Connect with us

Törökország

A törökországi földrengés Magyarországnál is nagyobb területen pusztított

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Katasztrofális látvány a törökországi Kahramanmaraşban, ahol több száz épület omlott össze a földrengés következtében (Forrás: Twitter)
Katasztrofális látvány a törökországi Kahramanmaraşban, ahol több száz épület omlott össze a földrengés következtében (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A törökországi földrengés hajnalban volt, a Kahramanmaraş megye egyik déli járásának, Pazarçıknak a lakói arra ébredtek hajnali négy után, hogy mozog alattuk a föld. A 7,4-es erősségű rengéshullámot hamarosan több is követte, Gaziantep Nurdağı járásában egy 6,4 erősségű pusztított, majd az ezutáni kisebb-nagyobb rengések sorozatába egy újabb nagyobb 7,7-es erősségű földmozgás döntötte romba Elbistan járást kora délután, szintén Kahramanmaraş megyében. Az utórengések is folytatódnak, a cikk írásának napján is több tucat, jellemzően 4-es erősség alatti rázta meg a régiót.

Nagy területet sújtó földrengés

A február 6-i földrengés nemcsak erősségével tűnt ki a törökországi földrengések közül, hanem az érintett területek nagyságával is: ország tíz délkeleti-megyéjében végzett nagyobb pusztításokat, bár jóval nagyobb területen lehetett érezni.

A megyék összterülete több mint 100 ezer km2, ami valamennyivel nagyobb, mint Magyarország, az észak-szíriai pusztításokról nem is beszélve, ahol szintén több tízezer négyzetkilométert és több millió embert érintett.

Török földrengési zónák

Török földrengési zónák (Forrás: https://www.afad.gov.tr/)

A tíz megye lakossága a hivatalos statisztikák szerint valamennyivel több mint 13 millió ember, de valószínűleg ennél is több, az ott élő szíriaiak miatt mintegy 14-14,5 millió fővel számolthatunk.

Ez a népesség a 85 milliós Törökország durván hatoda. Az államfő nem véletlenül rendelt el egy hetes gyászt.

Törökországi földrengések 1900 és 2016 között

Törökországi földrengések 1900 és 2023 között (Forrás: Seizmo)

Egymillió ember maradt otthon nélkül

A Török Köztársaság elmúlt száz évének egyik legnagyobb földrengését élte meg. Az eddigi hírek szerint közel 3000 ember veszítette éltét, s több mint 15 ezren sérültek meg, de a számok folyamatosan nőnek.

A pusztítás méretét jelzi, hogy több mint 6000 épület omlott össze vagy rongálódott meg (s ez sem a végleges szám) – ezek jellemzően többemeletes épületek, így noha egyelőre csak durva becsléseket lehet tenni, de sok százezer ember veszítette el otthonát, bár valószínűleg a milliós nagyságrend sem áll messze a valóságtól.

Olyan emblematikus építmények sérültek meg, mint a több ezer éves gaziantepi vár, de a török tv-nézőket azt is láthatták, ahogy éjszaka helyszíni tudósító bejelentkezése alatt a háttérben összeomlanak az épületek.


S rengeteg, magát még tartó épület esetében valószínűsíthető, hogy statikailag annyira meggyengült, hogy majd le kell bontani; ezzel összhangban sok helyre nem is engedik vissza a lakókat.

A mentési munkálatok nagy erőkkel folynak, a török katasztrófavédelmi igazgatóság (AFAD) adatai szerint több mint 16 ezer katasztrófavédelmis vesz részt a keresésben és a mentésben, amit rendőri és katonai alakulatok is segítenek.

A szerencsésebbek még időben, az első rengések után autóval el tudták hagyni a lakhelyüket és biztonságosabb helyre húzódtak, jobb esetben az ország nyugati vagy középső részén élő rokonoknál vagy barátoknál húzzák meg magukat.

Ahol már nagyobb erőkkel megérkeztek a mentő és segítő alakulatok, ott sátrakat állítottak fel, illetve biztonságos helyre vitték a túlélőket. Sportcsarnokok, iskolák tornatermei nyíltak meg a rászorulóknak, de ez sem lesz elég a hatalmas pusztítás miatt. Azonban minden erőfeszítés ellenére nem győzik.

Nagyon kell a segítség

Rengeteg helyre még nem érkeztek, vagy egyszerűen túl kis erőkkel vannak jelen a mentőalakulatok. Beszámolók szerint a földrengésben javarészt elpusztult Kahramanmaraş városában még mindig nagyon rossz a helyzet, az emberek tegnap hajnal óta étlen-szomjan vannak, s próbálnak küzdeni a hideggel, mivel a hegyvidéki területeken havazik.

A hideg, kedvezőtlen időjárás nemcsak a mentést nehezíti, de az életben maradás esélyét is csökkenti. Az első napok különösen fontosak, a gyors segítség életeket ment.

Ehhez pedig elkell minden segítség. A pár évvel korábban történi vani földrengés idején még a török kormány visszautasította a nemzetközi segítséget, ezúttal viszont most maga kérte azt.

Mindenképp bíztató, hogy megmozdult a világ, s már 65 ország ajánlotta fel segítségét. Magyarország a bejelentések szerint 50 fős csapatot küld Délkelet- Törökországba.

Azerbajdzsán 370 fős kontingenst ígért. De még olyan államok is segítő jobbot nyújtanak, amelyekkel az utóbbi időben konfliktusos volt a török diplomáciai kapcsolat: Izraelből és Görögországból is már elindultak a mentőcsapatok, s a NATO-csatlakozásban akadályozott Svédország és Finnország is támogatásáról biztosította a kis-ázsiai államot.

Ez a földrengés a gyorsan növekvő halottak száma mellett hatalmas anyagi kárt jelent az országnak, amelynek szinte komplett településeket vagy városrészeket kell újjáépítenie, egy olyan időszakban, amikor a gazdaság amúgy sincs jó állapotban.

S az is borítékolható, hogy ez a válságkezelés lesz a május 14-én tartandó parlamenti és elnökválasztás fő témája; s amennyiben Erdoğan ezt a helyzetet relatíve jól kezeli, úgy a választást is megnyerheti.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava