Connect with us

Szerbia

A GYEREK LŐ, PAPA MEGY A SITTRE: Szerbiai iskolai lövöldözés, és a nyugati értékek +18

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

iskolai lövöldözés
Rendőrök zárták le annak az iskolának a környékét, ahol a lövöldözés történt (Forrás: Twitter)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Egyszerre három miniszter és egy főrendőr tartott sajtótájékoztatót a belgrádi iskolai lövöldözést követően. Ezen a tájékoztatón gyakorlatilag minden kiderült a gyilkossággal kapcsolatban, az elkövetőt is megnevezték. A támadó egy hónapja készült a mészárlásra, és maga hívta fel a rendőrséget a Szerbiában eddig példátlan bűncselekmény végrehajtását követően. A tömeggyilkosságot elkövető fiú édesapját letartóztatták, miután ő tanította meg a fiát a fegyverek használatára. A szocialista táborhoz tartozó oktatási miniszter elutasította a nyugati értékeket, amelyek beszivárgása szerinte hozzájárulhatott a vérfürdő előidézéséhez. A támadó nem töltötte be 14. életévét, így a szerb törvények alapján gyereknek számít, és ezáltal nem büntethető.

Háromnapos gyász és a politikai dögkeselyűk

A támadás a szerb főváros jómódú Vračar városrészében lévő Vladislav Ribnikar elitiskolában történt, amely arról marad örökké nevezetes, hogy Szerbia első iskolai lövöldözésének a helyszíne volt.

Az iskolát felkereső miniszterek délután fél háromkor álltak az újságírók elé, hogy megosszák velük a benyomásaikat, és hogy a belgrádi főrendőr segítségével rekonstruálják a véres történtet, amelyeknek számtalan részlete került fel a világhálóra.

Először az Ivica Dačić szocialista gyülekezetéhez tartozó oktatási miniszter állt az újságírók elé, aki meg sem említette, hogy a történtek miatt esetleg felajánlja a lemondását, arról viszont beszélt, hogy meg kell akadályozni a káros nyugati értékek terjedését.

– Menjen csak fel az internetre, és győződjön meg arról, hogy hány hasonló eset volt az utóbbi hat hónapban azokban a társadalmakban, amelyek ezeket a negatív értékeket népszerűsítik

– mondta egy újságírónak válaszolva az oktatási miniszter, és egyúttal annak a megvizsgálását sürgette, hogy melyik társadalmakban történnek ilyen események, és melyekben nem, merthogy azután mindenki számára világossá válhat, hogy miként kell megoldani a problémát.

Branko Ružić megerősítette, hogy a belgrádi iskolai lövöldözésben nyolc gyermek és a biztonsági őr vesztette életét, és hogy egy tanárnő mellett további hat gyerek szorultak kórházi ápolásra.

Az oktatási miniszter bejelentette, hogy a “bestiális cselekedetet” követően péntektől vasárnapig három napos nemzeti gyászt hirdetnek Szerbiában.

– Szerbia sajnos egyre inkább annak a világnak a része, amelyben az ilyen események mind gyakrabban fordulnak elő. Nyilvánvaló az internet, a videójátékok és az úgynevezett nyugati értékek kóros és végzetes hatása, ezért mindannyiunk számára markáns fordulatra és rendszerszintű megoldások keresésére van szükség

– jelentette ki Ružić, aki szerint ez kellene ahhoz, hogy a mostani tragédia ne válhasson társadalmilag elfogadható viselkedésmóddá, mint ez egyes nyugati társadalmakban előfordul, amelyeket természetesen nem nevezett meg, a sajtótájékoztató végén egy kérdésre válaszolva azonban megjegyezte, hogy Isten óvjon ennek a (nyugati) modellnek az elfogadásától.

A miniszter arról is beszélt, hogy az ügyben kimondottan tartalmas és “érzelmileg dús” megbeszélést folytattak a szerb elnökkel, valamint a szerb miniszterelnökkel, és egyúttal azt üzente, hogy a “politikai dögkeselyűk” pedig nyugodjanak le, és “nézzenek tükörbe”, és tegyék lehetővé a kormányzat számára a helyzet áttekintését és a válaszok megtalálását a kihívásokra.

Miután Ružić így – senkitől sem provokálva – helyre rakta a nyugatot és a “politikai dögkeselyűket”, átadta a szót Danica Grujičić szerb egészségügyi miniszter asszonynak, aki könnyeivel küszködve mondta el, hogy hányan haltak meg, és hogy a túlélők milyen ellátásban részesülnek az őket befogadó két belgrádi kórházban.

– Számomra orvosként és emberként is ez a legszörnyűbb kihívás

– jelentette ki a miniszter, akinek 41 éves munkatapasztalttal a háta mögött látott már egyet-mást a kilencvenes években is, amelyeket így fel is idézet.

Grujičić még mentális segítséget és tanácsadást kínált a “rászorulóknak”, majd szipogva visszavonult.

Beszólt a rendőrségre

A legkonkrétabb adatokkal Veselin Milić, a belgrádi rendőri igazgatóság parancsnoka szolgált, aki szinte lépésről lépésre rekonstruálta a történteket, és meg is nevezte a gyilkost Kosta Kecmanović személyében.

Milić elmondta, hogy néhány perccel háromnegyed kilenc előtt felhívta az iskola igazgatójának helyettese, aki bejelentette, hogy az egyik diák válogatás nélkül lövöldöz az épületben.

Mindössze két perccel ezt követően újabb telefonhívás érkezett egy ismeretlen személytől, aki Kecmanović Kosta néven mutatkozott be, és közölte, hogy több személyre is rálőtt a Vladislav Ribnikar iskolában.

A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy valóban fegyverhasználat történt az említett diák részéről, és hogy a helyszínen hét lány és egy fiú vesztette életét, akik közül ketten mindössze tizenkét évesek voltak.

A sebesültek között négy fiú és két lány van, közülük kettő életveszélyes állapotban került kórházba.

A rendőrök az iskola udvarán fosztották meg a szabadságától az elkövetőt, és megtalálták a fegyver(eke)t, amelyeket a bűncselekmény elkövetője használt.

Milić hangsúlyozta, hogy 25 éves rendőrmúltja során ezernél is több helyszíni szemlét hajtott már végre, de ilyesmire a szerb társadalomban eddig még nem volt példa.

Egy hónapig készült a támadásra

A belgrádi főrendőr kijelentette, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a K.K. hosszabb ideje készült a vérontás elkövetésére, az indíték azonban egyelőre ismeretlen, és maga a gyilkos fiú sem árulta el.

Az időpont megválasztásáról azonban beszélt, elmondása szerint azért választotta a mai napot a támadás végrehajtására, mert a történelemkabinet az iskola bejáratának a közelében van, a 7/2-nek, vagyis az ő osztályának az első órája pedig éppen történelem volt.

A rendőrök megtalálták azt a kilenc milliméteres pisztolyt, amellyel a gyilkosságokat végrehajtotta, és a hozzátartozó három tárat, de találtak egy kiskaliberű pisztolyt is.

Az elkövető mindkét fegyvert az apja lakásáról vitte el, majd abba a táskába tette, amelyben négy Molotov-koktélt is “spájzolt”.

Az iskolába érve kivette a pisztolyt, és lelőtte a biztonsági őrt, ezt követően végzett a bejáratnál posztoló ügyeletes diákkal, és az előtérben tartózkodó további két gyerekkel, akik közül az egyik a bejárati asztalnál állt, a másik pedig a zongoránál ült.

Ezt követően a történelemkabinet felé indult, miközben tárat cserélt, és az ajtón belépve azonnal lőni kezdte a történelem-tanárnőt, majd tüzet nyitott a diáktársaira.

A tanteremből az iskolaudvar felé indult, és ismét tárat cserélt, az üres tárat a bejárati lépcső mellé dobta, majd felhívta a rendőrséget, amely a helyszínre érve letartóztatta.

iskolai lövöldözés

Veselin Milić, a belgrádi rendőrigazgatóság parancsnoka a támadást elkövető fiú által készített kilövési listát mutatja (Forrás: Screenshot)

Nemcsak a pisztolyok megszerzése és a Molotov-koktélok elkészítése utal arra, hogy Kosta Kecmanović iskolatársai meggyilkolására készült, hanem az is hogy összeírta azoknak a diákoknak a nevét, akikkel végezni akart, vagyis listát készített kiszemelt áldozatairól, és kijelölte a halállistán a prioritást élvező személyeket.

A fiú íróasztalán talált papírok szerint arról is listát írt, hogy melyik osztályba jártak azok a diákok, akiket likvidálni szeretett volna.

De még ez sem volt elég, mert tervrajzokat is készített, amelyeken azt vázolta fel, hogy miképpen juthat el az egyes osztályokig, de úgy látszik, hogy végül lemondott arról, hogy körbejárja az iskolát.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a bűncselekményt elkövető fiú korábban iskolai erőszak áldozata volt olyannyira, hogy orvosi kezelésre is szorult, amiről a szociális intézmények is tudtak, de mivel az eset egy iskolán kívüli képzésen történt, így a rendszer “nem mozdult” rá.

A gyerek lő, a papa megy a sittre

Bratislav Gašić szerb belügyminisztere a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az iskolai lövöldözést végrehajtó fiú apját szintén letartóztatta a rendőrség.

Gašić hozzátette, hogy az apának mindkét pisztolyra volt fegyvertartási engedélye, és azt állítja, hogy a fegyvereket elzárva tartotta egy széfben, de úgy látszik, hogy a fia megszerezte a széf kódját, és hozzá fért a két pisztolyhoz, és három tárhoz, amelyben egyenként tizenöt töltény volt.

A belügyminiszter is nem hivatalos információkra hivatkozott, amelyek szerint a kiskorú elkövető az apjával járta a lőtereket, ahol maga is gyakorolta a lövészetet.

Gašić értetlenkedését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mi szüksége van egy 12-13 gyereknek arra, hogy ilyesmivel foglalkozzon.

Az életkor döntő fontosságú lehet az ügy kimeneletét illetően, miután a belgrádi iskolai lövöldözés elkövetője még nem töltötte be 14. életévét, így a szerbiai törvények szerint gyereknek számít, és ezáltal nem büntethető, az apja ellen azonban megteszik a törvényes intézkedéseket.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava