Connect with us

Koszovó

FORDULAT: Házi őrizetbe ment az egyik koszovói szerb rendőr, elbontják a barikádokat?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HÁZI ŐRIZET: A most szabadon engedett koszovói szerb rendőr letartóztatása alkalmával (Forrás: Kosovo Online)
HÁZI ŐRIZET: A most szabadon engedett koszovói szerb rendőr letartóztatása alkalmával (Forrás: Kosovo Online)
A cikk meghallgatása

Hazatért az a volt koszovói szerb rendőr, akinek őrizetbe vétele indította el a tiltakozáshullámot az ottani szerb kisebbség körében. Dejan Pantić fia megerősítette, hogy apja 19 napos őrizetet követően érkezett haza a Koszovó és Szerbia közötti jarinjei közigazgatási átkelőnél lévő rendőrőrsről. A férfit a pristinai bíróság házi őrizetbe helyezte.

Hazatért a szerb rendőr

Predrag Pantić a Kosovo Online szerb nyelvű hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy édesapja jól érzi magát, és nagyon szerencsésnek érzik magukat, hogy hazatérhetett.

– Hihetetlen érzés, még mindig nem tudom, hogy álmodom-e, vagy ez a valóság. Fél órája érkezett haza, jól érzi magát, egészséges, de nagyon izgatott

– jelentette ki az ifjabb Pantić, aki szerint az este nyolc-kilenc óra körül hazatérő apa nem panaszkodott a vele szemben tanúsított bánásmódra.

A szerb médiában az utóbbi napokban sokat szereplő ifjú köszöntet mondott a barikádokra kivonult embereknek, és mindazoknak, aki elősegítették az apja visszatérését, bár tisztában vannak vele, hogy még semminek sincs vége, de állítása szerint most már minden sokkal könnyebb, hogy az édesapja otthon van.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a bírósági döntést kommentálva a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy meglepte a hír, és nagyon érdekli, hogy melyik volt az a bíró, aki házi őrizetre bocsátotta Dejan Pantićot.

A koszovói (albán) kormány vezetője nem ért egyet a pristinai bíróság döntésével, mert a szerb származású koszovói rendőrt terrorizmussal vádolják, és ez olyan nyomos ok, ami miatt fogságban kellett volna maradnia.

– A vádlott elleni bírósági ügyéről nem értesültem, viszont hivatalosan nem került börtönbe, miután csak letartóztatott státuszban van, ám terrorizmussal vádolják

– mondta Kurti, aki azt érthetőnek nevezte volna, hogy a letartóztatott szerb férfit kórházba szállítják, miután éhségsztrájkot folyatatott, és problémai voltak a szívével.

A “majd hazamennek” effektus

Koszovó korábban arra kérte a térségben állomásozó mintegy négyezer fős, NATO-vezetés alatt álló békefenntartó erőket, hogy távolítsák el a szerbek által kihelyezett úttorlaszokat, amire azok nem mutatkoztak hajlandónak.

Gabriel Escobar az Egyesült Államok főtárgyalója legutóbbi belgrádi látogatása alkalmával azt mondta az úttorlaszokkal kapcsolatban, hogy “azoknak az embereknek kell eltávolítaniuk a barikádokat, akik felállították őket”.

A hónap közepén elhangzott nyilatkozat alkalmával Escobar nem szabott határidőt az útakadályok felszámolására, de megjegyezte, hogy erre “a közeljövőben, azaz néhány napon belül” számít.

Azóta azonban két hét telt el, és a koszovói (albán) vezetés egyre idegesebbnek látszott, aminek következtében kilátásba helyezte, hogy ha a KFOR nem távolítja el az úttorlaszokat, akkor a pristinai kormány teszi azt meg.

Ettől a szerbek durvultak be, és újabb barikádokat állítottak, egyúttal pedig azzal vádolták meg Albin Kurtit, hogy háborút akar előidézni, hogy elűzhesse a szerbeket a szülőföldjükről.

A volt koszovói szerb rendőr hazaengedését a szerb médiában olyan feltételezések is elhangoztak, hogy a szerbek megkezdhetik a barikádok elbontását, bár erről még korai beszélni, mert ezzel csak egy teljesült a legalább három szerb követelés közül, az viszont biztos, hogy most a szerb fél van lépésen.

A koszovói szerbekkel az éjszaka a raškai laktanyában egyeztető szerb elnök azt mondta, hogy a február előtti állapotok visszaállítását követelik, ami maga után vonja azoknak a koszovói rendőrségi bázisoknak a felszámolását, amelyeket a pristinai hatóságok a különleges rendőrség számára létesítettek Koszovó északi, szerbek lakta vidékein.

Aleksandar Vučić úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, miként fog viselkedni Albin Kurti koszovói miniszterelnök, de hozzátette, hogy Dejan Pantić hazatérésével a szerbek “szimbolikus győzelmet” arattak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava