Connect with us

Szerbia

A WAGNER SASOL SZERBIÁBAN: Arra készülnek, hogy leszámolnak a liberális oroszokkal (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Wagner orosz félkatonai csoport a Telegramon arról számolt be, hogy Szerbiában megalakította a barátsági és együttműködési központját. A BALK-on a napokban írtunk arról, hogy saját egyesületet hoztak létre a Szerbiába menekült oroszok, akik nem kívánnak részt venni a “különleges hadműveletnek” álcázott Ukrajna elleni katonai agresszióban. A Wagner Központjának közleménye ezúttal leginkább nekik szól.

A Wagner félkatonai csoport, amelynek vezetője Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársa, a Telegram csatornán bejelentette, hogy Szerbiában a barátság és az együttműködés szellemében megalakította kulturális és információs központját.

– Sürgősen szeretnénk bemutatni Önöknek a Wagner Központ új tagját, a Sasok (Orlovi) orosz-szerb kulturális és információs baráti és együttműködési központot. A központ ideológusa és vezetője Alekszandr Liszov

– olvasható a Telegram internetes platformon, amelyen arra emlékeztetnek, hogy Liszovot 2017-ben a pristinai hatóságok azoknak a listájára helyezték, akiket kitiltottak az “el nem ismert Koszovói Köztársaság” területéről.

Az bejelentés azt is leszögezi, hogy a központ küldetése a “nyilvános diplomácia megvalósítása”, amelynek célja az Oroszország és Szerbia közötti baráti kapcsolatok erősítése és fejlesztése a “puha hatalom” segítségével.

A szerbiai szervezet a Wagner Csoport védelmét élvezve azokkal az orosz liberálisokkal akar leszámolni, akik Szerbiába menekülve oroszellenes tevékenységet folytatnak azzal a céllal, hogy diszkreditálják Oroszországot, és megrontsák az orosz és a szerb nép közötti kapcsolatokat.

Ivana Stradner, a washingtoni székhelyű Demokráciák Védelméért Alapítvány tanácsadója, valamint a hibrid hadviselés, az orosz propaganda és a megtévesztő tájékoztatás szakértője a Twitteren arra emlékeztetett, hogy már néhány hónappal ezelőtt kilátásba helyezte az e fajta együttműködést Oroszország és Szerbia között.

– Néhány hónappal ezelőtt jeleztem az együttműködést Oroszország és Szerbia között az információbiztonság területén, és az emberek azt mondták, hogy paranoiás vagyok! Szemtanúi vagyunk a Wagner Központ és Szerbia együttműködésének

– írta a Twitteren Stradner, aki feltette a kérdést, hogy a szóban forgó üzenet melyik részét nem érti a Nyugat?

Az új szerb-orosz társaság létrejöttéről egyelőre nem számolt be sem a Szputnyik orosz hírügynökség szerbiai portálja, sem a RT orosz állami televízió helyi híroldala, a Szputnyik azonban öt nappal ezelőtt arról írt, hogy az Egyesült Államokban törvénytervezetet készült, amellyel terrorista szervezetnek minősítenék a Wagner Csoportot.

A törvényjavaslat indítványozza, hogy “a “Wagnerrel” kapcsolatos összes struktúrát nyilvánítsák külföldi terrorszervezetté, ennek alapján a törvény hatálya alá eshet a most létrejött szerbiai fiókszervezet is.

Az amerikai szándékkal kapcsolatban a közösségi médiában megszólalt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, aki a “Wagnert” alapította. Prigozsin úgy úgy vélte, hogy a csoport nem felel meg a terrorszervezetekre vonatkozó megállapításoknak/kritériumoknak.

A Szputnyik beszámolója szerint Prigozsin arra emlékeztetett, hogy a Wagner Csoport 2014-ben megállította az orosz lakosság elleni népirtását a Donbászban, megsemmisítette az Oroszországban betiltott DAESH terrorista csoportot, vagyis az Iszlám Államot Szíriában, és több ezer terroristát likvidált Afrikában.

A Putyin-közeli orosz üzletember ebből arra a következtetésre jutott, hogy a “Wagner” csoport mindig is Oroszország és az orosz állampolgárok érdekeit védte, és a terrorizmus, a banditizmus, valamint az állampolgárok jogainak és szabadságainak megsértése ellen harcolt, amit bármilyen körülmények között folytatni fog.

A Wagner Csoport szerbiai központjának megalakulására reagált Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga volt vezetője, aki szerint a Wagner szerbiai szervezete, amelyet a szerb sajtó “Orly” néven emleget, azért jött létre, hogy a terrorizmust terjessze Szerbiában, illetve Szerbiából más irányba is.

– Oroszország már terrorista állam, felkészül Szerbia

– jegyezte meg Čanak a Twitteren közzétett rövid üzenetében. Más szerb politikus ennek a cikknek keletkezéséig nem reagált a Wagner Csoport bejelentésére.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava