Connect with us

Moldova

KISEBB FALAT: Kisjenő kiutasított egy orosz diplomatát, miközben Moszkva felforgató tevékenységet folytat Moldovában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sz modlova protest transformed
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A moldovai külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította az orosz nagykövetség egyik alkalmazottját, és erről értesítette az orosz nagykövetet – írja a European Pravda. Kisjenő (Chișinău) azt követően hozta a döntést, hogy reggel az első feltételezések szerint orosz rakéta csapódott be egy moldovai faluban, az határ közelében. A Washington Post néhány nappal ezelőtt arról számolt be, hogy az orosz titkosszolgálatok felforgató tevékenységbe kezdtek az moldovai nyugatbarát kormány megbuktatására.

Csak véletlen volt

Ma (október 31-én) reggel állítólag orosz rakéta csapódott a Moldova északi részén található Naslavcea faluban. A moldovai belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rakétát az ukrán légvédelmi rendszer lőtt le. A moldovai minisztérium az ukrán hatóságokra hivatkozva azt közölte, hogy az oroszok megtámadták az ukrajnai Dnyeszter Vízerőművet, amely amely mindössze 10 km-re található a Naslavcea Vízierőműtől, egyelőre nem fenyegeti árvíz a térséget.

niku popesci

Később annyiban pontosították a fenti állítást, hogy a moldovai hatóságok nem észlelték az ország légterének megsértését, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy az ukránok által lelőtt rakétának csak a szilánkjai hullottak moldovai területre, a kiutasítás esetleges visszavonásáról azonban nem érkezett jelentés.

A rakéta becsapódását követően bekérették a moldovai külügyminisztériumba Oleg Vasznyeszov orosz nagykövetet, akit arról tájékoztattak, hogy a szomszédos országot (Ukrajnát) ért rakétatámadások tovább fokozzák a biztonsági kockázatokat Moldova tekintetében is, ami miatt az ország lakossága egyre jobban érzi a háború katasztrofális hatásait.

– Kiemelésre került, hogy az ukrán energiainfrastruktúra elleni támadások a moldovai energiabiztonságára is egyre nagyobb veszélyt jelentenek

– olvasható a Kisjenőben kiadott külügyi közleményben, amely szerint a történtek miatt az orosz nagykövetség egy alkalmazottjának el kell hagynia Moldova területét, a nevét és a beosztását azonban nem tették közzé, vagyis kilétét homály fedi. Az eset felhívja a figyelmet arra, hogy Moldovát igencsak érzékenyen érintik az ukrán energiaközpontok elleni támadások, amit az alábbiakban részletesen kifejtünk.

Moszkva fordulatot készít elő

A Washington Post ukrán titkosszolgálti információkra hivatkozva arról ír, hogy Moszkva továbbra is megpróbálja manipulálni a kelet-európai országokat, annak ellenére, hogy Ukrajnában akadozik a hadjárata.

Hírszerzési értesülések szerint az FSZB (orosz titkosszolgálat) több tízmillió dollárt irányított át néhány nagyobb orosz állami vállalattól, hogy moldovai politikusokból álló hálózatot építsen ki, vagyis korrumpálja az állami vezetést, hogy az országot Moszkva mellé állítsa.

A titkosszolgálati iratok szerint a moldovai kormány ellenes tüntetéseket egy ellenzéki moldovai párt izraeli száműzetésben élő vezetője, Ilan Shor szervezi, akire Moszkvában hosszútávú partnerként tekintenek, és állítólag olcsó orosz gázt is felkínáltak a Shor pártja által irányított moldovai régiónak.

Ezzel magyarázható, hogy az amerikai pénzügyminisztérium a múlt szerdán (október 26-án) szankciókat vezetett be több orosz vagy moldovai szervezettel és személlyel szemben. A „megszankcionált” személyek közé tartozik a 35 éves Shor is, aki állítólag más oligarchák képviselőivel együttműködve „politikai nyugtalanságot” kívánt kelteni Moldovában, hogy aláássa az ottani kormány európai uniós csatlakozási törekvéseit.

A Washington Post emlékeztet arra, hogy Moszkva régóta támogatja a Moldova határain belül, az orosz csapatok által megszállt szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságot, mivel az ott kialakult, majd befagyott konfliktus fékezi Moldova nyugat-európai integrációjára irányuló erőfeszítéseit.

Az ukrajnai háború első hónapjaiban a moldovai kormány attól tartott, hogy orosz tankok özönlenek át a határon, különösen akkor, ha a dél-ukrajnai, mindössze 40 mérföldre lévő Odessza ukrán kikötőváros elesik.

Energia és korrupció

Ez a közvetlen katonai fenyegetés mérséklődött, de fokozódik a feszültség a földgázellátás, valamint a szomszédos Ukrajna energetikai infrastruktúráját érő orosz légicsapások következményei miatt, amit az oroszbarát erők igyekeznek felhasználni a moldovai politikai vezetés megbuktatására.

Mindeközben két oroszbarát médiacsatorna került Shor egyik munkatársának kezébe, az elfogott üzenetekből pedig az derül ki, hogy az FSZB orosz politikai stratégákból álló csoportot küldött Moldovába, hogy tanácsokat adjanak a Shor által vezetettnek, amelyet az emberek életét jobbá tévő akciópártként pozicionálnak.

Egy interjúban Shor tagadta, hogy valaha is bármilyen támogatást kapott volna Moszkvától, beleértve a biztonsági szolgálati segítséget is.

– Teljesen független párt vagyunk, amely kizárólag a moldovai állampolgárok álláspontját védi

– mondta Shor, aki egyúttal a moldovai kormány nyugatbarát politikáját hibáztatta azért, hogy az ország közel került a „gazdasági összeomláshoz”.

A moldovai és amerikai illetékesek attól tartanak, hogy az évtizedes múltra visszatekintő kampány részeként csak fokozódik Moszkva felforgató tevékenysége Moldovában, főleg ha az oroszok további veszteségeket szenvednek el Ukrajnában, merthogy Moldova kisebb falat lenne Moszkva számára, mint Ukrajna.

Erre utalnak az energiaellátással kapcsolatos moszkvai intézkedések is. Az orosz állami irányítás alatt álló Gazprom októberben 30 százalékkal csökkentette a Moldovába történő szállításait, novemberre pedig további korlátozásokat helyezett kilátásba. Ezzel párhuzamosan az ukrajnai energiainfrastruktúra elleni orosz légicsapások tovább növelik a nyomást Moldovára, mivel az ország áramszükségleteinek 30%-át ukrán importból elégítette ki.

Az ukrán erőművek bombázása miatt Moldovának Romániához kellett fordulnia, ám az onnan érkező vezetékek már teljes kapacitással működnek, vagyis nemigen bírnak el újabb terhelést. A kisjenői vezetés gondjait tetőzi, hogy az ország áramellátásának további 70%-át biztosító erőmű az oroszok által megszállt Dnyeszteren túli területeken van.

– Minden bomba, amely ukrán erőművet talál el, egyúttal a moldovai áramellátásra is csapást mér

– mondta Nicu Popescu moldovai külügyminiszter. Moldovában az itt felvázoltak miatt ezért attól tartanak, hogy a Shor által szervezett tiltakozások – amelyek egyelőre viszonylag kicsik – a tél közeledtével tömegessé válhatnak, és az energiahiány miatt akár a kormány megbuktatására is felhasználhatók, Moszkva ugyanis két dolgot képes exportálni, energiát és korrupciót.

Moldova

Az oroszok államcsínyt terveznek Moldovában szerb és egyéb közreműködőkkel(?)

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Oroszország által orkesztrált államcsínytől tart az orosz elnök
Oroszország által orkesztrált államcsínytől tart az orosz elnök (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Maia Sandu moldáv elnök azzal vádolta meg Moszkvát, hogy államcsínyt készít elő a legitim kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) kormány megdöntésére, és ebbe orosz és fehérorosz állampolgárokon kívül szerbiai és montenegrói állampolgárokat is bevon. Sandu szerit az államcsínyt ellenzéki tüntetők és katonai kiképzésen átesett orosz, fehérorosz, szerb és montenegrói állampolgárok hajtották volna végre. Nekik az lett volna a feladatuk, hogy kormányzati épületeket támadjanak meg, és megdöntsék a kormányt.

Túszejtéssel egybekötött államcsíny

A moldovai NewsMaker című hírportál beszámolója szerint Sandu ezt hétfőn az ország biztonsági helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján mondta.

A moldovai elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem ez az első alkalom, hogy Oroszország destabilizálni kívánja a moldovai helyzetet.

– Tavaly ősszel már voltak ilyen próbálkozások, de a moldovai hatóságok gyors beavatkozásának köszönhetően nem jártak sikerrel

– mondta a moldáv elnök, aki szerint az oroszok az elkövetkező időszakban szabotázsakciók végrehajtását tervezik katonai kiképzéssel rendelkező emberek bevonásával, akik „civileknek álcázva magukat” erőszakos akciókat hajtanak végre a kormányzati épületek ellen, ahol túszokat ejtenek.

Moldova minderről az „ partnerektől” értesült, ami persze nem jelenti azt, hogy a hír nem igaz, viszont érdemes óvatosan kezelni, mert lehet az ukrán-orosz háború „mellékterméke” is.

Az ukránoktól tudják

– Az ukrán partnereinktől kapott dokumentumok megjelölik ezen felforgató tevékenység megszervezésének helyszíneit és logisztikai vonatkozásait

– jelentette ki Sandu, aki szerint a dokumentumok azt is taglalják, hogy az orosz, fehérorosz, szerbiai és montenegrói állampolgárok miként utazzanak be Moldovába.

A moldovai elnök biztosította az ország lakosságát, hogy az állambiztonsági szervek ezeknek a provokációknak a megakadályozásán, és a helyzet „kordában tartásán” dolgoznak.

A NewsMaker beszámolója szerint Sandu úgy nyilatkozott, hogy „a terv végrehajtása során a bűnözők számítanak bizonyos belső erőkre, különösen olyan bűnözői csoportokra, mint a Shor párt, valamint néhány veterán és volt ügynök, továbbá moszkvai kapcsolataikról ismert személyek, például Vladimir Plahotniuc ex-képviselő.

A moldovai elnök szerint ezeknek az akcióknak az a céljuk, hogy „az alkotmányos és legitim kisjenői (chișinăui, illetve kisinyovi) kormány megdöntését követően egy illegitim, oroszbarát kormány álljon fel, Oroszország ugyanis ezzel megakadályozhatja Moldova európai integrációjának folyamatát, és felhasználhatja Moldovát az Ukrajna elleni háborúban.”

Az elnök szerint a moldovai parlamentnek ezért a lehető leghamarabb el kell fogadnia azokat a törvényjavaslatokat, amelyek megteremtik a szükséges eszközöket „az ország biztonságát fenyegető kockázatok hatékonyabb kezelésére”.

– Mindenkit felelősségre kell vonni, aki részt vesz az ilyen akciókban, vagy támogatja azokat

– tette hozzá a moldovai államfő az állítólag készülő államcsínyre utalva.

Sandu arra kérte az ország lakosságát, hogy legyenek éberek és bízzanak a hivatalos információkban, mivel a támadás legagresszívebb formája éppen az „információkkal történő támadás”.

– A Kreml kísérletei arra, hogy erőszakot idézzenek elő hazánkban, nem járnak sikerrel. Nyugodtak vagyunk, és hiszünk Moldovában

– nyilatkozta a moldovai elnök hétfői (február 13-i) sajtótájékoztatóján.

A Shor egyelőre nem reagált

A Newsmaker felkérte a Shor pártot, hogy reagáljon az elnöki bejelentésre, de egyelőre nem kapott választ.

A moldovai hírportál arra emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésén kijelentette, hogy az ukrán hírszerzésnek „sikerült elfognia egy részletes orosz tervet a moldovai politikai helyzet megsemmisítésével kapcsolatban”, és erről tájékoztatta Maia Sandut.

– Egy orosz dokumentum, amelyből kiderül, hogy ki, mikor és milyen akciók eredményeként fogja megtörni Moldovát, ennek az országnak a demokratikus rendjét, és megteremti az ellenőrzést felette

Állítólagos készülő államcsínyről tájékoztatta az ukrán elnök moldovai kollégáját

Állítólagos készülő államcsínyről tájékoztatta az ukrán elnök moldovai kollégáját, korábbi felvétel (Forrás: Twitter)

– nyilatkozta az Európa Tanács brüsszeli találkozóján vendégeskedő ukrán elnök, aki azonban azt nem tudta megmondani, hogy Moszkva elrendelte-e a terv végrehajtását.

A NewsMaker beszámolója szerint Zelenszkij szavait megerősítette a moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat is.

– A СИБ operatív intézkedéseket tesz az ország helyzetének destabilizálására irányuló kísérletek beazonosítására, és szorosan együttműködik partnereink speciális szolgálataival

– közölte ezt követően a szolgálat, amely saját állítása szerint az ukrán kollégáktól kapott információk alapján operatív munkába kezdett, és ennek során olyan szabotázstevékenységet tárt fel, amely Moldova állam aláásására, destabilizálására és a közrend megsértésére irányul, de a további feltáró munka érdekében ezzel kapcsolatban egyéb részleteket nem közöltek.

Így azt sem tudtuk meg, hogy milyen szerb és montenegrói erők kapcsolódtak volna be a feltételezett moldovai államcsíny kivitelezésébe, és hogy mi lett volna a feladatuk.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava