Connect with us

Koszovó

ALKU: A jövő év végétől a koszovói állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak az EU-ba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ELÉRTÉK: A koszovói állampolgárok leghamarabb a következő november elsején, legkésőbb pedig 2024 január elsejétől élhetnek be az EU-ba vízum nélkül (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

A koszovói állampolgárok az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország és az Európai Parlament küldöttsége között létrejött megállapodás értelmében körülbelül egy év múlva kapják meg a vízummentességet, és azt követően a Koszovó által kiállított útlevelekkel is beléphetnek az EU-ba. Ezt ugyanazon a napon (december 14-én) jelentette be az Európa Tanács, amikor Pristinában a három legfőbb közjogi méltóság aláírta Koszovó csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz.

Vízum nélkül mehetnek

A tanácsi közlemény szerint a megállapodást az tette lehetővé, hogy Koszovó jelentős előrehaladást ért el a vízumliberalizációs ütemterv valamennyi követelményének teljesítésében. Ennek alapján az Európai Bizottság nemrégiben javasolta a vízumkötelezettség megszüntetését a koszovói útlevéllel rendelkezőkkel szemben.

Ursula von der Leyen október végén járt Pristinában, látogatása alkalmával jelentette be, hogy újrakezdődnek a tárgyalások a koszovói vízummenteségről, és arról biztosította a vendéglátókat, hogy a bizottság “minden eszközzel támogatja” a vízummentességre vonatkozó kérésüket.

– Tudom, milyen fontos a vízumliberalizáció Koszovó számára. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Koszovó minden elvárást teljesített

– írta akkor a Twitteren a bizottsági elnök a Vjosa Osmani koszovói államfővel és az Albin Kurti miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket követően, miután az utóbbival a vízumliberalizációs kérdésekről is megbeszélést folytattak.

Mikor utazhatnak szabadon?

Az Európai Tanács sajtóközleménye szerint a koszovói állampolgárok leghamarabb a jövő évben, november elsején léphetnek be az Európai Unióba, legkésőbb pedig 2024 január elsejétől élhetnek ezzel a jogukkal.

Az új szabályok elfogadása lehetővé teszi a koszovói útlevéllel rendelkezők számára, hogy bármely 180 napos időszakban 90 napig tartózkodhassanak az Európai Unióban, vagyis hogy fél évenként három hónapot az Európai Unióban töltsenek.

Az EU a vízumliberalizációt követően is aktívan nyomon kíséri a vízummentesség fenntartásához szükséges követelmények végrehajtását, illetve betartását.

Az elfogadott szöveget most az uniós tagállamokat tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, mielőtt a hivatalos elfogadási eljáráson átesne.

A koszovói vízummentesség megadásának érdekes balkáni vonatkozása, hogy Tanja Fajon, aki a szlovén külügyminiszteri poszt átvétele előtt előtt az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője volt, a Twitteren máris gratulált Koszovónak.

– Hosszú és rögös út volt, de megcsináltuk! A vízumliberalizáció régóta várt cél volt. Örülök, hogy az emberek hamarosan élvezik az előnyeit. Megérdemelték. Előnyük fog származni belőle az emberi kapcsolatok terén

– írta a szlovén külügyminiszter a Twitteren.

A vízummentesség Koszovónak történő megadását követően az egész nyugat-balkáni régió ugyanazon vízumrendszer hatálya alá tartozik majd, hacsak a hollandok nem makacsolják meg magukat, és nem kérik a vízummentesség eltörlését Szerbia vonatkozásában, miután a belgrádi vezetés nem hajlandó bevezetni a szankciókat Oroszország ellen.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava