Connect with us

Szerbia

DRÓNOK: A szerb elnök szerint ez agresszió egy szuverén ország ellen, ráadásul a NATO is használ drónokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

elnok babmezok
A cikk meghallgatása

A szerb elnök szerint a drónok megjelenése nem újkeletű történet, és már korábban is tudtak hasonló “behatolási kísérletekről”. Aleksandar Vučić egy éppen zajló hadgyakorlat megtekintésekor arról is beszélt, hogy a drónok nemcsak szerbiai laktanyák környékén jelentek meg, hanem két közúti átkelőnél is a koszovói oldalon, de azokat nem lőhetik le. A szerb hadsereg tegnap délután hatástalanított (lelőtt) egy drónt a Raškában lévő laktanya közelében.

A szerb elnök a Ništől északra lévő Babmezőkőn (Pasuljanske livade) folyó hadgyakorlatot megtekintve úgy nyilatkozott, hogy tegnap (november 2-án) egész nap NATO-drónok tűntek fel a brnjaki és jarinjei átkelőnél.

– Ezek a drónok 200-500 méterre voltak a közigazgatási határtól, a másik oldalon. A NATO tiszteletben tart minden eljárást, de láttuk a drónokat, ám nincs jogunk lelőni őket a 1244-es számú BT-határozat és a Kumanovói Megállapodás értelmében

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint a NATO-drónok bizonyára nem azért jelentek meg a határátkelők térségében, hogy “matricákat gyűjtsenek vagy hogy klikkerezzenek”, hanem különböző dolgok miatt, amelyek természetével kapcsolatban nem nyilatkozott. Vučić szerint ez egy “Szerbia elleni összefogás.

– Nem mondanám, hogy ellenséges, mert az idehaza és a régióban más-más konnotációt hordozna, és azzal gúnyolódnának, hogy nem látnak jól a műholdakról, így hát kellenek a drónok

– nyilatkozta a szerb államfő, aki szerint azért kerülnek kereskedelmi drónok bevetésre, hogy ne derüljön ki: honnan jöttek.

Vučić úgy vélte, hogy a kaszárnyák környékén történő kémkedés az agresszió bizonyos formája egy szuverén ország ellen.

A szerb államfő úgy fogalmazott, hogy az emberek áldalában a 20-30 évvel ezelőtti időkben élnek, miközben a dolgok már megváltoztak.

– Szerbia sokkal erősebb, de ne gondoljuk, hogy olyan erősek vagyunk, hogy képesek vagyunk megbirkózni a legnagyobb világhatalommal

– fogalmazott a szerb államfő némi realitásérzékről is tanúbizonyságot téve, és egyúttal sokadik alkalommal elismételte, hogy Szerbia a béke megőrzésére törekszik, és mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava