Connect with us

Törökország

A törökországi földrengés Magyarországnál is nagyobb területen pusztított

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Katasztrofális látvány a törökországi Kahramanmaraşban, ahol több száz épület omlott össze a földrengés következtében (Forrás: Twitter)
Katasztrofális látvány a törökországi Kahramanmaraşban, ahol több száz épület omlott össze a földrengés következtében (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A törökországi földrengés hajnalban volt, a Kahramanmaraş megye egyik déli járásának, Pazarçıknak a lakói arra ébredtek hajnali négy után, hogy mozog alattuk a föld. A 7,4-es erősségű rengéshullámot hamarosan több is követte, Gaziantep Nurdağı járásában egy 6,4 erősségű pusztított, majd az ezutáni kisebb-nagyobb rengések sorozatába egy újabb nagyobb 7,7-es erősségű földmozgás döntötte romba Elbistan járást kora délután, szintén Kahramanmaraş megyében. Az utórengések is folytatódnak, a cikk írásának napján is több tucat, jellemzően 4-es erősség alatti rázta meg a régiót.

Nagy területet sújtó földrengés

A február 6-i földrengés nemcsak erősségével tűnt ki a törökországi földrengések közül, hanem az érintett területek nagyságával is: ország tíz délkeleti-megyéjében végzett nagyobb pusztításokat, bár jóval nagyobb területen lehetett érezni.

A megyék összterülete több mint 100 ezer km2, ami valamennyivel nagyobb, mint Magyarország, az észak-szíriai pusztításokról nem is beszélve, ahol szintén több tízezer négyzetkilométert és több millió embert érintett.

Török földrengési zónák

Török földrengési zónák (Forrás: https://www.afad.gov.tr/)

A tíz megye lakossága a hivatalos statisztikák szerint valamennyivel több mint 13 millió ember, de valószínűleg ennél is több, az ott élő szíriaiak miatt mintegy 14-14,5 millió fővel számolthatunk.

Ez a népesség a 85 milliós Törökország durván hatoda. Az államfő nem véletlenül rendelt el egy hetes gyászt.

Törökországi földrengések 1900 és 2016 között

Törökországi földrengések 1900 és 2023 között (Forrás: Seizmo)

Egymillió ember maradt otthon nélkül

A Török Köztársaság elmúlt száz évének egyik legnagyobb földrengését élte meg. Az eddigi hírek szerint közel 3000 ember veszítette éltét, s több mint 15 ezren sérültek meg, de a számok folyamatosan nőnek.

A pusztítás méretét jelzi, hogy több mint 6000 épület omlott össze vagy rongálódott meg (s ez sem a végleges szám) – ezek jellemzően többemeletes épületek, így noha egyelőre csak durva becsléseket lehet tenni, de sok százezer ember veszítette el otthonát, bár valószínűleg a milliós nagyságrend sem áll messze a valóságtól.

Olyan emblematikus építmények sérültek meg, mint a több ezer éves gaziantepi vár, de a török tv-nézőket azt is láthatták, ahogy éjszaka helyszíni tudósító bejelentkezése alatt a háttérben összeomlanak az épületek.


S rengeteg, magát még tartó épület esetében valószínűsíthető, hogy statikailag annyira meggyengült, hogy majd le kell bontani; ezzel összhangban sok helyre nem is engedik vissza a lakókat.

A mentési munkálatok nagy erőkkel folynak, a török katasztrófavédelmi igazgatóság (AFAD) adatai szerint több mint 16 ezer katasztrófavédelmis vesz részt a keresésben és a mentésben, amit rendőri és katonai alakulatok is segítenek.

A szerencsésebbek még időben, az első rengések után autóval el tudták hagyni a lakhelyüket és biztonságosabb helyre húzódtak, jobb esetben az ország nyugati vagy középső részén élő rokonoknál vagy barátoknál húzzák meg magukat.

Ahol már nagyobb erőkkel megérkeztek a mentő és segítő alakulatok, ott sátrakat állítottak fel, illetve biztonságos helyre vitték a túlélőket. Sportcsarnokok, iskolák tornatermei nyíltak meg a rászorulóknak, de ez sem lesz elég a hatalmas pusztítás miatt. Azonban minden erőfeszítés ellenére nem győzik.

Nagyon kell a segítség

Rengeteg helyre még nem érkeztek, vagy egyszerűen túl kis erőkkel vannak jelen a mentőalakulatok. Beszámolók szerint a földrengésben javarészt elpusztult Kahramanmaraş városában még mindig nagyon rossz a helyzet, az emberek tegnap hajnal óta étlen-szomjan vannak, s próbálnak küzdeni a hideggel, mivel a hegyvidéki területeken havazik.

A hideg, kedvezőtlen időjárás nemcsak a mentést nehezíti, de az életben maradás esélyét is csökkenti. Az első napok különösen fontosak, a gyors segítség életeket ment.

Ehhez pedig elkell minden segítség. A pár évvel korábban történi vani földrengés idején még a török kormány visszautasította a nemzetközi segítséget, ezúttal viszont most maga kérte azt.

Mindenképp bíztató, hogy megmozdult a világ, s már 65 ország ajánlotta fel segítségét. Magyarország a bejelentések szerint 50 fős csapatot küld Délkelet- Törökországba.

Azerbajdzsán 370 fős kontingenst ígért. De még olyan államok is segítő jobbot nyújtanak, amelyekkel az utóbbi időben konfliktusos volt a török diplomáciai kapcsolat: Izraelből és Görögországból is már elindultak a mentőcsapatok, s a NATO-csatlakozásban akadályozott Svédország és Finnország is támogatásáról biztosította a kis-ázsiai államot.

Ez a földrengés a gyorsan növekvő halottak száma mellett hatalmas anyagi kárt jelent az országnak, amelynek szinte komplett településeket vagy városrészeket kell újjáépítenie, egy olyan időszakban, amikor a gazdaság amúgy sincs jó állapotban.

S az is borítékolható, hogy ez a válságkezelés lesz a május 14-én tartandó parlamenti és elnökválasztás fő témája; s amennyiben Erdoğan ezt a helyzetet relatíve jól kezeli, úgy a választást is megnyerheti.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

English

Turkish companies bypass the Western sanctions, USA tappes their head

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szankciók / / western sanctions for Turkish-Russian cooperation
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

In mid-September, the United States imposed sanctions on five Turkish companies for their trade activities with Russia, alleging that they are selling sanctioned products to Russians, thereby aiding in circumventing Western measures imposed due to the conflict in Ukraine. The sanctioning of Turkish companies comes at a sensitive time, as Ankara has not yet said yes to Sweden’s NATO accession. Turkey’s role as a balancing act has gained significance for both the East and the West in light of the Russian-Ukrainian conflict that escalated in February last year. 

Putin’s favorite Western politician

Recep Tayyip Erdoğan, has managed to find a modus vivendi with Russia since 2016, despite tensions and conflicting interests. They have built a pragmatic partnership in various areas, including defense procurement (e.g., the S-400 air defense missile system), energy cooperation (natural gas deliveries and nuclear power), and regular geopolitical consultations, such as within the Astana process for Syria.

Turkey accomplishes all of this while being part of the Western alliance system, having been a NATO member since 1952 and an EU candidate since 1999. However, since 2016, Turkey has also developed good relations with Ukraine, particularly in the defense industry.

Notably, among Western leaders—assuming we can consider Recep Tayyip Erdoğan as one—Vladimir Putin, the Russian President, often meets with his Turkish counterpart. Their most recent meeting took place in Sochi in early September, where they engaged in a three-hour discussion.

However, they did not reach an agreement on the main topic of the meeting. Erdoğan failed to persuade Russia to return to the Black Sea grain transit initiative introduced last summer, which Russia has refused to renew since July. This refusal has not only raised global food prices but also affected Turkey, as approximately ten percent of the grain shipped from Ukrainian ports in the past year ended up in the small Asian country.

Nevertheless, both leaders value their cooperation. Putin allowed the rescheduling of Turkish gas payments during the May elections, reportedly granting immediate relief of around $4 billion. In turn, Erdoğan was among the first to seek Putin’s support during the summer Prigozhin uprising.

Western sanctions due to growing cooperation

Apart from geopolitical ties, Turkey has become economically significant for Russia due to Western sanctions. With limited countries left from which Russia can acquire or access Western technology, the importance of Turkey has risen.

As it became clear that last year’s Ukrainian offensive led not to a quick victory but to a prolonged conflict, surrounded by Western sanctions, both countries turned to strengthen their economic ties. Turkey did not join retaliatory measures against Russia.

In May 2022, Russia increased the quota for Turkish trucks from 8,000 to 20,000 annually, and transit shipments from 6,000 to 35,000. The number of Russian freight vehicles also saw a significant surge.

In terms of statistics, Turkish exports increased significantly. It reached $9.34 billion last year, up from $5.8 billion in 2021. This growth appears to continue in 2023, with Turkey exporting $4.9 billion in the first six months of the year, compared to $2.6 billion during the same period the previous year.

Between 2022 and 2023 March, the export of electronic goods increased by 85 percent.

In 2022, more than 1,300 Russian-Turkish companies were established, compared to fewer than 200 the previous year. It’s also worth noting that after the war began, Russian oligarchs, including Roman Abramovich, sought refuge on Turkish shores, while in Europe, they took the floating castles from the other Russian billionaires one after the other.

 

szankciók

Russian oligarchs compete with Arab sheikhs in the length (Source: X-platform)

As a result, thousands of properties ended up in Russian hands, mainly in Istanbul and the Antalya region, further inflating the local real estate market.

On the other hand, imports have significantly increased, reaching $58.85 billion, double the previous year’s figure. The import of hydrocarbons has notably increased, partly due to rising prices, and some suspect that Turkish companies may re-export Russian oil, among other things.

Western criticism

Turkey’s role has also garnered criticism from its Western allies. In June of last year, Wally Adeyemo, the U.S. Deputy Secretary of the Treasury, visited Turkey to express the U.S. government’s disapproval.

szankciók

An American politician of African descent is unlikely to be popular in Turkey. In August last year, Adeyemo warned that some Turkish companies could also be subject to US sanctions if they do business with sanctioned Russian individuals. (Source: X-platform, Millî Gazete)

Under American pressure, Turkish banks eventually abandoned the acceptance of the Russian MIR system in September of last year. Under international pressure, Ankara also pledged not to allow the transit of sanctioned products to Russia, which somewhat complicated the situation for Russian companies but did not result in Turkey joining the sanctions.

Bypassing the regulations is not impossible; the process still involves Turkish imports of products before re-exporting them to Russia, incurring additional costs but also generating extra tax revenue for the Turkish budget. Exports, however, continue to grow, and in April, the United States added more Turkish companies to its sanctions list, with another five added on September 14.

Nevertheless, while the statistics reflect a thriving Turkish-Russian trade, and we can be sure that some benefit greatly from the evasion of sanctions on both sides, it is important to note that the costs are ultimately borne by entire societies.

The war initially increased geopolitical risks for Turkey, making the Turkish lira even more vulnerable in a situation that was already unfavorable, resulting in a steep decline in 2022 (although problems had begun earlier).

The disruption of grain shipments in the early months of the war led to food inflation, and panic buying occurred in Turkey during the initial weeks. The halt of Ukrainian shipments this year adds to the ongoing inflation.

Finally, the record-breaking imports from Russia basically stem from the increase in the price of energy carriers: the Turks also had to pay the bill, similarly to other European countries that buy Russian gas.

In conclusion, Turkey is striving to adapt to the current situation and benefit from it, given its limited room for influence, despite numerous mediation attempts. However, the nation can afford to balance between the two blocs due to its strategic position.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava