Connect with us

Szerb Köztársaság

KEZDHET MEGNYUGODNI: Dodik pártjának meglehet a parlamenti többsége a hagyományos szövetségesek támogatásával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A boszniai szerb elnöki pozíció körül kialakult vita miatt ugyan Milorad Dodik még nem dőlhet teljesen hátra, azonban az irányítása alatt működő Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) hozta a kötelezőt. A párt nem szerezte meg önállóan a többséget a boszniai Szerb Köztársaság Nemzeti Gyűlésben (Narodna Skupština Republike Srpske), azonban a vele hagyományosan szoros kapcsolatot ápoló pártok is jól szerepeltek. Így Dodik jó pozícióból kezdheti a koalíciós tárgyalásokat.

Hozták a kötelezőt

Az október 2-i választáson a Dodik vezette SNSD és szövetségesei lényegében azonos támogatást kaptak a választóktól, mint négy évvel korábban. Az SNSD a korábbi 30 képviselői helyéből mindössze egy helyet veszített, így 29 képviselővel még mindig a legnépesebb frakciója lesz a boszniai szerb törvényhozásban.

Dodik pártjának hagyományos jobboldali, nacionalista szövetségesei is jól teljesítettek, mivel a meglehetősen komoly botrányokkal és nyugati szankciókkal terhelt ciklus után is hozták azt a kötelező szintet, ami elégséges lesz a stabil kormányzáshoz a következő ciklusban.

A DEMOS 5, az Egyesült Szerb Köztársaság (Ujedinjena Srpska, US) 4, a Szocialista Párt (Socijalistička Partija, SP) 6, a Néppárt (Narodna Partija Srpske, NPS) 3 képviselői helyet szerzett meg.

Az eredményeket tekintve az SP és au US ugyanannyi képviselői helyet kapott, a DEMOS egy hellyel többet szerzett, míg az NPS vesztett egyet. A korábbi koalícióból a 2 képviselővel rendelkező Narodni Demokratski Pokret (NDP) nem érte el a három százalékos küszöböt, illetve egyéni mandátumot sem szerzett. Ennek ellenére az SNSD és potenciális szövetségesei együttesen 47 képviselői helyet szereztek meg a 83-ból.

A boszniai szerb ellenzéki pártok javítottak ugyan a négy évvel korábbi eredményükön, mivel összesen 35 helyet szereztek a korábbi 31 helyett. Ez azonban messze elmarad az SNSD-nek és a szatellitpártjainak eredményétől.

Az ellenzék legerősebb pártja a balközép Szociáldemokrata Párt (Socijaldemokratska Stranka, SDS) lett, amely a korábbi 10 helyett 13 képviselőt küldhet a törvényhozásba.

A centrista Demokratikus Fejlődés Pártja (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) megismételte négy évvel korábbi eredményét, vagyis 8 képviselője lesz, a Demokratikus Népszövetég (Demokratski Narodni Savez, DNS), szintén ugyanannyi helyet szerzett, mint az előző ciklusban, vagyis négyet, míg a Szerb Köztársaság (Socijalisticka partija Srpske, SPS) 3 képviselői helyet mondhat magáénak.

Új pártként négy képviselővel bejutott a törvényhozásba a Szociáldemokrata Pártból nyár elején kilépett Nebojša Vukanović vezette Az igazságért és a rendért (Za pravdu i red) nevű szervezet.

Nem lesz bosnyák frakció

Tendenciaként megállapítható, hogy a boszniai szerb parlament esetében az elmúlt két választás óta csökkent a bejutó jelölőszervezetek száma, és egy független se jutott be szemben a négy évvel ezelőtti 7 független jelölttel.

Az SNSD vérhatóan pár nap múlva megjelöli a koalíciós pártokat, amelyekkel a következő négy évben a Szerb Köztársaságot irányítja.

A szerb entitásban működő bosnyák pártok koalíciós szervezeteként közös listát állította Mozgalom az államért (Pokret za Državu), így a korábbi 3 helyett most 4 képviselővel jutottak be a boszniai szerb törvényhozásba. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem jött be a “főbosnyák” Bakir Izetbegović által kifundált mesterterv, miszerint 7 képviselő bejuttatása esetén már frakciójuk lehetett volna a bosnyákoknak a boszniai szerb törvényhozásban, ami komoly jogosultságokkal járna, mind a pártfinanszírozás, mind a parlamenti felszólalások száma tekintetében, így hatékonyabban lehetett volna a következő ciklusban a szerb entitásban a bosnyák aknamunka.

Izetbegović SDA elnökként a németországi, míg Bisera Turković külügyminiszterként az amerikai bosnyák diaszpórát “road show”-zta körbe a nyáron, bízva abban, hogy csak beesik 80.000 szavazat a fejlett nyugatról.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az erőfeszítések ellenére a diaszpórából kevesebb, mint 60.000 szavazat érkezett be, és az is megoszlott a boszniai Szerb Köztársaság és a Föderáció között.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava