Connect with us

Szerbia

DEMONSTRÁLÓ PÓPÁK: Tüntetett a szerb ortodox egyház az EuorPride 2022 ellen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

popak tuntetnek
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Pópák vezették azt a tüntetést, amelyt az EuroPride2022 ellen tartottak Belgrádban. Az LMBTQ közösség páneurópai összejövetelének rendezvényei már megkezdődtek a szerb fővárosban, a szombatra tervezett, és fő attrakciónak számító felvonulás megtartásának engedélyezéséről azonban egyelőre nincs döntés.

A katolikus egyház vezetésével ezrek demonstráltak Belgrádban a közelgő Europride ellen az úgynevezett “körmenet Szerbia megmentéséért” elnevezésű felvonuláson, majd nem sokkal este 8 óra után a vračari (Belgrád belvárosa) Szent Száva-templom előtt imaszolgálat kezdődött Porfirije pátriárka vezetésével.

– Számunkra, ortodox keresztények számára elfogadhatatlan az LMBT-ideológia. De mi nem ítéljük el őket, Isten a bírája mindennek, imádkozunk értük, hogy megismerjék Krisztus igazságát és parancsolatait

– jelentette ki a szerb egyházi vezető, aki korábban ugyan a rossz megnyilvánulásának nevezte a másságot, de most égi főnökének passzolta át az ítélkezés jogát.

motorosok orosz zaszlo

A szerb pátriárka bejelentette, hogy a templomokban ezentúl minden nap imádkoznak a házasságért és a családokért, és hozzátette, hogy ezt teszik, amíg addig arra szükséges lesz.

A vasárnapi megmozduláson szélsőjobboldali csoportok képviselői, ortodox papok és oroszbarát motorosok is részt vettek. A demonstrálók egy hatszáz méter hosszú felében szerb, másik felében orosz zászlót húztak ki.

Az EuroPride ellen először a bánáti püspök kelt ki néhány héttel ezelőtt, aki azt mondta, hogy fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra, de mivel nincs fegyvere, így megátkozta azokat, akik részt vesznek rajta. Aleksandar Vučić szerb elnök ezt követően biztonsági okokra hivatkozva visszavonta támogatását az eseménytől, viszont a szervezők ennek ellenére “sétálni akarnak”, amit alapvető emberi jognak tekintenek.

– Hívhat Biden, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a döntésben nem lesz változás, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben kell tartani az állam döntéseit

– jelentette ki nemrégiben a szerb elnök nyilván abból dölyfből kiindulva, hogy az “állam én vagyok”, mivelhogy az EuroPride2022 megtartásának betiltását nem a kormány kezdeményezte, és a parlament sem hagyta jóvá.

Azóta tart a hezitálás, mert a “művelt Nyugat” azonnal “rávetette magát” a szerb elnök nyilatkozatára az emberi jogok fő patrónusának tartó Egyesült Államok külügyminiszterével az élen.

A szerb jogszabályok szerint a rendezvényt a belügyminisztérium tilthatja be, ezzel kapcsolatban a tárcát vezető Aleksandar Vulin azt mondta Vučićnak és a kormányt vezető Ana Brnabićnak, hogy a belügyminisztérium nem tud “biztonsági garanciákat vállalni” a közelgő Europride-dal kapcsolatban, mert a rendőrökre most máshol nagyobb szükség van.

Belgrádban 2014 óta minden évben rendeztek szerb Pride-ot, azonban az ellentüntetők miatt csak jelentős rendőri biztosítás mellett tudták ezeket lebonyolítani.

A szerb kormányt továbbra is a nyíltan leszbikus Ana Brnabić miniszterelnök vezeti, aki a melegszervezetek szerint megnyilvánulásaival és lépéseivel csalódást jelentetett számukra. A kormányfő legutóbb is – mit ad Isten – a felvonulás megtartását biztonsági okokból ellenző Vučić elnök mellé állt.

Ennek ellenére még nincs hivatalos állásfoglalás, nyilván azt az utolsó pillanatban hozzák meg. A BALK-on nemrégiben azt írtuk, hogy a “séta napján”, vagyis szeptember 17-én mindenképpen szükség lesz a rendőrökre, ha lesz Pride, akkor azért, ha nem lesz Pride, akkor pedig azért.

A rendezvényt kedden 16 óráig tilthatja be – mint már említettük – a belügyminisztérium, amelynek a vezetője nagy Vučić-fan, de ha nem lenne az, akkor sem nagyon hihető, hogy Szerbiában bármi is történhet ebben az ügyben, amit a szerb elnök nem hagy jóvá, vagy nem akar.

Ha valaki úgy gondolná, hogy ez nem így van, az térjen vissza néhány bekezdést, és olvassa el újra Vučić dölyfös kijelentését, és az azzal kapcsolatos megjegyzésünket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava