Connect with us

Szerbia

A WAGNER SASOL SZERBIÁBAN: Arra készülnek, hogy leszámolnak a liberális oroszokkal (videó)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2 wagner interjul art scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Wagner orosz félkatonai csoport a Telegramon arról számolt be, hogy Szerbiában megalakította a barátsági és együttműködési központját. A BALK-on a napokban írtunk arról, hogy saját egyesületet hoztak létre a Szerbiába menekült oroszok, akik nem kívánnak részt venni a „különleges hadműveletnek” álcázott Ukrajna elleni katonai agresszióban. A Wagner Központjának közleménye ezúttal leginkább nekik szól.

A Wagner félkatonai csoport, amelynek vezetője Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, Vlagyimir orosz elnök közeli munkatársa, a Telegram csatornán bejelentette, hogy Szerbiában a barátság és az együttműködés szellemében megalakította kulturális és információs központját.

– Sürgősen szeretnénk bemutatni Önöknek a Wagner Központ új tagját, a Sasok (Orlovi) orosz-szerb kulturális és információs baráti és együttműködési központot. A központ ideológusa és vezetője Alekszandr Liszov

Web capture 7 12 2022 12156 t.me

– olvasható a Telegram internetes platformon, amelyen arra emlékeztetnek, hogy Liszovot 2017-ben a pristinai hatóságok azoknak a listájára helyezték, akiket kitiltottak az „el nem ismert Koszovói Köztársaság” területéről.

Az bejelentés azt is leszögezi, hogy a központ küldetése a „nyilvános diplomácia megvalósítása”, amelynek célja az Oroszország és Szerbia közötti baráti kapcsolatok erősítése és fejlesztése a „puha hatalom” segítségével.

A szerbiai szervezet a Wagner Csoport védelmét élvezve azokkal az orosz liberálisokkal akar leszámolni, akik Szerbiába menekülve oroszellenes tevékenységet folytatnak azzal a céllal, hogy diszkreditálják Oroszországot, és megrontsák az orosz és a szerb nép közötti kapcsolatokat.

Ivana Stradner, a washingtoni székhelyű Demokráciák Védelméért Alapítvány tanácsadója, valamint a hibrid hadviselés, az orosz propaganda és a megtévesztő tájékoztatás szakértője a Twitteren arra emlékeztetett, hogy már néhány hónappal ezelőtt kilátásba helyezte az e fajta együttműködést Oroszország és Szerbia között.

– Néhány hónappal ezelőtt jeleztem az együttműködést Oroszország és Szerbia között az információbiztonság területén, és az emberek azt mondták, hogy paranoiás vagyok! Szemtanúi vagyunk a Wagner Központ és Szerbia együttműködésének

– írta a Twitteren Stradner, aki feltette a kérdést, hogy a szóban forgó üzenet melyik részét nem érti a Nyugat?

Az új szerb-orosz társaság létrejöttéről egyelőre nem számolt be sem a Szputnyik orosz hírügynökség szerbiai portálja, sem a RT orosz állami televízió helyi híroldala, a Szputnyik azonban öt nappal ezelőtt arról írt, hogy az Egyesült Államokban törvénytervezetet készült, amellyel terrorista szervezetnek minősítenék a Wagner Csoportot.

A törvényjavaslat indítványozza, hogy „a „Wagnerrel” kapcsolatos összes struktúrát nyilvánítsák külföldi terrorszervezetté, ennek alapján a törvény hatálya alá eshet a most létrejött szerbiai fiókszervezet is.

Az amerikai szándékkal kapcsolatban a közösségi médiában megszólalt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, aki a „Wagnert” alapította. Prigozsin úgy úgy vélte, hogy a csoport nem felel meg a terrorszervezetekre vonatkozó megállapításoknak/kritériumoknak.

A Szputnyik beszámolója szerint Prigozsin arra emlékeztetett, hogy a Wagner Csoport 2014-ben megállította az orosz lakosság elleni népirtását a Donbászban, megsemmisítette az Oroszországban betiltott DAESH terrorista csoportot, vagyis az Iszlám Államot Szíriában, és több ezer terroristát likvidált Afrikában.

A Putyin-közeli orosz üzletember ebből arra a következtetésre jutott, hogy a „Wagner” csoport mindig is Oroszország és az orosz állampolgárok érdekeit védte, és a terrorizmus, a banditizmus, valamint az állampolgárok jogainak és szabadságainak megsértése ellen harcolt, amit bármilyen körülmények között folytatni fog.

A Wagner Csoport szerbiai központjának megalakulására reagált Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga volt vezetője, aki szerint a Wagner szerbiai szervezete, amelyet a szerb sajtó „Orly” néven emleget, azért jött létre, hogy a terrorizmust terjessze Szerbiában, illetve Szerbiából más irányba is.

– Oroszország már terrorista állam, felkészül Szerbia

– jegyezte meg Čanak a Twitteren közzétett rövid üzenetében. Más szerb politikus ennek a cikknek keletkezéséig nem reagált a Wagner Csoport bejelentésére.

Szerbia

A szellem nem mászott vissza a palackba, az iskolai lövöldözőnek nincs bűntudata +18

Közzététel:

a megjelenés dátuma

iskola, bűntudat, szellem
Kosta Kecmanović elvezetése a gyilkosságok helyszínéről (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egy belgrádi iskola tanulója – ezúttal egy lány – listát készített azokról a társairól, akiket meg akar ölni, a rendőrség azonnal reagált. Közben a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában végrehajtott, tíz áldozatot követelő mészárlás elkövetője folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon.

Fenyegetős szellem

A Blic hírportál úgy értesült, hogy a belgrádi Milena Pavlović Barili Általános Iskola egyik felső tagozatos tanulója a jegyzetfüzetében összeírta azoknak a társainak a nevét, akiket meg akar ölni.

A szerbiai rendőrség azonnal intézkedett, és egyeztetett az iskolapszichológussal, valamint az ügyészséggel is.

iskola, bűntudat, szellem

A Kurir hírportál úgy tudja, hogy a meg nem nevezett tanuló kést rajzolt az általa kiszemelt diákok nevei mellé.

A portál szerint egy olyan diáklányról van szó, akinek a viselkedése korábban is problémás volt.

A május eleji két vérontást követően a szerb rendőrség több kiskorút és felnőttet állított elő olyan fenyegetések miatt, hogy az első két tömeggyilkossághoz hasonló cselekményt követnek el.

Közöttük olyanok is voltak, akik összeírták, hogy kit akarnak eltenni láb alól.

Követeli, hogy engedjék szabadon

A május harmadikai iskolai lövöldözés elkövetője közben nap mint nap az iránt érdeklődik, hogy mikor engedik szabadon, állítása szerint ugyanis semmi sem indokolja további fogva tartását, mert már minden vizsgálat megtörtént.

Belgrádi médiajelentések szerint a gyilkosságot elkövető K. Kecmanović semmiféle lelkiismeret-furdalást nem mutat, hűvös és nyugodt, és azt sem kérte, hogy kapcsolatba léphessen bárkivel is.

Az orvosok elmondása szerint nyugtatókat sem adnak neki, mert nincs szüksége rá.

A tizennegyedik életévét a nyáron betöltő fiú hűvös és nyugodt viselkedést tanúsít, viszont folyamatosan az iránt érdeklődik, hogy mikor szabadul.

Már korábban is megkérdezte ezt, illetve érdeklődött tette visszhangja iránt, az utóbbi időben azonban egyre inkább követeli az orvosoktól, hogy engedjék szabadon.

Az orvosok viszont úgy vélik, hogy a gyilkos fiú továbbra is veszélyt jelent a környezetére, és fennáll a lehetősége, hogy hasonló bűncselekményt követ el, ha netalán lehetősége nyílik rá.

iskola, bűntudat, szellem

ALBUM: A pszichológusok szerint az iskolai lövöldözőnél nem alakult ki a szuperegó (Forrás: Twitter)

Aleksandar Vučić, a belgrádi és Mladenovac környéki tömeggyilkosságok utáni napokban többször is elmondta, hogy a mészárlásokat végrehajtó „monstrumok” soha sem szabadulnak.

Vučić kijelentette: tisztában van vele, hogy bizonyára elmarasztalják majd az igazságszolgáltatásba történő beavatkozás miatt, de mivel már most is mindenféle becsmérlő néven illetik, ez lényegtelen számára.

Pszichológusi álláspont

A pszichológusok szerint K. Kecmanovićnál, aki a belgrádi média szerint a világ legfiatalabb tömeggyilkosa, valamilyen oknál fogva nem alakult ki a személyiség egyik fontos összetevője, a „felettes én”, vagyis az úgynevezett „szuperegó”.

Sigmund Freud, a pszichoanalízis megalapítójának elmélete szerint a szuperegó a személyiség „etikai összetevője”, ez ad erkölcsi normákat az embernek, amelyek alapján viselkedik.

A szuperegó többnyire az élet első öt évében alakul ki: ebben az időszakban a gyermek magába szívja szülei erkölcsi normáit, valamint annak a családnak és társadalomnak a hagyományait, amelyben felnő.

Így alakul ki benne a szuperegó, amely az agressziót és egyéb társadalmilag nemkívánatos impulzusokat kezeli.

Akinek megfelelően fejlett szuperegója van, bűntudatot vagy szorongást érez, amikor megsérti az etikai normákat.

A pszichológusok szerint a „felettes én” az iskolai tömeggyilkosságot végrehajtó fiú esetében nem létezik.

Az anya-gyermek viszony

Az orvosok a szokásokhoz híven mindenek előtt az anya-gyermek viszonyt vizsgálják, és azt szeretnék megtudni, hogy ebben a viszonyban vannak-e negatív érzelmi jelek a tizennegyedik életévét még nem betöltő gyilkos esetében.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az anya spártai módon kényszerítette a fiút, hogy jobb legyen, mint mások az iskolában és az iskolán kívül is.

Ez önmagában azonban soha nem lehet az egyetlen és fő oka annak, hogy K. Kecmanović ebbe az irányba fejlődött, sok túlambiciózus szülő van ugyanis, akinek a gyerekei nem lesznek tömeggyilkosok.

Az iskolai lövöldöző esetében a pszichológusok megállapították, hogy átlagos intelligenciával rendelkezik, és nem „zseni”, ahogyan a szülei nevelték, és ahogy a lövöldözés előkészítése alapján sokan gondolták.

A gyilkos fiú édesanyja, Miljana Kecmanović, aki a belgrádi biológiai egyetem tanára és elismert bírósági szakértő a DNS-vizsgálatoknál, meghallgatása során kijelentette, hogy senki sem sejthette, hogy fia tömeggyilkosságot követ el.

A szakértők most azt vizsgálják, hogy terheli-e felelősség az anyát kiskorú személy elhanyagolása és bántalmazása miatt. Ha esetleg megállapítják a bűnösségét, akkor akár három év börtönre is ítélhetik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava