Connect with us

Oroszország

SZÉLSŐJOBB: Egy szerb szellembokszoló & társa ellenőrzi az oroszok által szervezett referendumot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

misa vasic ivan ivanovic gigapixel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

“A külföldi megfigyelők egyöntetűen egyetértenek abban, hogy a(z Oroszország által szervezett) népszavazás teljesen legitim, legális és szabályos volt”. Ezt a szerb szélsőjobb egyik “vezéralakja” jelentette ki, akit a BALK olvasói “szellembokszoló” videója által ismerhettek meg korábban, de szerepelt “A háború jelei” című uszító jellegű dokumentumfilmben is, amelyet az RT orosz csatorna készített a koszovói helyzetről. Miša Vacić a Twitter segítségével gazdagon dokumentálta megfigyelői tevékenységét Volgográdban, ahonnan három ujját magasba emelve üdvözletét küldte a szerb népnek. Valójában azonban nem egy, hanem két szerb “megfigyelő” is részt vett az orosz népszavazási bohózat ellenőrzésében, amellyel a moszkvai vezetés “demokratikus felbuzdulásában” azt kívánta bizonyítani a világnak, hogy mennyire mennyire tiszteli a népakaratot.

Vacić, az ellenőr

Az oroszok több külföldi megfigyelőt is meghívtak az ukrajnai területek elcsatolását megerősítő népszavazás legitimálására, köztük Miša Vacićot, a Szerb Jobboldal (Српска десница) elnökét és Ivan Ivanovićot, a Mieink (Наши) Konzervatív Mozgalom elnökét, amiről a szerb Igazság (Правда) jobboldali honlap számolt be. Az internetes kiadvány szerint a szerb megfigyelők Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának meghívására utaztak Volgográdba, vagyis az egykori Sztálingrádba, hogy a fronttól biztonságos távolságból figyeljék a kvázi népszavazást, vagyis ellenőrizzék, hogy mindenki az “igent” karikázza-e be. A “jobboldali szellembokszoló” a világhálóra feltöltött videójában elégedetten állapítja meg, hogy ez pontosan így történik.

A szerb Pravda beszámolója szerint a megfigyelők felkeresték a volgográdi régió területén található menekülttáborokban felállított szavazóhelyiségeket, ahol a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság, valamint a zaporizzsjai és herszoni régió területéről menekült lakosok élhettek szavazati jogukkal.

A szerb portál szerint “Vacić az orosz médiának adott nyilatkozatában támogatja a felszabadított területek Oroszországhoz csatolását, valamint a részleges mozgósításról szóló orosz döntést, hogy megvédje e régiók polgári lakosságát az ukrán agressziótól”. Nem elírás történt, a portál “ukrán agresszióról” beszél Vacićot idézve.

A szerb “szellembokszoló” szerint a “mozgósításra adott válasz”, vagyis a behívóparancs elfogadása/teljesítése “nemcsak a dicső múlt és a szabadságért életüket áldozott halhatatlan ősök iránti adósság lerovása, hanem erkölcsi kötelesség is, amely által a biztonságos jövő, a következő nemzedékek nyugalma érhető el”.

vacic mladic

A Szerb Jobboldal nevű párt vezetője ezért “abszolút részvételt”, vagyis a behívóparancs teljesítését várja mindenkitől, és arra számít, hogy a bevonulók “megvédik az igazságot és a szabadságot” a Herszontól Donyeckig terjedő térségben, vagyis mint fogalmazott, a “történelmileg orosz földön”.

Vacić “megfigyelői mivoltában” találkozott a volgográdi régió helyettes kormányzójával, Borisz Szergejevics Iszakovval, és ebből az alkalomból egy Ratko Mladić tábornok képével “díszített” pólót ajándékozott neki, aminek a kormányzó kimondottan örült, legalábbis erre lehet következteti az arcára kiülő széles mosolyából.

Ivanović, az ellenőr

A szerb Pravda arról is beszámol, hogy Ivan Ivanović, a Naši Konzervatív Mozgalom elnöke exkluzív felvételeket küldött az egyik volgográdi szavazóhelyiségből, amelyek arról tanúskodnak, hogy a menekültek óriási érdeklődést mutatnak az “orosz régiókkal” kapcsolatos népszavazáson.

Ezúttal sem elírás történt, nem ukrán területekről beszél a szerb megfigyelő, aki a Facebookot élőben közvetített a “kvázi népszavazásról”.

– Nagy a tömeg, és sokan eljöttek szavazni. Ellenőrizzük az egész folyamat szabályszerűségét, ami jól működik, és nincs szabálytalanság

– nyilatkozta a szerb “megfigyelő” az említett hírportálnak, aki egyik ott készült, és itt mellékelt videójában azt remélte, hogy egy napon “ugyanilyen népszavazást tartanak a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia egyesüléséről”.

Ivanović arról is beszélt, hogy óriási a média érdeklődése a szerb delegáció városban való tartózkodása iránt, és a sajtókonferencia mellett a szerbiai megfigyelők interjúk és nyilatkozatok egész sorát adták az orosz országos médiának.

Mindeközben neki is jutott ideje arra, hogy felkeresse a volgográdi második világháborús emlékparkot, ahol egy korabeli tank előtt pózolt, a bejegyzéshez pedig azt azt üzenetet fűzte, hogy “jövőre (a koszovói) Prizrenben az orosz testvérekkel”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava