Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Oroszország

SZÉLSŐJOBB: Egy szerb szellembokszoló & társa ellenőrzi az oroszok által szervezett referendumot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

misa vasic ivan ivanovic gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

“A külföldi megfigyelők egyöntetűen egyetértenek abban, hogy a(z Oroszország által szervezett) népszavazás teljesen legitim, legális és szabályos volt”. Ezt a szerb szélsőjobb egyik “vezéralakja” jelentette ki, akit a BALK olvasói “szellembokszoló” videója által ismerhettek meg korábban, de szerepelt “A háború jelei” című uszító jellegű dokumentumfilmben is, amelyet az RT orosz csatorna készített a koszovói helyzetről. Miša Vacić a Twitter segítségével gazdagon dokumentálta megfigyelői tevékenységét Volgográdban, ahonnan három ujját magasba emelve üdvözletét küldte a szerb népnek. Valójában azonban nem egy, hanem két szerb “megfigyelő” is részt vett az orosz népszavazási bohózat ellenőrzésében, amellyel a moszkvai vezetés “demokratikus felbuzdulásában” azt kívánta bizonyítani a világnak, hogy mennyire mennyire tiszteli a népakaratot.

Vacić, az ellenőr

Az oroszok több külföldi megfigyelőt is meghívtak az ukrajnai területek elcsatolását megerősítő népszavazás legitimálására, köztük Miša Vacićot, a Szerb Jobboldal (Српска десница) elnökét és Ivan Ivanovićot, a Mieink (Наши) Konzervatív Mozgalom elnökét, amiről a szerb Igazság (Правда) jobboldali honlap számolt be. Az internetes kiadvány szerint a szerb megfigyelők Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának meghívására utaztak Volgográdba, vagyis az egykori Sztálingrádba, hogy a fronttól biztonságos távolságból figyeljék a kvázi népszavazást, vagyis ellenőrizzék, hogy mindenki az “igent” karikázza-e be. A “jobboldali szellembokszoló” a világhálóra feltöltött videójában elégedetten állapítja meg, hogy ez pontosan így történik.

A szerb Pravda beszámolója szerint a megfigyelők felkeresték a volgográdi régió területén található menekülttáborokban felállított szavazóhelyiségeket, ahol a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság, valamint a zaporizzsjai és herszoni régió területéről menekült lakosok élhettek szavazati jogukkal.

A szerb portál szerint “Vacić az orosz médiának adott nyilatkozatában támogatja a felszabadított területek Oroszországhoz csatolását, valamint a részleges mozgósításról szóló orosz döntést, hogy megvédje e régiók polgári lakosságát az ukrán agressziótól”. Nem elírás történt, a portál “ukrán agresszióról” beszél Vacićot idézve.

A szerb “szellembokszoló” szerint a “mozgósításra adott válasz”, vagyis a behívóparancs elfogadása/teljesítése “nemcsak a dicső múlt és a szabadságért életüket áldozott halhatatlan ősök iránti adósság lerovása, hanem erkölcsi kötelesség is, amely által a biztonságos jövő, a következő nemzedékek nyugalma érhető el”.

vacic mladic

A Szerb Jobboldal nevű párt vezetője ezért “abszolút részvételt”, vagyis a behívóparancs teljesítését várja mindenkitől, és arra számít, hogy a bevonulók “megvédik az igazságot és a szabadságot” a Herszontól Donyeckig terjedő térségben, vagyis mint fogalmazott, a “történelmileg orosz földön”.

Vacić “megfigyelői mivoltában” találkozott a volgográdi régió helyettes kormányzójával, Borisz Szergejevics Iszakovval, és ebből az alkalomból egy Ratko Mladić tábornok képével “díszített” pólót ajándékozott neki, aminek a kormányzó kimondottan örült, legalábbis erre lehet következteti az arcára kiülő széles mosolyából.

Ivanović, az ellenőr

A szerb Pravda arról is beszámol, hogy Ivan Ivanović, a Naši Konzervatív Mozgalom elnöke exkluzív felvételeket küldött az egyik volgográdi szavazóhelyiségből, amelyek arról tanúskodnak, hogy a menekültek óriási érdeklődést mutatnak az “orosz régiókkal” kapcsolatos népszavazáson.

Ezúttal sem elírás történt, nem ukrán területekről beszél a szerb megfigyelő, aki a Facebookot élőben közvetített a “kvázi népszavazásról”.

– Nagy a tömeg, és sokan eljöttek szavazni. Ellenőrizzük az egész folyamat szabályszerűségét, ami jól működik, és nincs szabálytalanság

– nyilatkozta a szerb “megfigyelő” az említett hírportálnak, aki egyik ott készült, és itt mellékelt videójában azt remélte, hogy egy napon “ugyanilyen népszavazást tartanak a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia egyesüléséről”.

Ivanović arról is beszélt, hogy óriási a média érdeklődése a szerb delegáció városban való tartózkodása iránt, és a sajtókonferencia mellett a szerbiai megfigyelők interjúk és nyilatkozatok egész sorát adták az orosz országos médiának.

Mindeközben neki is jutott ideje arra, hogy felkeresse a volgográdi második világháborús emlékparkot, ahol egy korabeli tank előtt pózolt, a bejegyzéshez pedig azt azt üzenetet fűzte, hogy “jövőre (a koszovói) Prizrenben az orosz testvérekkel”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava