Connect with us

Bosznia

KATOLIKUS, HORVÁT ÉS NŐ: Megválasztották Bosznia-Hercegovina új miniszterelnökét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Borjana Krišto lett Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke
A boszniai kormányt először vezeti egy nő Borjana Krišto személyében (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

December 28-án a délutáni órákban a boszniai parlament kéményéből is felszállhatott volna a fehér füst, mert a képviselőházi honatyák megválasztották a bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ BiH) pártjának sorait erősítő Borjana Krištot a Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara) elnökének. Így a következő négyéves ciklusban egy jobboldali, konzervatív, katolikus horvát nő tölti be a kvázi miniszterelnöki pozíciót a nyugat-balkáni csodaországban, ami különösen azért érdekes, mert a főleg muzulmán bosnyákok államának tekintett Bosznia- Hercegovináról van szó.

A koalíciós partnerek támogatták

A boszniai parlament képviselő házában megtartott szavazáson Borjana Krišto elnyerte a szavazatok többségét, így ő fogja a következő ciklusban ellátni a boszniai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara) elnöklő miniszeri pozícióját. A magyarországi alkotmányos keretekhez szokott olvasóknak is érthetővé téve: ő lesz a miniszterelnök a következő négy évben.

Krišto a képviselőházban a pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ BiH) és a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokarata, SNSD), valamint a Nyolcak (Osmorka) néven szereplő baloldali pártszövetségnek a szavazataival, egyedüli indulóként nyerte el a “kvázi miniszterelnöki” posztot.

A mostanra ellenzékbe kényszerült bosnyák jobb-konzervatív Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) és a multietnikus Demokratikus Front (Demokratski Front, DF) mellett a szerb ellenzéki pártok, a Demokratikus Fejlődés Platformja (Platforma Demokartskog Progresa, PDP) és a Szerb Demokrata Párt (Srpska Demokratska Stranka, SDS) képviselői egységesen elutasították Krišto személyét.

A szavazáson így 23 támogató és 15 elutasító szavazatot szerzett a horvát nemzetiségű jelölt.

Nagy a sietség Boszniában

Borjana Krišto a megválasztását követően tartott felszólalásában az ilyenkor szokásos köszönetnyilvánításokon túl kiemelte, hogy a koalíciós egyezség december eleji megkötését követően rövid időn belül sikerült az őt támogató pártoknak megegyezniük.

Korábbi cikkünkben írtunk arról a koalíciós tárgyalások kapcsán, hogy Dodik még január közepét jelölte meg reális dátumként az új elnöklő miniszter megválasztásához, míg az ellenzékbe kényszerült SDA nyomását Szarajevóban élesen érzékelő Nermin Nikšić, a Szociáldemokrata Párt (Socijaldemokratska Partija, SDP) elnöke amellett foglalt állást, hogy még az idei évben sort kell keríteni a kormány felállítására.

Nos, ha maga a teljes kormánynévsor nem is állt össze, az elnöklő miniszter személye mára biztossá vált, így Krištonak 30 napja van, hogy a kormánytagok listáját beterjessze a parlament képviselőházának.

A Krišto személye kapcsán most lefolytatott szavazás pedig megmutatta, hogy a koalíció eddig működőképes, így várhatóan az új kabinetet tartalmazó névsor is ugyanilyen szavazati aránnyal fog átmenni a képviselő házon körülbelül január utolsó hetében.

Borjana Kristo lett a miniszterelnök Bosznia- Hercegovinában

A Horvát Demokratikus Közösség boszniai fiókszervezetének fiatalja is örömmel adták közre a hírt (Forrás: Mladež HDZ BiH)

A nagy sietség okaként a baloldali Osmorka szövetséget nagy erőfeszítések árán összefogó Nermin Nikšić egy hete arról nyilatkozott, hogy az EU tagjelölti státusz elnyerése kapcsán a brüsszeli bürokrácia egyértelművé tette, hogy továbbra sem lesz Bosznia- Hercegovina számára surranó pálya, vagyis minden kritériumnak meg kell felelniük.

Ennek egyik fontos eleme, hogy a boszniai állami intézmények az alkotmányos szabályok szerint működjenek. Így ésszerű időben meg kell alakítaniuk a kormányt, aminek azt követően el kell fogadni a 2023. évi költségvetést, ami a boszniai gyakorlatnak megfelelően ismét átcsúszott a tárgyévbe.

Az uniós elvárásoknak való megfelelés mellett a koalíciós partnerek amiatt is törekedhetnek a magasabb szintű kompromisszumkészségre és a nyíltabb kommunikációra, mert a bosnyák SDA és a DF az elmúlt hetekben már megkezdte a saját szavazó táborában a hangulatkeltést.

Így a kormányalakítás felé vezető út célegyenesébe érkező koalíciónak fel kell készülnie arra, hogy a jövő évben az ellenzék – elsődlegesen a bosnyákok legnagyobb pártja, a Demokratikus Aciópárt (SDA), valamint a bosnyák, illetve SDA-érdekeket kiszolgáló Željko Komšić elnökségi tag Demokratikus Frontja (DF) – a balkáni politizálás arzenáljának teljes spektrumát beveti a koalíció megbontása és a kormányzati válság előidézése érdekénben.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava