Connect with us

Szerbia

AZ ELSŐ FÉLÉVBEN Kína megelőzte az Európai Uniót a szerbiai befektetések terén, hosszú távon azonban még van mit ledolgozni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

smederevo szendro scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A kínaiak kihasználják, hogy némileg gyengült az Európai Unió gazdasági jelenléte Szerbiában. Ezeken az oldalakon többször is figyelmeztettünk arra, hogy az uniós jelenlét gyengülésével más erők vehetik át a kezdeményezést, és nyomulhatnak be a térségbe. Ezt erősíti meg a Szerb Nemzeti Bank legfrissebb pénzügyi jelentése, amely szerint az Európai Unió érdeklődése mintha visszaesett volna Szerbia iránt, legalábbis ami az első félévet illeti, kérdés azonban, hogy ez a továbbiakban állandósul-e.

A Szerb Nemzeti Bank (Narodna Banka Srbije, NBS) előzetes fizetési mérlegének adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában 3,011 milliárd eurót tett ki a külföldi működőtőke-beáramlás Szerbiába, ami szinte ugyanazon a szinten van, mint egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberig ugyanis ez a szám 3,003 milliárd euró volt.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a külföldi pénz érkezése márciusban és áprilisban történt átmeneti lassulása után májustól folytatódott a 2021-es rekordot meghaladó pozitív tendencia. Ezek a fejlemények megerősítik, hogy a beáramlás lassulása átmeneti volt, és az ukrajnai konfliktus kirobbanását követő kezdeti sokk okozta

– jegyezte meg a szerb jegybank, amelyet a szerbiai államfő régi ismerőse, valamint “párt- és harcostársa”, Jorgovanka Tabaković vezet.

A működő tőke négy irányból érkezik Szerbiába, de ha csak a dobogós helyezésekről szeretnék beszélni, akkor le kell hagynunk a magát negyedik helyen pozícionáló Oroszországot, amely 30,4 millió euróval vette ki a részét a szerbiai befektetésekből az idei év első hat hónapjában.

A harmadik helyen van az Egyesült Államok 56,7 millió euróval, ami közel a duplája az oroszok gazdasági jelenlétének, de az igazi verseny nem köztük folyik, hanem a két másik szereplő, a távoli Kína és a földrajzi értelemben közeli Európai Unió között, mégpedig úgy, hogy most éppen csere történt az élen.

Az idei év első felében Kína 491,5 millió eurót fektetett be Szerbiában, ami egyik esettben majdnem, a másik esetben pedig jócskán tízszer annyi, mint a másik két szereplőnek betudható összeg.

Kína ezzel ráadásul megelőzte a földrajzi tekintetben közeli Európai Uniót, amely 401 millió eurót helyezett el Szerbiában, ebben természetesen benne van Magyarország is.

A kínaiaknak hosszú távon azonban van mit ledolgozniuk, 2010 óta az Európai Unió ugyanis 19,2 milliárd euróval jelent meg Szerbiában, Kínából viszont csak közel 3,3 milliárd eurós befektetés érkezett, beleértve ebbe Hongkongot, Tajvant és Makaót is.

Más a sorrend az Oroszország és az Egyesült Államok között is, az oroszok ugyanis a fent említett időszakban majdnem 2,5 milliárd eurót fektettek be Szerbiában, az amerikaiak pedig csak 733 millió eurót.

Az idei évben történt változások nem teljes mértékben jelentik a tavalyi év folytatását, 2021-ben ugyanis az Európai Unió 1,76 milliárd, Kína pedig 630,4 millió eurót helyezett el a volt Jugoszlávia legnagyobb tagállamában. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok 105,6, Oroszország pedig 39.9 millió euróval vette ki a részét a szerb gazdaság fellendítéséből.

A sok számból az derül ki, hogy Szerbia esetében némileg változott a befektetési kedv, megfigyelhető a nagyobb kínai és amerikai jelenlét, és mintha csökkenne vagy stagnálna az európai és az orosz érdeklődés az ország iránt. A számok ugyanakkor nem tudják kimutatni, hogy a kínai jelenléttel szemben sok esetben elég nagy a lakossági ellenszenv az elavult nehéz- vagy bányaipari technológiák szerbiai alkalmazása, és ezáltal a környezetszennyezés miatt.

A külföldi pénzek általában az exportorientált cégekbe érkeznek, elsősorban a feldolgozóiparban, másodsorban pedig a közlekedési vállalatokban összpontosulnak. Kína és Oroszország ugyanakkor az építőiparba fektet be, az Európai Unió pedig a pénzügyi szektorba, amit a magyar jelenlét is némileg megerősít.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava