Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Egyesült Államok

HORVÁT PFIZER: A szerbek orosz, a horvátok pedig amerikai vakcinát állítanak elő?

imunoloski zavod
Olvasási idő: 2 perc

 
Horvátország és Szerbia az utóbbi időben meglepő szimmetriát mutat több területen is, ami, bár ezt hivatalosan senki sem mondta ki, Oroszország és az USA térségben folyó vetélkedésére hívja fel a figyelmet. Miután Belgrád közölte, hogy az orosz fejlesztési alappal aláírta a Szputnyik V. oltóanyag gyártásáról szóló megállapodást, Andrej Plenković horvát miniszterelnök bejelentette a Pfizer-vakcina egyik alapanyagának horvátországi gyártását.

plenkovic attetszo

Jönnek az amerikaiak

A Pfizer ezzel növeli európai gyártókapacitásait, egy üzemet Írországban, Grange Castle-ban nyitottak meg, a második Horvátországban lesz, illetve van, mert a Pfizer még régebben megvásárolta az ugyancsak amerikai Hospiratól a Pliva valamikori Savski Marof-i biotechnológiai üzemét.

A Pfizer további tíz millió dollárt szándékozik beruházni a horvát üzembe, de mint ezt az amerikai cég képviselői ismételten megerősítették, egyenlőre Horvátországban nem szándékoznak kész oltóanyagot gyártani.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért továbbra is a levegőben van a kérdés, hogy lesz-e független horvát oltóanyag-gyártás?

imunoloski zavod demosntracija

Tüntetés 2015-ből: Nem adjuk az Immunológiai Intézetet

Kártevők és haszonlesők

Továbbra is kérdés, mi lesz a sorsa a nagy múltú zágrábi Immunológiai Intézetnek, amelyet a horvát kormányok, ideológiai irányultságuktól függetlenül, a szó szoros értelmében hagytak tönkre menni.

Ahogy a koronavírus-járvány nyomán Európa-szerte leesett a tantusz, hogy azért talán mégsem teljesen bölcs dolog másoktól függni vakcina-ügyben, a Plenković-kormány is bejelentette az Immunológiai Intézet feltámasztását.

Ez nem lesz olcsó, és főként nem lesz gyors folyamat, mert az Immunológiai Intézet épülete megrongálódott a földrengésben – tulajdonképpen az épület, és a telek, amelyre az intézet épült okozta, a patinás horvát gyártó vesztét, ennek megkaparintása érdekében tették tönkre.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az Immunológiai Intézetben a gyártási folyamatok ősrégiek, de ami a legfájóbb, hogy a szakemberek java távozott, a fiatalabbak Nyugtara mentek, az idősek nyugdíjba, és így Horvátország a humán tőke egy specifikus tudással rendelkező szelete nélkül maradt.

Az intézetet állítólag kihelyezik Zágráb elővárosába, egy teljesen új üzembe, ahol a még megmaradt szabadalmakra alapozva megkísérlik a termelést újraindítani.

Ha emlékezetünk nem csal, a zágrábi Immunológiai Intézet volt egyike a kevés helyeknek Európában, ahol kígyómarás elleni szérumot is gyártottak.

Egy romantikus elképzelés

Tekintettel arra, hogy az osztrákok is, Magyarország is bejelentette a nemzeti oltóanyag-gyártás beindítását, s nyilván a maradék V-4-ek is gondolkodnak rajta, talán nem lenne iszonyúan nagy hülyeség, ha az ex-Monarchia országai összefognának ebben a kérdésben.

Mint ezt a Pfizer már bejelentette, nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus ellen folyamatosan oltatni kell magunkat, sőt lehetséges még egy harmadik oltás kötelezővé tétele is.

A piac globális, óriási pénzek vannak játékban, mindenkinek kifizetődne a dolog. A BALK szívesen lemond a szerzői jogokról az új oltás nevét illetően: legyen CE KoroVac.


Ha netalán valaki nem érti, miért kellene összefogni, azt emlékeztetjük, hogy Közép-Európában durva gorombán annyi ember él, mint a kínai Sanghaj városában.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: