Connect with us

Magyarország

SZABADSÁGHARCOS: Dodik Magyarországhoz hasonlította a Szerb Köztársaságot, miközben magát már szinte Gavrilo Principnek képzeli

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szavazo dodik princip
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Október 23-a alkalmából gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjára pályázó Milorad Dodik, akinek a győzelmét még mindig nem erősítette meg a bosznia-hercegovinai választási bizottság, miután ellenzéki riválisai választási csalással vádolták meg, és a szavazatok újraszámlálását kérték. A boszniai szerb politikus – akinek a győzelméhez Orbán már személyesen is gratulált – a Twitteren köszöntötte a magyar miniszterelnököt. A maga hatalmát veszélyben érző boszniai szerb vezető ezzel párhuzamosan egy videóban arra szólította fel követőit, hogy – talán „igazi szabadságharcosként” – tegyenek tanúbizonyságot, és mutassák meg, hogy Gavrilo Princip leszármazottai.

A két nép közötti hasonlóság

– Gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek a nemzeti ünnephez, amelyen az 1956-os forradalom kezdetére emlékeznek

– írta bejegyzésében Milorad Dodik, aki kihasználta az alkalmat, hogy megkeresse a hasonlóságot a „magyar és a szerb forradalmárok között”.

– Ezen a napon felismerem a két nép közötti hasonlóságot, a két népet ugyanis az örök szabadságeszményért folytatott küzdelem köti össze, ez volt a legmagasabb szerb cél is, amiért – mint az Ön esetében is – sok életet áldoztak

– jegyezte meg „folytatásos bejegyzésében” Milorad Dodik, aki a következőképpen folytatta:

– Azzal a kívánsággal, hogy békében és jólétben ünnepelje ezt a napot, még egyszer őszintén gratulálok.

A saját „szabadságharca”

Ami a „saját szabadságharcát” illeti, Dodik arról is értekezett a Twitteren, ahol azt ígérte, hogy megvédik „a boszniai Szerb Köztársaság népének választási akaratát”.

Magyarra fordítva, a dodiki „hazafias szótárban” ez azt jelenti, hogy semmiáron sem hajlandó kiengedni a kezéből a hatalmat, amit egy október 25-i nagygyűlés szervezésével kíván alátámasztani.

– Felszólítom a polgárokat, hogy csatlakozzanak hozzánk október 25-én a „Mladen Stojanović” parkban, hogy mindenki lássa mekkora erőt képviselünk, és hogy mennyire szeretjük a Szerb Köztársaságot.

Dodik ehhez az elszánt „szabadságharcosi bejelentéshez” egy egy perces videót csatolt, amely kürtszóval kezdődik, miközben egy férfihang a haza védelmére, a nép szolgálatára és a Szerb Köztársaság megőrzésére szólít fel.

A boszniai szerb vezető annak a bizonyítását várja el az interneten megszólított követőitől, hogyan legyenek méltók az elődök harcához, és a leszármazottak örökségéhez, s most is, mint eddig annyiszor, álljanak ki a bátor ősök mellett a külföldi hódítokkal szemben.

A Dodik-féle hazafias videó nem nevezi meg a külföldi hódítókat (talán , talán Amerika), viszont arra buzdítja a nézőket, hogy emeljék magasabbra a szerb trikolort az „árulás zászlajánál”.

A sok „hazafias közhely” sorában a következő elég markáns dobpergés közepette hangzik el, és azzal az igénnyel lép fel, hogy a megszólított emberek „mutassák meg a világnak és maguknak, hogy semmi sem erősebb a népnél”.

A „boszniai szerb nemzeti téboly” akkor éri el a tetőfokát a Dodik által közzétett videóban, amikor elhangzik a felhívás, miszerint a boszniai szerb politikus híveinek meg kellene megmutatniuk, hogy Gavrilo Princip, és egy szerb katonatiszt, Milan Tepić leszármazottai.

Az itt emlegetett Tepić 1991-ben „hősiesen felrobbantotta magát” az újkori délszláv háborúk során, és ezzel a cselekedetével több mint tíz horvátot rántott magával a halálba.

A második fél percben, amikor már a kürt és a dob majdnem elnyomja az átszellemült férfihangot, körülbelül ugyanaz hangzik el, mint az első fél percben, ami végül arra a végszóra fut ki, hogy a hazát meg kell védeni, a Szerb Köztársaságot pedig meg kell őrizni.

Mindezek szerint a boszniai Szerb Köztársaságban akkor kezdődik az „igazi szabadságharc”, hogy ha a bosznia-hercegovinai választási bizottság ki meri mondani, hogy esetleg nem Dodik nyerte meg a választásokat. Az istenadta nép pedig kövesse Gavrilo Princip példáját. De talán az remélhető, hogy a nagygyűlés résztvevői nem robbantják fel magukat tömegesen az október 25-i rendezvényt követően.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava