Connect with us

Szerbia

DEMONSTRÁLÓ PÓPÁK: Tüntetett a szerb ortodox egyház az EuorPride 2022 ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

popak tuntetnek
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Pópák vezették azt a tüntetést, amelyt az EuroPride2022 ellen tartottak Belgrádban. Az LMBTQ közösség páneurópai összejövetelének rendezvényei már megkezdődtek a szerb fővárosban, a szombatra tervezett, és fő attrakciónak számító felvonulás megtartásának engedélyezéséről azonban egyelőre nincs döntés.

A katolikus egyház vezetésével ezrek demonstráltak Belgrádban a közelgő Europride ellen az úgynevezett „körmenet Szerbia megmentéséért” elnevezésű felvonuláson, majd nem sokkal este 8 óra után a vračari (Belgrád belvárosa) Szent Száva-templom előtt imaszolgálat kezdődött Porfirije pátriárka vezetésével.

Számunkra, ortodox keresztények számára elfogadhatatlan az LMBT-ideológia. De mi nem ítéljük el őket, Isten a bírája mindennek, imádkozunk értük, hogy megismerjék Krisztus igazságát és parancsolatait

– jelentette ki a szerb egyházi vezető, aki korábban ugyan a rossz megnyilvánulásának nevezte a másságot, de most égi főnökének passzolta át az ítélkezés jogát.

motorosok orosz zaszlo

A szerb pátriárka bejelentette, hogy a templomokban ezentúl minden nap imádkoznak a házasságért és a családokért, és hozzátette, hogy ezt teszik, amíg addig arra szükséges lesz.

A vasárnapi megmozduláson szélsőjobboldali csoportok képviselői, ortodox papok és oroszbarát motorosok is részt vettek. A demonstrálók egy hatszáz méter hosszú felében szerb, másik felében orosz zászlót húztak ki.

Az EuroPride ellen először a bánáti püspök kelt ki néhány héttel ezelőtt, aki azt mondta, hogy fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra, de mivel nincs fegyvere, így megátkozta azokat, akik részt vesznek rajta. Aleksandar Vučić szerb elnök ezt követően biztonsági okokra hivatkozva visszavonta támogatását az eseménytől, viszont a szervezők ennek ellenére „sétálni akarnak”, amit alapvető emberi jognak tekintenek.

Hívhat Biden, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a döntésben nem lesz változás, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben kell tartani az állam döntéseit

– jelentette ki nemrégiben a szerb elnök nyilván abból dölyfből kiindulva, hogy az “állam én vagyok”, mivelhogy az EuroPride2022 megtartásának betiltását nem a kormány kezdeményezte, és a sem hagyta jóvá.

Azóta tart a hezitálás, mert a „művelt Nyugat” azonnal „rávetette magát” a szerb elnök nyilatkozatára az emberi jogok fő patrónusának tartó külügyminiszterével az élen.

A szerb jogszabályok szerint a rendezvényt a belügyminisztérium tilthatja be, ezzel kapcsolatban a tárcát vezető Aleksandar Vulin azt mondta Vučićnak és a kormányt vezető Ana Brnabićnak, hogy a belügyminisztérium nem tud „biztonsági garanciákat vállalni” a közelgő Europride-dal kapcsolatban, mert a rendőrökre most máshol nagyobb szükség van.

Belgrádban 2014 óta minden évben rendeztek szerb Pride-ot, azonban az ellentüntetők miatt csak jelentős rendőri biztosítás mellett tudták ezeket lebonyolítani.

A szerb kormányt továbbra is a nyíltan leszbikus Ana Brnabić miniszterelnök vezeti, aki a melegszervezetek szerint megnyilvánulásaival és lépéseivel csalódást jelentetett számukra. A kormányfő legutóbb is – mit ad Isten – a felvonulás megtartását biztonsági okokból ellenző Vučić elnök mellé állt.

Ennek ellenére még nincs hivatalos állásfoglalás, nyilván azt az utolsó pillanatban hozzák meg. A BALK-on nemrégiben azt írtuk, hogy a „séta napján”, vagyis szeptember 17-én mindenképpen szükség lesz a rendőrökre, ha lesz Pride, akkor azért, ha nem lesz Pride, akkor pedig azért.

A rendezvényt kedden 16 óráig tilthatja be – mint már említettük – a belügyminisztérium, amelynek a vezetője nagy Vučić-fan, de ha nem lenne az, akkor sem nagyon hihető, hogy Szerbiában bármi is történhet ebben az ügyben, amit a szerb elnök nem hagy jóvá, vagy nem akar.

Ha valaki úgy gondolná, hogy ez nem így van, az térjen vissza néhány bekezdést, és olvassa el újra Vučić dölyfös kijelentését, és az azzal kapcsolatos megjegyzésünket.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Mégsem Szerbiában a legnagyobb a kereset a régióban, ahogy a szerb elnök állítja

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Szerb kereset
Szerbiában januárban csökkent az átlagkereset decemberhez képest
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai statisztikai hivatal szerint januárban a keresetek alacsonyabbak voltak Szerbiában, mint decemberben. A fizetések tekintetében az ország nem az első helyen áll a régióban, mint ahogy azt Aleksandar Vučić állította egyik, múlt havi médiaszereplése alkalmával, és miután a szerb államfő csak 2025-re jósolja az ezer eurós átlagfizetés elérését, Szerbia így csak akkor hozza azokat a számokat, amelyeket Horvátország és Szlovénia már megugrott.

Mégsem annyira jó a kereset

A belgrádi Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) közlése szerint az emberek Szerbiában átlagosan 82 769 dinárt kerestek az idei év első hónapjában. Ez mintegy 268 ezer forintnak, azaz 705 eurónak felel meg, ez a nettó
bér.

A szorgos szerb statisztikusok azt is kiszámolták, hogy az előző év azonos hónapjához képest 2023 januárjában a bruttó átlagkereset és a nettó átlagkereset nominálisan 16,7%-kal, reálértéken pedig 0,8%-kal volt magasabb.

Ebből viszont logikusan következik, hogy az éves infláció januárban 15,9% volt.

A közzétett számokból az is kiderült, 2022 decemberéhez képest a 2023. januárra számított bruttó átlagkereset nominálisan 0,9%-kal, reálértéken pedig 2,3%-kal alacsonyabbnak bizonyult, míg a nettó átlagkereset nominálisan 1,7%-kal, reálértéken pedig 3,1%-kal volt kisebb havi szinten.

A nettó medián kereset 2023. januárjában Szerbiában 62 964 dinár volt, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók 50%-a keresett ennyit, vagy ennél kevesebbet, vagyis fél országnak legfeljebb 536 eurónak megfelelő fizetéssel kellett beérnie.

Büszke a kínai táblájára

A szerb elnök televíziós szereplései alkalmával általában hatalmas gazdasági sikerekről számol be, amelyeket állítása szerint követ a bérek emelkedése is.

Szerb kereset

Vučić egy hónappal ezelőtt arról tájékoztatta az ország apraját és nagyját a közszolgálati televízióban tartott „vendégszereplése” alkalmával, hogy Szerbiában gyorsabban nőnek a fizetések, mint a régió összes országában, és – mint mondta – ma már ők az elsők, amit a kínaiaktól kapott digitális tábláján le is vezetett.

A szerb elnök a digitális tábláját legutóbb már az élőben közvetített „nemzeti sajtótájékoztatójára” is bevitte, de nem használta, pedig „fenyegetődzött vele”.

Vučić tavaly még a prezentációkat papíralapú flipchartok segítségével tartotta a Good Will Hunting főszereplőjét megszégyenítő gyorsasággal, a gondos kínaiak azonban látván, hogy a szerb elnök született matematikai zseni, ajándékoztak neki egy-két digitális táblát.

Azon mégis csak jobban festenek a számok a gazdasági jólétről, mellékesen szólva Vučić büszke is a tábláira, szinte gyermeki infantilizmussal ragaszkodik hozzájuk, amivel jó reklámot csinál a kínai IT-iparnak, bár név szerint egyik céget sem említette meg eddig.

Parasztvakítás elnöki szinten

A belgrádi Vreme című hetilap közben vette a fáradságot, hogy összehasonlítsa a szerbiai statisztikai hivatal számait a hasonló régiós közlésekkel.

Mondani sem kellene, hogy a számok egyáltalán nem azt mutatták, amit a szerb elnök állít, mert Montenegróban az átlagkereset 757 euró, Észak-Macedóniában 560 euró, Bosznia-Hercegovinában 616 euró, Horvátországban 1094, Szlovéniában pedig 1399 euró.

A belgrádi hetilap Koszovót külön nem említette, hiszen Szerbiában azt nem tekintik ország, de mi tagadás Koszovó a maga 432 eurós nettó keresetével (2021-es adat) aligha veszélyezteti a „szerb elsőséget”.

Szlovénia, Horvátország és Montenegró viszont igen, így Szerbia csak a negyedik helyen kullog a volt Jugoszlávia területén létrejött országok „versenyében”.

A szerb elnök táblája

SZERB GOOD WILL HUNTING: A szerb elnök a kínai tábláján bizonyítja, hogy 718 nagyobb 726-nál (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök az említett táblára Horvátországot és Szlovéniát azonban nem vitte fel, pedig a horvátokkal történő rivalizálás gyakran előkerül, ezért csak négy ország maradt a keresetekkel kapcsolatos nyugat-balkáni selejtező csoportban.

Ahhoz viszont kicsit csalni kellet, hogy Szerbia ebben a csoportban megszerezze az első helyet, így fordulhatott elő, hogy 718 nagyobb 726-nál.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

Homokvihar okozott tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Homokvihar
Totálkárosra tört autók Szabadka környéken (Forrás: Subotica.com)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Homokvihar idézett elő tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között, mindössze 20-30 kilométerre a magyar határtól. A Vajdaságban szokatlan természeti jelenség következtében 14 autó szaladt egymásba, miután a sofőrök semmit sem láttak.

Homokvihar miatt ütköztek össze

A járművek egy pillanat alatt eltűntek a viharban a Szabadkáról Nagyfény (Žednik) felé vezető „régi úton”, amikor a szél a környező földeken felkavarta a homokot.

Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, de a tömegszerencsétlenség – valami csoda folytán – emberéleteket nem követelt.

Az ütközések következtében tizenegy ember került a szabadkai kórházban, de egyikük sincs életveszélyben, ketten szenvedtek súlyosabb, kilencen pedig könnyebb sérüléseket.

A videóban látható autó utasai megpróbálták kikerülni az egymásba szaladt autókat, amikor nagy valószínűséggel valaki nekik ütközött.

Ekkor kiszálltak az autóból, hogy megállítsák az újonnan érkezők autókat a nagyobb a baj elkerülése érdekében.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: