Connect with us

Szerbia

AZ OROSZ KÜLÜGYMINISZTER ÜZENETE SZERB KOLLÉGÁJÁNAK: A szerb-orosz kapcsolatok ismét szilárdnak bizonyultak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb és az orosz külügyminiszter (Forrás: RT)
A szerb és az orosz külügyminiszter: az RT ezt az orosz külügyminisztériumtól kapott képet csatolta a hírhez, Moszkva nyilván ezzel a fotóval is személyes találkozót sürget
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az újév és a karácsony alkalmából Szergej Lavrov orosz külügyminiszter üdvözletét küldte szerb kollégájának, Ivica Dačićnak, akit “tisztelt miniszter úrnak, és drága Ivicának” szólított. A Russia Today orosz csatorna beszámolója szerint Lavrov arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szerb orosz kapcsolatok a “nehéz nemzetközi körülményektől függetlenül” kiállták a “tartósság próbáját”, vagyis más szóval: szilárdnak bizonyultak.

Szerb-orosz dinamika

Az orosz külügyminiszter teljes szívéből kívánt boldog új évet és kellemes karácsonyt az üzenetben, amelyben “nagyrabecsülését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szerb politikus “személyesen is hozzájárult Oroszország és Szerbia stratégiai partnerségének növeléséhez”, valamint az együttműködés előmozdításához minden területen.

– Külpolitikai téren készek vagyunk fenntartani a két ország közötti együttműködés magas dinamikáját, és a lépések szoros kordinációját a nemzetközi arénában

– üzente Moszkvából Lavrov, aki ígéretet tett arra, hogy továbbra is testvéri támogatást nyújtanak Belgrádnak “a jogos nemzeti érdekek védelmében a nemzetközi jogi normákkal összhangban”, természetesen jogos szerb érdekekről van szó, és ez az utalás minden kétséget kizáróan Koszovóra vonatkozott “mandarin nyelven” mondva.

Lavrov kihasználta az alkalmat, hogy boldog születésnapot kívánjon a szerb kollégájának, aki 1966. január 1-én jött világra az erősen albán többségű koszovói Prizrenben.

A személyes vizekre evező Lavrov jó egészséget, prosperitást, és további sikereket kívánt Dačićnak a szerb(iai) nép jólétének biztosításáért végzett “felelősségteljes munkájában”.

– Mindig nyitottak vagyunk szerb barátainkkal a kapcsolatfelvételre

– írta Lavrov, amihez saját kézírásával még hozzátette: “megérti, hogy szerb kollégája most nagyon elfoglalt”.

Ezt a “kézírásos gesztust” két féle olvasata is van, az egyik szerint Lavrov meghívta Dačićot Moszkvába, miután az már korábban bebizonyosodott, hogy a Szerbiával kapcsolatos országok magatartása miatt ő nem tud eljutni Belgrádba.

A kézírással betoldott mondat ismét mandarinnul van megfogalmazva, azért megpróbáljuk értelmezni, miután két olvasatot is vélünk felfedezni. Az egyik arra utalt, hogy Moszkva némileg neheztel azért, mert a szerb külügyminiszter – aki a miniszterelnök első helyettese is – a külügyminiszteri poszt visszaszerzését követően még nem kerekedett fel, és nem látogatott el Oroszországba.

Szerb curlingezés

Ráadásul a “drága Ivica” többször is mondott olyasmit, ami miatt Moszkva más helyzetben akár meg is orrolhatott volna. Mindennek a csúcsa pedig az volt, hogy az általa vezetett Szerbiai Szocilista Párt kongresszusán Dačić hagyta, hogy Aléxisz Cíprasz, a Sziriza vezetője nyíltan “illegális orosz inváziónak nevezze” Ukrajna lerohanását, vagyis mandarin nyelven a “különleges hadműveletet”, ami miatt a “kifinomult igazságérzettel” rendelkező orosz nagykövet elhagyta az üléstermet, és nyilván jelentett Moszkvának.

KELLEMETLENSÉG: Mivel sértette meg a Sziriza vezetője az orosz nagykövetet?

Moszkva azonban mindennek elégedett lehet, sőt hálás lehet azért, hogy Szerbia tavaly addig húzta-halogatta az Oroszország elleni szankciók bevezetésének ügyét, hogy a döntés várható meghozatalát csak sikerült áttolnia a 2023-as évre, amelyben tovább folytatódhat a “szerb curlingezés”, vagyis a politikai maszatolás, hogy az ezzel kapcsolatos egyértelmű álláspont idén se szülessen meg.

A szerb parlament külpolitikai bizottságának december utolsó napjaiban kellett volna foglalkoznia a kérdéssel, de kormányzati részről mindent elkövettek azért, hogy ne kerüljön sor szavazásra.

Előbb kisebbfajta szóváltás alakult ki arról, hogy az ülésnek sajtónyilvánosnak kellett volna-e lennie, vagy sem, a nagyobb baj azonban az volt, hogy a “drága Ivica” által vezetett külügyminisztériumnak nem sikerült megküldenie a kérdéssel kapcsolatos vitaanyagot a bizottságnak, bár szavazni egyébként sem lehetett volna, mert nem volt meg a kvórum.

Borko Stefanović, a szerb parlament külügyi bizottságának elnöke (Forrás: Twitter)

Borko Stefanović, a szerb parlament külügyi bizottságának elnöke (Forrás: Twitter)

Így arról sem szavaztak, hogy mikor ül össze megint a bizottság, ami legközelebb január második felében történhet meg a különböző szerb ünnepek miatt. A kérdés azonban várhatóan nem sikkad el, mert a külügyi bizottságot vezető ellenzéki Borko Stefanović személyesen kezdeményezte, hogy tűzzék napirendre Szerbia és az Európai Unió külpolitikájának összehangolását, így feltehetően nem hagyja elhalni saját kezdeményezését.

A kérdés inkább az, hogy Dačić a Szerbiai Haladó Párttal karöltve meddig tudja obstruálni a szavazását, mert hogy kormányzati részről nem kívánnak erről szavazni, az olyan biztos, hogy arra már hasonlat sincs.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Orbán gratulált
EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is az elsők között gratulált Robert Ficónak ahhoz, hogy a legtöbb szavazatot kapta a szlovákiai parlamenti választásokon. Ezt a példát követte Milorad Dodik is, aki állami szintre emelte egyelőre csak entitásként fungáló hazáját. Mindhárman írásos formában, az X-platformon köszöntötték a “szlovák hazafit”.

Nu, págágyí!


– Találjátok ki, ki tért vissza!

A magyar miniszterelnök ezzel kezdte X-platformos bejegyzését, amelyben gratulált Robert Ficónak a szlovák parlamenti választáson elért “vitathatatlan győzelméhez”.

Orbán megjegyezte, hogy “egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”, ami elé várakozással tekint.

Orbán gratulált

Vučić sem késlekedett a “szlovák hazafi” köszöntésében

A szerb elnök szintén gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Aleksandar Vučić azt írta a Ficónak küldött üzenetében, hogy szívből gratulál neki a parlamenti választáson megszerzett első helyéhez a baráti Szlovákiában.

A szerb államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban elmélyítik a két ország közötti együttműködést, valamint hogy a továbbiakban közösen dolgoznak a partnerség erősítése érdekében ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Orbán gratulált

Dodik is megpróbált igazi államfőként viselkedni (Forrás: X-platform)

Dodik sem maradhatott ki

Az elsők között gratulálók sorából nem maradhatott ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke sem, aki szintén beikszelte Ficót.

A boszniai szerbek Miléje az X-platformon Ficónak és a pártjának egyaránt gratulált a választásokon elért győzelemhez, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Fico alakíthatja meg Szlovákia új kormányát.

Dodik megjegyezte, hogy Szlovákia a jövőben is a haladás és a fejlődés útján halad tovább a lakosság támogatását élvező Ficóval, mint az ország új miniszterelnökével.

A boszniai szerb vezető azt írta, hogy jó gazdasági és egyéb együttműködést remél a két baráti ország között, amivel nem csak gratulált Ficónak, hanem ebből az apropóból az entitási szintről állami szintre emelte az általa vezetett Szerb Köztársaságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava