Connect with us

Szerbia

Vučić turistaként menne Brüsszelbe, Kurti megalakítaná a szerbiai Magyar Községek Közösségét

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ki menne Brüsszelbe?
Albin Kurti, Sueljman Ugljanin, Shaip Kamberi és Aleksandar Vučić (Forrás: Blic)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök bekeményített, és kijelentette, hogy csak akkor megy Brüsszelbe, amikor már megalakult a Szerb Községek Közössége (ZSO), vagyis a koszovói szerb önkormányzatok uniója. Aleksandar Vučić ezzel válaszolt Josep Borrell uniós külügyi biztos nyilatkozatára, miszerint néhány héten belül új találkozóra kerül sor a szerb köztársasági elnök és Koszovó miniszterelnöke között, amelyen folytatják a megbeszélést a kapcsolatok normalizálását célzó uniós tervről. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy közben a szerbiai bosnyákok is követelik helyzetük javítását, a koszovói miniszterelnök pedig a vajdasági magyarokkal is példálódzott.

Legfeljebb turistaként menne Brüsszelbe

A szerb elnök egy szálloda megnyitásán vett részt egy dél-szerbiai fürdőhelyen, nem messze a koszovói határtól, onnan küldte a kemény üzenetet.

– Mondják meg, hogy ennek mi értelme (a koszovói miniszterelnökkel való találkozásnak). Ha azért hívnak Brüsszelbe, hogy rávegyenek arra, hogy a Szerb Községek Közössége valamivel egyidőben, vagy valami után alakuljon meg, akkor ne is hívjanak

– jelentette ki a szerb államfő Kuršumlijska Banjában, majd hozzátette, hogy legfeljebb turistaként hajlandó Brüsszelbe utazni, hogy Szerbiát ne vádolhassák semmivel sem.

A belgrádi vezetés ragaszkodik a szerb többségű önkormányzatok közösségének megalakításához Koszovóban, míg Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint ez a kérdés nem központi jelentőségű, és nem szerepel előfeltételként a francia-német (európai/amerikai) tervben.

A koszovói miniszterelnök a napokban hat, a szerbek számára teljesen elfogadhatatlan feltételhez kötötte a Szerb Községek Közösségének (ZSO) létrehozását, miután Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja azt mondta, hogy a ZSO mindenképpen megalakul Albin Kurtival vagy nélküle.

Az albánok is kemények

Glauk Konjufca, a koszovói parlament elnöke, aki egyébként Kurti párttársa az Önrendelkezésben (Vetëvendosje), ezt lehetetlennek nevezte, és jelezte hogy ennek megakadályozása érdekében kész az emberekkel együtt az utcára vonulni.

A Ekonomia Online portál szerint Konjufca úgy nyilatkozott, hogy ha a koszovói miniszterelnök és a koszovói elnök nem fogadja el a Szerb Községek Közösségét, akkor az soha nem fog létrejönni.

– Ha a miniszterelnök módosítja az álláspontját, bár ezt nem tartom valószínűnek, akkor mindig akad valaki, aki megszervezi az embereket, hogy megállítsák

– jelentette ki Konjufca, aki arra szólított fel, hogy védjék meg Koszovó érdekeit.

Konjufca hozzátette, hogy Szerbia területi autonómiára törekszik Koszovóban a Szerb Községek Közössége (ZSO) által, vagyis a szerb többségű önkormányzatok unióján keresztül, de ennek elérését Koszovó soha nem fogja megengedni.

– A ZSO, mint a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalások egyik tárgya, soha nem valósul meg. Vučić nem fogadja el a ZSO-t végrehajtói jogkör nélkül, míg Koszovó nem fogadja el a végrehajtói jogkörrel

– szögezte le a koszovói parlament elnöke, miközben Albin Kurti sem volt tétlen, találkozott a szerbiai albánok és a szerbiai bosnyákok vezetőivel.

Kurti “pokoli terve”

A megbeszélésen részt vett Shaip Kamberi, a szerbiai Preševo völgyében élő albánok képviselője, valamint Sulejman Ugljanin, a Sandžakban élő bosnyákok legismertebb vezetője, és további két szerbiai bosnyák politikus, akik tájékoztatták Kurtit azokról a problémákról, amelyekkel szembesülnek.

A koszovói miniszterelnök ugyanakkor ismertette velük “a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálására irányuló európai javaslatot”.

A találkozónak a legfontosabb megállapítása az volt, hogy a szerbiai bosnyákok és a szintén szerbiai albánok a reciprocitás elve alapján olyan jogok követelnek, mint amilyeneket a koszovói szerbek “élveznek”.

Ezt követően Sulejman Ugljanin, a szerbiai bosnyák Demokratikus Cselekvés Pártjának elnöke (SDA) levelet küldött Aleksandar Vučić szerb elnöknek, valamint az EU és az Egyesült Államok főtárgyalóinak, amelyben kérte, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd keretében a szerbiai bosnyákok számára biztosítsák azokat a jogokat, amelyeket Belgrád a szerbek számára igényel Koszovóban.

A bosnyák Ugljanin ugyanis úgy gondolja, hogy azok a következmények, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie az úgynevezett német-francia koszovói javaslat elutasítása esetén “óriásiak lennének a bosnyákok számára”, mert “bizonytalansághoz és instabilitáshoz” vezetnének.

Ugljanin kijelentette, hogy pártja támogatja a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálására irányuló francia-német javaslatot, de a párbeszéd napirendjébe fel kell venni a szerbiai bosnyákok és albánok helyzetének áttekintését is.

– Arra kérjük Aleksandar Vučić szerb elnököt és a szerbiai hatóságokat, hogy ezen megállapodás (francia-német terv) alapján rendezzék a saját házukban a dolgokat, és csak azután foglalkozzanak a koszovói honfitársaikkal

– írta levelében a szerbiai bosnyákok egyik legfőbb vezetője.

Ezt még lehet tetézni

Albin Kurti ennél is tovább ment, és megjegyezte, hogy Szerbiában 11 önkormányzati polgármester van, akik nem szerb nemzetiségűek, Szerbia viszont nem biztosítja nekik a “monoetnikus” vagyis az egynemzetiségű közösségek létrehozását.

– A magyarok, a bosnyákok, az albánok és a bolgárok nem alakíthatnak nemzeti önkormányzati társulásokat Szerbiában. Szerbia miért nem biztosítja számukra ugyanazt, amit Koszovó esetében követel?

Vajon Brüsszelbe is elviszi ezt a listát a koszovói miniszterelnök

Vajon Brüsszelbe is elviszi ezt a listát a koszovói miniszterelnök (Forrás: Facebook)

– tette fel a kérdést csütörtök délután (február 9-én) a Facebookon a koszovói miniszterelnök, aki közzé is tett egy listát, név szerint felsorolva a három “hungarez” polgármestert: a topolyai Szatmári Adriánt, a magyarkanizsai Fejsztámer Róbertet és a zentai Ceglédi Rudolfot.

A szerb elnök azzal reagált a koszovói miniszterelnök Facebook-bejegyzésére, hogy amit Albin Kurti mond, az “ostobaság és szemtelenség”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava