Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

NIKOLA TESLA SZELLEME: Mi a manó a stYpe, eszik-e vagy isszák?

bbc studio gigapixel standard scale
MAGYARUL PYSTA: A stYpe technológiájának alapja a RedSpy-rendszer, amely a TV-stúdiók kameráinak automatizálását segíti elő (Screenshot)

Olvasási idő: 2 perc

Kedves feleim, a , avagy magyarosan piSta, vagy inkább pYsta, egyike a rejtőzködő IT/műszaki cégeknek, amelyről Magyarországon szinte senki sem hallott az égvilágon, viszont ez nem gátolta meg őket abban, hogy nagy dolgokat vigyenek végbe a televíziózás világában. Bár a stYpe-rendszereket Horvátországban is használják, pl. a Nova kereskedelmi adó, vagy az RTL, a kenyerüket inkább az angolszász világban keresik meg (értsd az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban).

Tesla szelleme tovább él Horvátországban

A cég létezéséről – szégyen, vagy sem – úgy értesültem, hogy a stYpe (pYsta) az idén megkapta a világ legrangosabb televíziós díját, az Emmy-t, amelyet a tudományos és technológiai kategóriában adományoztak neki a TV-technológia terén elért különleges eredményeiért.

Miután az ilyesmi nem igazán szokványos a középkelet-európai cégek esetében felkaptam a fejem. Aztán meg lekonyultam, mint Bözse ángyom fikusza, mert egy 2014 óta folyamatosan tartó sikersztorit követhettem végig. Végig itt volt, a saját udvaromban, és nem tudtam róla egy mukkot sem, pedig két másik céggel ők csinálták a 2018-as Superbowl médiáját, technológiájukat a , a Sky, a FOX, az MTV, a Viasat, a Star , a mexikói Azteca és még számtalan más TV állomás használja.De hogy ne maradjunk ennyiben az idei Superbowl after-partyja sem múlhatott el a stYpe nélkül, ahol a Foo Fighters fellépését bütykölték meg VR (virtual reality) elemekkel.

Szóval Nikola Tesla (horvát-szerb-amerikai) feltaláló szelleme – úgy tetszik – még mindig él Horvátországban, mert az inkább fagyizójaként ismert picinyke országban valósággal nyüzsögnek a -cégek, melyek létezéséről nyilván nemcsak nekem, de az államnak sincs gőze.

Az hogy az Egyesült Államokban milliókat keresnek, szintúgy senkit sem érdekel, ha csak az adóhivatalt nem.

Műszaki izé

Szóval a stYpe technológiájának alapja a RedSpy-rendszer, amely a TV-stúdiók kameráinak automatizálását segíti elő.

A vicc abban van, hogy a kamerára rászerelnek egy kis infravörös reflektort, amely a mennyezetre festett markereket – lényegében fehér pontokból álló rácsrendszer – követi és bármely pillanatban precízen meg tudják határozni a kamera helyzetét.

A RedSpy-t természetesen külön e célra kifejlesztett szoftver vezérli. Ez a valós életben valahogy úgy néz ki, mint ahogy a BBC a 2018-as oroszországi VB-re felállított stúdiójának példáján láthattuk.Itt a nagyméretű kijelzőkön úgy változott a Vörös tér animációs látványa, ahogy változott a látószöge, három dimenziós látványt képezve.

A fiúk időközben továbbléptek, és megalkották a StypeLand-rendszert, amelynek segítségével nem létező tárgyakat, fantázialényeket tudnak varázsolni bármilyen helyszínre.

A számítógépes népség számára az biztosan jelenteni fog valamit, hogy a StypeLand az Unreal Enginen alapuló rendszert használ, vagyis ennek segítségével rajzolja ki a megjeleníteni kívánt bármit.

A rendszer legújabb része a Follower, ami egy olyan kütyü, amelynek segítségével a virtuális kiselefánt hűen követni fogja gazdáját bárhová a stúdióban.

Megáll az ész, hogy miket bütykölnek össze az emberek!

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: