Connect with us

Horvátország

NIKOLA TESLA SZELLEME: Mi a manó a stYpe, eszik-e vagy isszák?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Kedves feleim, a stYpe, avagy magyarosan piSta, vagy inkább pYsta, egyike a rejtőzködő horvát IT/műszaki cégeknek, amelyről Magyarországon szinte senki sem hallott az égvilágon, viszont ez nem gátolta meg őket abban, hogy nagy dolgokat vigyenek végbe a televíziózás világában. Bár a stYpe-rendszereket Horvátországban is használják, pl. a Nova TV kereskedelmi adó, vagy az RTL, a kenyerüket inkább az angolszász világban keresik meg (értsd az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban).

Tesla szelleme tovább él Horvátországban

A cég létezéséről – szégyen, vagy sem – úgy értesültem, hogy a stYpe (pYsta) az idén megkapta a világ legrangosabb televíziós díját, az Emmy-t, amelyet a tudományos és technológiai kategóriában adományoztak neki a TV-technológia terén elért különleges eredményeiért.

Miután az ilyesmi nem igazán szokványos a középkelet-európai cégek esetében felkaptam a fejem. Aztán meg lekonyultam, mint Bözse ángyom fikusza, mert egy 2014 óta folyamatosan tartó sikersztorit követhettem végig. Végig itt volt, a saját udvaromban, és nem tudtam róla egy mukkot sem, pedig két másik céggel ők csinálták a 2018-as amerikai Superbowl médiáját, technológiájukat a BBC, a Sky, a FOX, az MTV, a Viasat, a Star Sports, a mexikói Azteca és még számtalan más TV állomás használja.

De hogy ne maradjunk ennyiben az idei Superbowl after-partyja sem múlhatott el a stYpe nélkül, ahol a Foo Fighters fellépését bütykölték meg VR (virtual reality) elemekkel.

Szóval Nikola Tesla (horvát-szerb-amerikai) feltaláló szelleme – úgy tetszik – még mindig él Horvátországban, mert az inkább Európa fagyizójaként ismert picinyke országban valósággal nyüzsögnek a tech-cégek, melyek létezéséről nyilván nemcsak nekem, de az államnak sincs gőze.

Az hogy az Egyesült Államokban milliókat keresnek, szintúgy senkit sem érdekel, ha csak az adóhivatalt nem.

Műszaki izé

Szóval a stYpe technológiájának alapja a RedSpy-rendszer, amely a TV-stúdiók kameráinak automatizálását segíti elő.

A vicc abban van, hogy a kamerára rászerelnek egy kis infravörös reflektort, amely a mennyezetre festett markereket – lényegében fehér pontokból álló rácsrendszer – követi és bármely pillanatban precízen meg tudják határozni a kamera helyzetét.

A RedSpy-t természetesen külön e célra kifejlesztett szoftver vezérli. Ez a valós életben valahogy úgy néz ki, mint ahogy a BBC a 2018-as oroszországi VB-re felállított stúdiójának példáján láthattuk.

Itt a nagyméretű kijelzőkön úgy változott a Vörös tér animációs látványa, ahogy változott a kamerák látószöge, három dimenziós látványt képezve.

A fiúk időközben továbbléptek, és megalkották a StypeLand-rendszert, amelynek segítségével nem létező tárgyakat, fantázialényeket tudnak varázsolni bármilyen helyszínre.

A számítógépes népség számára az biztosan jelenteni fog valamit, hogy a StypeLand az Unreal Enginen alapuló rendszert használ, vagyis ennek segítségével rajzolja ki a megjeleníteni kívánt bármit.

A rendszer legújabb része a Follower, ami egy olyan kütyü, amelynek segítségével a virtuális kiselefánt hűen követni fogja gazdáját bárhová a stúdióban.

Megáll az ész, hogy miket bütykölnek össze az emberek!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava