Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

DEMONSTRÁLÓ PÓPÁK: Tüntetett a szerb ortodox egyház az EuorPride 2022 ellen

popak tuntetnek
ISTEN NEVÉBEN: Pópák vezették a tegnap esti belgrádi felvonulást (Forrás: insajder.net)
Olvasási idő: 2 perc

Pópák vezették azt a tüntetést, amelyt az EuroPride 2022 ellen tartottak Belgrádban. Az LMBTQ közösség páneurópai összejövetelének rendezvényei már megkezdődtek a szerb fővárosban, a szombatra tervezett, és fő attrakciónak számító felvonulás megtartásának engedélyezéséről azonban egyelőre nincs döntés.

A katolikus egyház vezetésével ezrek demonstráltak Belgrádban a közelgő Europride ellen az úgynevezett “körmenet megmentéséért” elnevezésű felvonuláson, majd nem sokkal este 8 óra után a vračari (Belgrád belvárosa) Szent Száva-templom előtt imaszolgálat kezdődött Porfirije pátriárka vezetésével.

Számunkra, ortodox ények számára elfogadhatatlan az LMBT-ideológia. De mi nem ítéljük el őket, a bírája mindennek, imádkozunk értük, hogy megismerjék Krisztus igazságát és parancsolatait

– jelentette ki a szerb egyházi vezető, aki korábban ugyan a rossz megnyilvánulásának nevezte a másságot, de most égi főnökének passzolta át az ítélkezés jogát.

motorosok orosz zaszlo

A szerb pátriárka bejelentette, hogy a templomokban ezentúl minden nap imádkoznak a házasságért és a családokért, és hozzátette, hogy ezt teszik, amíg addig arra szükséges lesz.

A vasárnapi megmozduláson szélsőjobboldali csoportok képviselői, ortodox papok és oroszbarát motorosok is részt vettek. A demonstrálók egy hatszáz méter hosszú felében szerb, másik felében zászlót húztak ki.

Az EuroPride ellen először a bánáti püspök kelt ki néhány héttel ezelőtt, aki azt mondta, hogy fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra, de mivel nincs fegyvere, így megátkozta azokat, akik részt vesznek rajta. Aleksandar Vučić szerb ezt követően biztonsági okokra hivatkozva visszavonta támogatását az eseménytől, viszont a szervezők ennek ellenére “sétálni akarnak”, amit alapvető emberi jognak tekintenek.

Hívhat Biden, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a döntésben nem lesz változás, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben kell tartani az állam döntéseit

– jelentette ki nemrégiben a szerb elnök nyilván abból dölyfből kiindulva, hogy az “állam én vagyok”, mivelhogy az EuroPride 2022 megtartásának betiltását nem a kormány kezdeményezte, és a parlament sem hagyta jóvá.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Azóta tart a hezitálás, mert a “művelt ” azonnal “rávetette magát” a szerb elnök nyilatkozatára az emberi jogok fő patrónusának tartó külügyminiszterével az élen.

A szerb jogszabályok szerint a rendezvényt a belügyminisztérium tilthatja be, ezzel kapcsolatban a tárcát vezető Aleksandar Vulin azt mondta Vučićnak és a kormányt vezető Ana Brnabićnak, hogy a belügyminisztérium nem tud “biztonsági garanciákat vállalni” a közelgő Europride-dal kapcsolatban, mert a ökre most máshol nagyobb szükség van.

Belgrádban 2014 óta minden évben rendeztek szerb Pride-ot, azonban az ellentüntetők miatt csak jelentős rendőri biztosítás mellett tudták ezeket lebonyolítani.

A szerb kormányt továbbra is a nyíltan leszbikus Ana Brnabić vezeti, aki a melegszervezetek szerint megnyilvánulásaival és lépéseivel csalódást jelentetett számukra. A kormányfő legutóbb is – mit ad Isten – a felvonulás megtartását biztonsági okokból ellenző elnök mellé állt.

Ennek ellenére még nincs hivatalos állásfoglalás, nyilván azt az utolsó pillanatban hozzák meg. A BALK-on nemrégiben azt írtuk, hogy a “séta napján”, vagyis szeptember 17-én mindenképpen szükség lesz a rendőrökre, ha lesz Pride, akkor azért, ha nem lesz Pride, akkor pedig azért.

A rendezvényt kedden 16 óráig tilthatja be – mint már említettük – a belügyminisztérium, amelynek a vezetője nagy Vučić-fan, de ha nem lenne az, akkor sem nagyon hihető, hogy Szerbiában bármi is történhet ebben az ügyben, amit a szerb elnök nem hagy jóvá, vagy nem akar.


Ha valaki úgy gondolná, hogy ez nem így van, az térjen vissza néhány bekezdést, és olvassa el újra Vučić dölyfös kijelentését, és az azzal kapcsolatos megjegyzésünket.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: