Connect with us

Horvátország

A horvát belügy nem viccel: 300 euró az autós anyázásért, 4000 a náci jelmondatért

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

anyázás, jelmondat
A "Za dom spreni" jelmondattal nem lenne semmi baj, ha nem használódott volna el a történelem folyamán (Forrás: Croatian Crusader)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Horvátországban büntetik a náci jelmondatot, és a “közlekedési anyázást” is. A közrend és a nyugalom megzavarásáról szóló törvény módosításával, amelyet a horvát belügyminisztérium sürgősségi eljárással bocsát a parlament elé, a kormány lényegében a koalíciós partnerek, illetve a kisebbségi képviselők követeléseire válaszolt. A “salamoni döntés” azután született, hogy a II. világháborús horvát náci bábállam jelképeinek és jelmondatainak betiltását követelő hangok egyre inkább kellemetlenül hangossá váltak. A kormány végül nem a büntető törvénykönyv módosításai mellett döntött, ehelyett a delikvensek pénztárcáját vette célba. Persze, nem tudni még, hogy ez hogy fest majd a gyakorlatban, amikor a focimeccsen a fél stadion üvölti, hogy “Za dom spremni!” (A hazáért készenlétben, a zieg heil horvát megfelelője), de a koponyánkénti 4000 euró vonzó bevételi forrásnak tűnik, főleg ha ad absurdum 10 ezer szurkolóval számolunk.

Hogyan fest az új “tarifa”?

A törvény szerint 700 és 4000 euró között pénzbírságra ítélhető az, aki gyűlöletet kifejező vagy uszító szimbólumokat használ, álhíreket terjeszt és sértegeti a hatósági személyeket.

Ebbe a kategóriában esnek a nyilvánosságban randalírozó kiskorúak szülei is, ami súlyos atyai pofonok képét vetíti elő a biciklilánccal vagy a baseballütővel parádézó tizenévesek esetében.

Persze, itt látunk némi ellentmondást, mert a törvény hatálya alá tartoznak a kiskorúak bulizásai is parkokban vagy egyéb közterületen. Remélhetőleg a törvényhozókban lesz annyi bölcsesség, hogy nem egyenlítik ki a neonácik, bőrfejűek és egyéb nem kívánatos elemek tobzódását a tinik életkori sajátosságaiból eredő kissé harsányabb, de alapjában véve ártalmatlan megnyilvánulásaival.

anyázás, jelmondat

Közlekedési anyázás (Forrás: Freepik)

A következő kategória a gyermekek kárára történő felbujtás, a prostitúció és az illegális szerencsejátékok szervezése, valamint a nyilvánosság előtt történő, tettlegességgé fajuló összezördülések – beleértve az autósok egymás közötti anyázását is – itt 300 és 2000 euró közötti pénzbírság szabható ki.

Végül, de nem utolsósorban 200 és 1000 euró közötti pénzbírsággal sújtható, aki alkoholt fogyaszt a munkahelyén – nyilván nem egy kupica kisüstiről van szó -, és ugyanennyit kell fizetnie annak is, aki lehetővé teszi az alkoholos italok fogyasztását a kiskorúak számára.

Amint látjuk, a közrend és a nyugalom elleni kihágásokról szóló törvény “eléggé fluid”, és alkalmazása sokban függ majd a helyszínre siető rendőrök, később pedig a kihágási bíró megítélésétől.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról és a Let 3-ról szóló cikkünkben nemrég megemlítettük, hogy a fiumei (rijekai) zenészeket erre a törvényre hivatkozva citálták Varasdon a kihágási bíró elé, majd ejtették az ügyet a “művészi szabadságra” hivatkozva.

Meg aztán mi lesz a turistákkal a nyáron? Az ő pénztárcájukba is belenyúl majd a törvény vaskeze, ha mondjuk hangoskodnak, vagy a kelleténél lengébben öltözve mászkálnak a főutcán? Nem tűnik nagyon valószínűnek.

Egyéb érdekességek

Nem árt tudni, hogy Horvátországban akár 1000 eurós bírság is fenyegeti azokat, akik engedély nélkül kitűzik egy idegen állam zászlaját, valamint azokat is, akik olyan eszközt vagy tárgyat helyeznek el az épületeken, amely megsebesítheti a járókelőket.

A határon sem lesz kifizetődő kekeckedni, mert 260 és 9290 euró közötti büntetés jár a vámtisztviselővel szembeni illetlen vagy sértő megnyilvánulásokért.

anyázás, jelmondat

Továbbá Horvátország egyike azon ritka EU-tagországnak, ahol tilos a prostitúció. Ezek közül háromban Franciaország, Írország és Svédország, a prostitúciót igénybe vevőket büntetik, míg Horvátországban a “szolgáltatót” bírságolják, az ügyfeleket nem.

Végezetül a jövőben a vendéglátósoknak sem lesz könnyű dolguk, hiszen őket is 1000 euróig terjedő bírsággal sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy felelős személyként nem akadályozták meg a rend és a nyugalom megzavarását a vendéglátóhelyen, ha ezt saját maguk vagy mások veszélyeztetése nélkül megtehették volna.

A szóban forgó törvény érdekessége, hogy még az “átkosból” származik, 1977-ben fogadták el az akkori jugoszláv szocialista szövetségi államban. A függetlenség kikiáltása után a Horvát Köztársaság ezt a törvényt (is) átvette, és kisebb-nagyobb módosításokkal a mai napig használja.

Életbe léptetésének idején ez a törvény 2000 dinárig terjedő bírságot írt elő, ami az akkori horvát átlagfizetés körülbelül 44 százalékának felelt meg, a statisztikai hivatal adatai szerint az akkori havi átlagbér 4 473 dinár volt.

1994-ben 50 és 350 német márka közötti bírságot léptettek életbe, ami 190 és 1330 kuna közötti “büntetést” jelentett, ez az átlagfizetés 15,2 és 106,6 százaléka között mozgott.

A jelenlegi törvény szerint a mostani büntetések az átlagfizetés 1,9 százalékától 16,7 százalékáig terjednek. Ha a parlament elfogadja a törvénynódosítást, a szabálysértési büntetés legfeljebb négy átlagbér, azaz 4000 euró lehet.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava