Connect with us

Horvátország

HORVÁT PFIZER: A szerbek orosz, a horvátok pedig amerikai vakcinát állítanak elő?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pfizer
A kép illusztráció
A cikk meghallgatása

 
A Balkánon a Pfizer és a Szputnyik verseng egymással. Horvátország és Szerbia az utóbbi időben meglepő szimmetriát mutat több területen is, ami, bár ezt hivatalosan senki sem mondta ki, Oroszország és az USA térségben folyó vetélkedésére hívja fel a figyelmet. Miután Belgrád közölte, hogy az orosz fejlesztési alappal aláírta a Szputnyik V. oltóanyag gyártásáról szóló megállapodást, Andrej Plenković horvát miniszterelnök bejelentette a Pfizer-vakcina egyik alapanyagának horvátországi gyártását.

Jönnek az amerikaiak

A Pfizer ezzel növeli európai gyártókapacitásait, egy üzemet Írországban, Grange Castle-ban nyitottak meg, a második Horvátországban lesz, illetve van, mert a Pfizer még régebben megvásárolta az ugyancsak amerikai Hospiratól a Pliva valamikori Savski Marof-i biotechnológiai üzemét.

Pfizer

A Pfizer további tíz millió dollárt szándékozik beruházni a horvát üzembe, de mint ezt az amerikai cég képviselői ismételten megerősítették, egyenlőre Horvátországban nem szándékoznak kész oltóanyagot gyártani.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért, továbbra is a levegőben van a kérdés, hogy lesz-e független horvát oltóanyag-gyártás?

Kártevők és haszonlesők

Ugyanakkor még az is kérdés, mi lesz a sorsa a nagy múltú zágrábi Immunológiai Intézetnek, amelyet a horvát kormányok, ideológiai irányultságuktól függetlenül, a szó szoros értelmében hagytak tönkre menni.

Ahogy a koronavírus-járvány nyomán Európa-szerte leesett a tantusz, hogy azért talán mégsem teljesen bölcs dolog másoktól függni vakcinaügyben, a Plenković-kormány is bejelentette az Immunológiai Intézet feltámasztását.

Pfizer

Tüntetés 2015-ből: Nem adjuk az Immunológiai Intézetet

Ez nem lesz olcsó, és főként nem lesz gyors folyamat, mert az Immunológiai Intézet épülete megrongálódott a földrengésben. Tulajdonképpen az épület és a telek, amelyre az intézet épült, okozta, a patinás horvát gyártó vesztét, ennek megkaparintása érdekében tették tönkre.

Az Immunológiai Intézetben a gyártási folyamatok ősrégiek, de ami a legfájóbb, hogy a szakemberek java távozott, a fiatalabbak Nyugatra mentek, az idősek nyugdíjba, és így Horvátország a humán tőke egy specifikus tudással rendelkező szelete nélkül maradt.

Az intézetet állítólag kihelyezik Zágráb elővárosába, egy teljesen új üzembe, ahol a még megmaradt szabadalmakra alapozva megkísérlik a termelést újraindítani.

Ha emlékezetünk nem csal, a zágrábi Immunológiai Intézet volt egyike a kevés helyeknek Európában, ahol kígyómarás elleni szérumot is gyártottak.

Egy romantikus elképzelés

Tekintettel arra, hogy az osztrákok is, de Magyarország is bejelentette a nemzeti oltóanyag-gyártás beindítását, s nyilván a maradék V4-ek is gondolkodnak rajta, hogy talán nem lenne iszonyúan nagy hülyeség, ha az ex- Monarchia országai összefognának ebben a kérdésben.

Mint ezt a Pfizer már bejelentette, nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus ellen folyamatosan oltatni kell magunkat, sőt lehetséges még egy harmadik oltás kötelezővé tétele is.

A piac globális, óriási pénzek vannak játékban, mindenkinek kifizetődne a dolog. A BALK szívesen lemond a szerzői jogokról az új oltás nevét illetően: legyen CE KoroVac.

Ha netalán valaki nem érti, miért kellene összefogni, azt emlékeztetjük, hogy Közép- Európában durván-gorombán annyi ember él, mint a kínai Sanghaj városában.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava