Connect with us

Bosznia

BOSNYÁK GRINCS: Egy boszniai politikus megtiltotta a mikuláscsomag-osztást

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bosnyák grincs
VALLÁSI BUZDULAT: Boszniában ma is teremnek Grincsek (Forrás: Internet)
A cikk meghallgatása

Grincset “játszott” és megtiltotta a céges mikuláscsomag-ajándékozást a Bosznia-hercegovinai Föderáció menekültügyi minisztere, mert szerinte a Mikulás figurája sértheti egyes dolgozók vallási érzéseit. A Szarajevói Rádió csütörtökön az internetes oldalán arról számolt be, hogy Edin Ramić a vallásra történő hivatkozással utasította el a szakszervezet kérését, hogy a dolgozók számára ünnepség keretében osszon ajándékot a Mikulás.

Politikai grincs

A bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) politikusa szerint a dolgozók körében előbb közvélemény-kutatást kell végezni, hogy szeretnének-e egyáltalán évvégi ünnepséget, és hogy azon a Mikulás adja-e át az ajándékokat a gyerekeknek. Ha a dolgozók többsége igennel válaszol, akkor engedélyezi az ünnepség megtartását.

Miután néhány óra alatt számos bírálat érkezett a döntésre, a többségében bosnyákok és horvátok lakta országrész minisztere és Grincse a közösségi médiában azt írta, hogy akiknek nem tetszik a döntése, valójában nem őt bírálja, hanem a pártját akarják ismét támadni, amivel a “grincseskedést” kapásból politikai síkra terelte.

Ezzel nem értettek egyet egyes párttársai, többen ugyanis szintén a közösségi médiában azonnal jelezték, semmi kifogásuk a Mikulás ellen, és az év végén – ha nem is a katolikus karácsony apropóján – ők is meg szokták ajándékozni családtagjaikat.

– Bosznia- Hercegovina szekuláris állam, vagyis elkülönül egymástól az állam és az egyház, így vallási indokokra hivatkozva nem lehetne betiltani egy ilyen ünneplést

– írta honlapján a Szarajevói Rádió.

Ez azonban nem ez az első eset, amikor a bosnyákok kitiltották a Mikulást. Az 1992-1995-ös boszniai háborút követően, amikor megalakult a független Bosznia- Hercegovina, az ország első elnöke, a bosnyák Demokratikus Akciópárt mostani vezetőjének az édesapja, az “államalapító” Alija Izetbegović is “grincseskedett” egyet.

A bosnyák vezető kijelentette, hogy az ő vallásához tartozóknak nem kellene megünnepelniük az újévet, mert az nem tartozik a bosnyák hagyományhoz, és nincs összhangban az iszlám szellemiségével.

A nyilatkozat után az utcán sétáló Mikulásokat gyakran kövekkel dobálták meg, míg végül eltűntek a közterekről. Később az iszlám közösség is az elnök szavait erősítette meg, arra is figyelmeztetve, hogy a Mikulás keresztény szimbólum, amelyet vallássemleges elemként akarnak a muszlim gyerekekre erőltetni.

A mostani Grincs tehát nem tett semmi egyebet, mint hogy egy “nagy elődöt” követett, akinek a szellemisége azóta sem merült el teljesen a történelem süllyesztőjében.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava