Connect with us

Horvátország

ÖKÖLRÁZÁS UTÁN KÉZFOGÁS: A horvát és a szerb miniszterelnök találkozott Zágrábban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ökölrázás, kézfogás, Brnabić
A horvát internet népe értetlenséggel fogadta, hogy a horvát és a szerb miniszterelnök "széles mosollyal" az arcán találkozott (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Andrej Plenković horvát miniszterelnök fogadta a szerb kormányfőt, aki a Szerb Nemzeti Tanács (Srpsko Narodno Vijeće, SNV) negyedik közgyűlésén vesz részt a horvát fővárosban. Ana Brnabić a találkozó kezdete előtt a horvát kormány vendégkönyvébe tett bejegyzésében annak a reményében köszönte meg a vendéglátást, hogy a kölcsönös látogatások rendszeresebbé és gyakoribbá válnak. A Brnabić miniszterelnököt elkísérő delegáció tagja a horvát származású vajdasági Tomislav Žigmanov is, aki az emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős miniszter a belgrádi kormányban.

Ökölrázás után következik az összeborulás

A találkozó kapcsán a horvát miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy folytatni kell a párbeszédet a két ország között a nyitott kérdések megoldása, valamint a gazdasági, közlekedési és energiaügyi együttműködés javítása érdekében.

Plenković hozzátette, hogy gondoskodnak a szerbiai horvát, valamint a horvátországi szerb kisebbség védelméről.

A szerb miniszterelnök Aleksandar Vučić alteregójaként részt vett minden eddigi kollektív ökölrázásban, amelyet a szerb elnök korábban Horvátország ellen indított.

ökölrázás, kézfogás, Brnabić

Láthatóan jó hangulatban találkozott a horvát és a szerb miniszterelnök (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Brnabić szinte transzba esett, amikor Horvátország nem engedélyezte Vučić számára a második világháborúban meggyilkolt horvátországi szerbek jasenováci emlékművének felkeresését, amit a legnagyobb botránynak, és még annál is többnek nevezett a Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatok modern történelmében.

A szerb miniszterelnök ezt ahhoz hasonlította, mintha megtiltanák Izrael elnökének, hogy Auschwitzba látogasson.

Nagy közgyűlés, nagy összeborulás

A Szerb nemzeti és egyházi közös gyűlések hagyományára támaszkodva a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács 2008 májusában megújította a szerb nemzeti gyűlés megszervezését, amelyet 2008-at követően ötévente tartottak meg 2013-ban, 2018-ban és most, 2023-ban.

A nagygyűléseken megerősítették a horvátországi szerbek elkötelezettségét a háborúból fakadó kérdések megoldása, a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, a többségi néppel való együttélés, valamint a Horvátország és Szerbia közötti államközi kapcsolatok javítása mellett.

A mostani nagygyűlésen több mint 150 település, város és megye választott tanácsosai és a szerb nemzeti kisebbség képviselői jelentek meg, több mint másfél ezren, de meghívót kaptak a horvátországi szerb közösség és az emberi jogok védelmével foglalkozó kisebbségi szervezetek és intézmények képviselői is.

Az ülésen Ana Brnabić mellett részt vesz Andrej Plenković, így a nagy közgyűlést a két miniszterelnök “felügyeli”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A miniszter úr szerint Horvátország 400 millió eurót költ geotermikus létesítményekre

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

geotermikus Rafale atomerőmű
Ügyeskedtek a horvát miniszterek, az egyik geotermikus erőműveket építését jelentette be, a másik meg egy Rafale-t vett át (Forrás: X-platform, Rafale)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Bár a választások még elég messze vannak, ez a kormányt, illetve az illusztris kormánytagokat egyáltalán nem zavarja abban, hogy saját, ti. a kormány nagyszerűségét dicsőítsék. Így Mario Banožić védelmi miniszter Franciaországban nagy pompával “átvette” az első horvát Rafale vadászbombázókat. Az idézőjelek ebben az esetben igencsak indokoltak, a gépek ugyanis nem Horvátország felé indultak, hanem az egyik francia támaszpontról a másikra, hogy a földi személyzettel egyetemben, az alapkiképzés után, elvégezzék a haladó fokot is. Banožić véleménye szerint “történelmi nap” a mai, szerintünk meg hétfő van, és ez ugyanolyan nap mint bármely másik (hétfő). Amíg még el nem felejtem, a repülők jövőre érkeznek meg, nyilván még a választások előtt, lesz még fotózkodás, interjú, harci lobogó…

Geotermikus miniszter

Banožićtyal párhuzamosan Davor Filipović gazdasági miniszter azzal bűvölte a sajtó munkásait, hogy Horvátország 400 millió eurót szándékozik befektetni geotermikus létesítményekbe.

– A horvátországi geotermikus erőforrásokban rejlő lehetőségekről évtizedek óta beszélnek, de ez a kormány most megvalósítja ezt a potenciált

– mondta Filipović, akiről nem tudom miért, mindig azok a kis krapekok jutnak az eszembe, akik jelentkezés közben majd kiesnek a padból, és fejhangon rikoltoznak, hogy “Tan´tó néni, tan´tó néni!”

geotermikus Rafale atomerőmű

Vajon a fonákolósban (Reversi, Othello) hogyan lesz az összes sárgából kék tökfedő? (Forrás: (Forrás: X-platform, Davor Filipović)

Mindazonáltal komoly dologról van szó, még ha egy miniszter mondja is: a júniusban lezáruló tendert három cég nyerte meg: az INA, az IGeoPen d.o.o., amely angol, és a Viola Energy Generation d.o.o., amely török háttérrel és természetesen tőkével rendelkezik – vagy legalábbis így mondják.

Amennyiben a tervbe vett kutatások is megerősítik, hogy a Dráva-depresszió térségének geotermikus potenciálja alkalmas villamosenergia-termelésre, Horvátország évente több mint 600 000 MWh megújuló villamos energiát kaphat.

Ez nem sok, de nem is elhanyagolható, annál is inkább, hogy a kezdeti befektetések után az erőművek minimális költséggel üzemeltethetők.

A megújuló energia bajnokai?

A fentiek apropóján, úgy tetszik, hogy horvát testvéreink több mint jól állnak a megújuló energia felhasználásával. Amint azt a Horvát Megújuló Energiaforrások Szövetsége (Obnovljivi izvori energije Hrvatske, OIEH) elemzése megállapítja, Horvátországban augusztus 1-jén 353 MW erejű naperőmű volt telepítve, így az új termelési kapacitások augusztusi belépésének köszönhetően jelentős növekedést jegyeztek a naperőművek termelésében.

Ugyancsak augusztusban a szélerőműparkok is jó termelést értek el. Az augusztusi villamosenergia-forgalomban a napi fogyasztás és a csúcsterhelés nagy ingadozása volt megfigyelhető a hónap időjárási viszonyai és az idegenforgalmi idény hatása miatt.

Az elemzésben rámutattak arra, hogy a jelen szerint a megújuló energia az idén az éves villamosenergia-termelés több mint 70%-át teszi ki, ami Horvátországot az Európai Unió öt legjobb országa közé helyezI a zöld átállás szempontjából.

Ha a növekedés folytatódik, 2024-re a naperőművekből származó energia éves szinten elérheti 500 MW-ot. Miután a OIEH szakértőket tömörít, az elemzés arra is rávilágított, hogy mindentől függetlenül az idei év rendhagyónak tekinthető.

A jó hidrológiának köszönhetően a vízerőművek augusztusban nagy termelést értek el, és a tározók kedvező vízállása többnyire elegendő forrást jelentett a rendszerszolgáltatásokra.

A kevésbé zöldek

Ugyanakkor a hőerőművek is intenzíven működtek. A (széntüzelésű) Plomin hőerőmű augusztusban 145 GWh, míg a gáz hőerőművek 282 GWh termelést jegyeztek. Augusztusban ezen felül a magas fogyasztás miatt még sok villamos energiát kellett importálni, nevezetesen 160 Gwh-t. A maximális import 1371 MWh/h volt, a legtöbbet a hőhullám idején, augusztus 21. és 27. között hozott be az ország.

geotermikus Rafale atomerőmű

A horvát gazdasági miniszter szlovén kollégájával együtt kereste fel a krškói atomerőművet, amely szerinte a horvátországi áramellátás biztonságának egyik pillére (Forrás: X-platform, Davor Filipović)

Ezt az OIEH nem mondta, de nagyon egyértelmű: a nem megújuló, hagyományos források nélkül mindenki csehül állna, és azok járnak a legjobban, akik ragaszkodtak az atomerőművek üzemeltetéséhez.

A megújuló energia lassan fejlődik és meglehetősen megbízhatatlan – kivéve a geotermikus hőerőműveket, amelyek más részről annyiba kerülnek, mint a túrós-vajas szaggatott.

És most következzék a találós kérdés: vajon az atomerőmű-e a környezetbarátabb megoldás, vagy a széntüzelésű hőerőművek, amelyeket kényszerűségből most már Németországban is visszaállítanak? Én az atomerőművekre szavazok.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava