Connect with us

Horvátország

ÖKÖLRÁZÁS UTÁN KÉZFOGÁS: A horvát és a szerb miniszterelnök találkozott Zágrábban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ökölrázás, kézfogás, Brnabić
A horvát internet népe értetlenséggel fogadta, hogy a horvát és a szerb miniszterelnök "széles mosollyal" az arcán találkozott (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Andrej Plenković horvát miniszterelnök fogadta a szerb kormányfőt, aki a Szerb Nemzeti Tanács (Srpsko Narodno Vijeće, SNV) negyedik közgyűlésén vesz részt a horvát fővárosban. Ana Brnabić a találkozó kezdete előtt a horvát kormány vendégkönyvébe tett bejegyzésében annak a reményében köszönte meg a vendéglátást, hogy a kölcsönös látogatások rendszeresebbé és gyakoribbá válnak. A Brnabić miniszterelnököt elkísérő delegáció tagja a horvát származású vajdasági Tomislav Žigmanov is, aki az emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős miniszter a belgrádi kormányban.

Ökölrázás után következik az összeborulás

A találkozó kapcsán a horvát miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy folytatni kell a párbeszédet a két ország között a nyitott kérdések megoldása, valamint a gazdasági, közlekedési és energiaügyi együttműködés javítása érdekében.

Plenković hozzátette, hogy gondoskodnak a szerbiai horvát, valamint a horvátországi szerb kisebbség védelméről.

A szerb miniszterelnök Aleksandar Vučić alteregójaként részt vett minden eddigi kollektív ökölrázásban, amelyet a szerb elnök korábban Horvátország ellen indított.

ökölrázás, kézfogás, Brnabić

Láthatóan jó hangulatban találkozott a horvát és a szerb miniszterelnök (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Brnabić szinte transzba esett, amikor Horvátország nem engedélyezte Vučić számára a második világháborúban meggyilkolt horvátországi szerbek jasenováci emlékművének felkeresését, amit a legnagyobb botránynak, és még annál is többnek nevezett a Szerbia és Horvátország közötti kapcsolatok modern történelmében.

A szerb miniszterelnök ezt ahhoz hasonlította, mintha megtiltanák Izrael elnökének, hogy Auschwitzba látogasson.

Nagy közgyűlés, nagy összeborulás

A Szerb nemzeti és egyházi közös gyűlések hagyományára támaszkodva a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács 2008 májusában megújította a szerb nemzeti gyűlés megszervezését, amelyet 2008-at követően ötévente tartottak meg 2013-ban, 2018-ban és most, 2023-ban.

A nagygyűléseken megerősítették a horvátországi szerbek elkötelezettségét a háborúból fakadó kérdések megoldása, a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, a többségi néppel való együttélés, valamint a Horvátország és Szerbia közötti államközi kapcsolatok javítása mellett.

A mostani nagygyűlésen több mint 150 település, város és megye választott tanácsosai és a szerb nemzeti kisebbség képviselői jelentek meg, több mint másfél ezren, de meghívót kaptak a horvátországi szerb közösség és az emberi jogok védelmével foglalkozó kisebbségi szervezetek és intézmények képviselői is.

Az ülésen Ana Brnabić mellett részt vesz Andrej Plenković, így a nagy közgyűlést a két miniszterelnök “felügyeli”.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava