Connect with us

Bosznia

TAGJELÖLTEK: A bosnyákok vádaskodtak, Dodik pénzt kért, a horvátok éltették a főnit

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bosnyákok megkezdhetik az EU-s csatlakozási folyamatot
Boszniában mindenki a maga vérmérséklete és prioritásai szerint fogadta a tagjelölti státuszt (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása

Az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozóján megadta a tagjelölti státuszt Bosznia- Hercegovinának. A tagországok vezetői az Európai Bizottság december 13-i, keddi ajánlása után döntöttek úgy, hogy a balkáni ország megkezdheti a csatlakozási folyamatot. Bosznia- Hercegovina 2016-ban kérte felvételét az Európai Unióba. Az örömteli döntést a bosnyákok vádaskodásra használták ki a szerbek és a horvátok “retrográd” szerepét illetően, Dodik jó szokásához híven rögtön pénzt kért, a boszniai horvát vezető pedig a horvát miniszterelnököt magasztalta, mindenki a maga vérmérséklete és prioritásai szerint.

A bosnyákok vádaskodtak

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint az Európai Unió vezetői csütörtöki (december 15-i) ülésükön megerősítették, hogy “Bosznia- Hercegovina jövőjét az Európai Unióban képzelik el”. Borrell azonban megjegyezte, hogy ez a döntés a “népnek szól”, a politikusok pedig ezentúl arra kellene felhasználniuk az ambícióikat, hogy a döntő reformok tető alá hozásával foglalkozzanak.

A “borrelli intés” azonban annyit ért, mint a falra hányt borsó, a bosznia-hercegovinai politikai szereplők ugyanis arra sem képesek, hogy elvonatkozzanak a maguk pozícióitól, és ne egymás gyalázására, anyagi haszonszerzésére vagy éppen politikai jó pontok gyűjtésére használjanak fel egy ilyen pozitív fejleményt.

A legerősebb bosnyák párt ugyan üdvözölte az Európai Tanács döntését, amellyel megadta a tagjelölti státuszt Bosznia- Hercegovinának, és köszönetet mondott azoknak az uniós partnereknek, akik támogatták az ország európai útját, illetve ezen az úton tevékenyen segítették az országot.

Bakir Izetbegović Demokratikus Akciópártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) azonban rögtön kiosztott két pofont is, az egyiket a horvátoknak, a másikat pedig a szerbeknek, a bosnyákok véleménye szerint ugyanis a három nemzetből összeálló ország előbb is megkaphatta volna a tagjelölti státuszt, ha a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Pártjából (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) nem akadályozza az állami intézmények munkáját, illetve, ha a Dragan Čović irányítása alatt álló Horvát Demokratikus Közösség bosznia-hercegovinai fiókszervezete nem akadékoskodik a reformtörvények elfogadása terén.

Dodik rögtön pénzt kér

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke üdvözölte az Európai Tanács döntését, hogy tagjelölti státuszt adományozott Bosznia- Hercegovinának, és azonnal az iránt érdeklődött, hogy ebből mikor lesz pénz.

De mielőtt tartotta volna a markát, még belerúgott egy nagyot az Európai Unióba, azt hangsúlyozván, hogy a balkáni országok felvételével kapcsolatos 2003-as “nagy szalonioki döntés” óta eltelt időt az EU üres ígéretek és “tarka hazugságok” megfogalmazásával töltötte.

Szerinte eljött az ideje, hogy az Európai Unió a Bosznia- Hercegovinában, valamint az entitásokban élőkkel partnerként együtt zárja le ezt a folyamot a felek kölcsönös megelégedésre, ami az ő értelmezése szerint azt jelenti, hogy az Európai Unió nyissa meg a kasszát.

– Ezt a célt szem előtt tartva javasolni fogom Bosznia- Hercegovina minden politikai szereplőjének és az entitásoknak, hogy 2027-ig 20 milliárd eurós pénzügyi támogatást kérjünk az EU-tól

– mondta a korántsem szégyenlős boszniai szerb vezető. A pénzéhes magatartás mellet az sem kerülheti el a figyelmünket, hogy Dodik kétszer is megemlítette az entitásokat, mert ha az Európai Unió csak a központi kormánynak utal, akkor ő a szerb entitás vezetőjeként abból nem sokat lát, és emiatt esetleg arra kényszerülhet, hogy máshol szerezzen pénzt, netalán ismét Magyarországon.

Čović a főnöknek köszönte meg

Dragan Čović a legnagyobb bosznia-hercegovinai horvát párt vezetője a Twitteren tájékoztatta követőit, hogy a bosnyákok megkapták az uniós tagjelölti státuszt.

– Ez az első hatalmas mérföldkő a 2016-os pályázat után. Őszinte köszönet az uniós partnereknek, akik felismerték ennek a lépésnek a fontosságát, különösen pedig Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek

– írta a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) bosznia-hercegovinai lerakatának vezetője, aki be is “kukacozta” a horvát miniszterelnököt, hogy az első kézből értesüljön a magasztalásról, mégpedig a következőképpen: especially ?? PM @AndrejPlenkovic!

Természetesen a főnök is megszólalt, aki úgy fogalmazott a horvátok és a maga nevében, hogy Horvátország folyamatosan és következetesen támogatta Bosznia- Hercegovinát annak európai útján a már tagjelölti kérés beadásakor, és az azóta eltelt időszakban is.

– Horvátország, mint baráti ország, segíteni fogja Bosznia- Hercegovinát az EU felé vezető úton

– jelentette ki a horvát miniszterelnök az Európai Tanács ülését követően, és egyúttal tiszta “szívből gratulált” az eredményhez, szerinte ugyanis a Horvátországgal baráti és szomszédos ?? Bosznia- Hercegovina “megérdemelte az ?? Európai Unió támogatását”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava