Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Magyarország

ENERGIA: Magyarország összekötötte villamosenergia rendszerét Szlovéniával, a következő lépés a gázvezetékek terén várható

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban golob
A cikk meghallgatása

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkovce- Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén, amelyen részt vett Robert Golob szlovén kormányfő is. Golob az ünnepségen kiemelte, hogy 30 év után most három rendszert kötnek össze: a szlovén, a magyar és a horvát elektromos hálózatot. A szlovéniai Cirkovce és Pince közt 80,5 kilométer hosszan épült, kétszer 400 kilovoltos távvezeték a Szlovénia- Magyarország- Horvátország összeköttetés része. A távvezeték-építés a szlovén oldalon 2020 augusztusától folyt. Szlovénia volt az utolsó szomszédos ország, amellyel Magyarországnak eddig nem volt ilyen kapcsolata.

A fényes jövő

A magyar kormányfő Szlovéniában rámutatott arra, hogy az egykori jugoszláv területen élő népek és a magyarok el voltak vágva egymástól. Emiatt a magyarok minden kapcsolatot kelet-nyugat összefüggésben építettek ki, legyen szó gázról, olajról, villanyról.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szétválasztottság Jugoszlávia megszűnése után is megmaradt, és Magyarország egyetlen szomszédja Szlovénia volt, amellyel sem a gáz, sem az olaj, sem pedig a villamosenergia rendszer nem volt eddig összekötve. Orbán Viktor felidézte: 1999-ben az általa vezetett akkori magyar kormány hozta le a magyar határ végéig a villamosenergiavezetéket majd összekötötték azt a horvát rendszerrel.

A magyar miniszterelnök köszönetet mondott a szlovén kormányoknak, amelyek részt vettek a távvezeték kiépítésében, illetve a szlovén embereknek is, akik kitartottak, és szintén fontosnak érezték a villamosenergia-rendszer észak-déli összeköttetését.

A kormányfő szerint világos a feladat a magyaroknak: meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a még hiányzó többi összeköttetés is létrejöjjön Szlovénia és Magyarország között. Egyúttal abban a hitben nyilatkozott, hogy Közép- Európa amelyhez mindannyian tartozunk, fényes jövő előtt áll.

– Olyan népek élnek itt, amelyek rendkívül tehetségesek, képesek és tudnak sokat dolgozni, hajlandóak kockázatot vállalni, szeretik a hazájukat és családjukat, ez pedig olyan energiát ad, hogy sikeressé tesz bennünket

– mondta a Orbán, majd megjegyezte, hogy “bár különböző nyelveken beszélünk, az életösztönök összekapcsolnak bennünket. A politikusok, ha ezt megértik, “és jól engedelmeskednek ezeknek a népi ösztönöknek”, akkor Közép- Európa vesztes helyett nyertese lehet a történelemnek, le tudja dolgozni a hátrányát, és Európa legboldogabb legjómódúbb, legbiztonságosabb térségévé tudjuk alakítani.

Az átadóünnepséget követő sajtókonferencián Orbán Viktor közölte: Európa és Magyarország előtt három kockázat áll, biztonsági, gazdasági és energiaellátási. Bizonytalan időkben a jó szomszédi kapcsolat felértékelődik, ezért nagy értéknek és megbecsülendőnek nevezte, hogy Magyarország és Szlovénia jó kapcsolatban áll egymással.

Erről szólva kiemelte: Magyarország a NATO keretén belül légtérrendészeti feladatok ellátásában is együttműködik Szlovéniával. Emellett a két ország közti gazdasági kapcsolatok is kiválóak, a szlovén-magyar kereskedelmi forgalom 35 százalékkal nőtt, egyre több a két ország közti beruházás és létrehoztak egy közös alapot is a határmenti fejlesztésekre.

A két országot összeköti az is, hogy egymás országaiban élő kisebbségi közösségeket értéknek tekintik – jelentette ki Orbán Viktor. Jelezte: amióta a Fidesz- KDNP kormány van hatalmon, a Magyarországon élő szlovén közösség támogatásai hatszorosukra nőttek, és Szlovénia is értéknek tekinti az országban élő magyarokat.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a szerb-osztrák-magyar együttműködés célja közösen védeni a határokat a migrációval szemben, amelyben örömmel fogadnak segítséget más országoktól, akár Szlovéniától is, hogy minél jobban lehessen védeni Európa külső határait, továbbá minél délebbre lehessen vinni a hatékony határellenőrzést.

A szlovén-magyar földgázvezeték tervekről Orbán Viktor kiemelte: egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is. A magyar fél nagyobb átmérőjű vezetékben, míg Szlovénia közepes vagy kisebb volumenben gondolkodik, amely kapacitását később növelné. Orbán Viktor szerint ez áthidalható, a magyar fél számára a kisebb volumenű kezdés is elfogadható.

Energetikai kérdésekben Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak három lehetősége van, ha tovább akarja növelni függetlenségét az orosz energiaforrásoktól Románia, Horvátország és Szlovénia irányában. Magyarországot mindhárom irány érdekli, mert a függőséget szeretné felszámolni, hogy minél több választási lehetőség legyen. Hozzátette: pragmatikus együttműködésre készül szlovén kollégájával.

Később a tőzsdei árakról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt: bár Magyarország Szlovéniától eltérően nagyrészt Oroszországból hozza be az energiát, a tőzsdei ár alakulása az oroszokkal kötött szerződésen keresztül a magyar árszintet is meghatározza.

Jöhet a gázösszeköttetés

Robert Golob szlovén kormányfő az északkelet-szlovéniai Cirkovcében tartott távvezeték átadási ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy Szlovénia számára sok szempontból történelmi projekt a Cirkovce- Pince magasfeszültségű távvezeték, nemcsak azért, mert ez a legnagyobb az állami tulajdonú villamosenergia-átviteli vállalat (ELES) történetében, és mert javítani fogja Szlovénia ellátásának biztonságát, hanem azért is, mert regionális és szélesebb körű jelentése is van.

A szlovén miniszterelnök kiemelte, hogy most három rendszert kötnek össze 30 év után: a szlovén, a magyar és a horvát elektromos hálózatot.

– Van egy nemzetközi csomópont, amely ténylegesen hozzájárul a regionális rendszer stabil működéséhez. Ez a stabilitás, amelyet mindenki magától értetődőnek tekint, csak azért létezik, mert van elektromos áram. Ez pedig azért van, mert van elég távvezetékes összekötés

– hangsúlyozta a szlovén miniszterelnök, aki úgy fogalmazott, hogy most szimbolikusan is összekötik a két országot. Golob hozzátéve, hogy ennek érdekében lendületet is kaptak, mert az összeköttetés a legkritikusabb és legmegfelelőbb pillanatban történt.

– Az Ukrajna elleni orosz agresszió, és az ezt követő energiakrízis kezelésében az efféle összeköttetések a legfontosabbak

– húzta alá Golob, aki ezt követően azt fejtegette, hogy az energiahiány miatt miként vészelhető át a tél, és a takarékosság mellett a tél túlélését az határozza meg, milyen összeköttetések állnak rendelkezésre. Úgy vélte, hogy az új távvezeték rendeltetésének történő átadásával “a jövőnek dolgoztak”.

A szlovén kormányfő megjegyezte, hogy eljött az ideje annak, hogy az elektromos távvezeték után komolyan elgondolkodjanak és meg is valósítsák a gáz terén az összeköttetést, és kiépítsenek egy gázvezetéket Szlovénia és Magyarország között.

– Van erre számos okunk, nem utolsó sorban, hogy Magyarország nagyon igyekszik megszabadulni az orosz gázfüggőségtől. Nekünk, mivel valamelyest nyugatabbra helyezkedünk el, már sikerült, és erre büszkék lehetünk

– hangoztatta, és egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy amikor az a kérdés, hogy miként lehet megszabadulni egy forrástól, jelen esetben az orosz gáztól, kulcsfontosságú egy-egy ország energetikai stabilitása.

– Szlovénia megteszi az első lépést előre, kezet nyújt Magyarországnak, úgy ahogy Budapest megtette ezt a (villamos) távvezetékkel

– fogalmazott a szlovén kormányfő, aki szerint – mint mondta – a határon átnyúló baráti együttműködés és szolidaritás jegyében megtalálják annak a módját, hogy kiépítsék a gázvezetéket.

– Szlovénia nem akarja magának megtartani az összes algériai gázt, hanem a szomszédos országok számára is lehetővé tenné a hozzáférést

– mondta a szlovén kormányfő, aki szerint a gázösszeköttetés kiépítése nem tartana olyan hosszú ideig, mint az az elektromos távvezeték esetében történt, és szerinte a mostani kormány mandátumának lejártáig nagyon közel kerülhetnének ennek a megvalósításához.

A magasfeszültségű távvezeték, és az összes többi összeköttetés is, kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy Európában megvalósítsák a zöld átállást, ám az említett beruházások nélkül, nem tudnak átállni a megújuló erőforrásokra.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava