Connect with us

Horvátország

A RIMAC MIATT MARAKODNAK: Előrehozott választások Zágrábban?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A hétvégén megjelenő hírek a zágrábi városi képviselő-testületben többségi koalíciót alkotó Bírunk! és a horvát Szociáldemokrata Párt együttműködésének felmondásáról, hétfőn bizonyosságot nyertek. Bár vasárnap még úgy tűnt, hogy a koalíciós szerződés újratárgyalásáról lesz szó, ma már biztos, hogy a koalíció felbomlott. Ezzel előrevetült az előrehozott választások lehetősége, bár a jelen pillanatban még semmi sem biztos.

Mi történt valójában?

Mint ahogyan ez általában történni szokott, a volt koalíciós partnerek egymást vádolják, de olyan spekulációk is megjelentek – ʺjól értesült körökreʺ hivatkozva -, hogy a zágrábi válság tulajdonképpen a Szociáldemokrata Párton belül folyó hatalmi harc következménye, és valódi célja Peđa Grbin SDP-elnök eltávolítása a párt éléről.

Hogy ez valójában így van-e, meglehetősen nehéz megmondani, mivel még senki sem lépett nyilvánosság elé a követeléseivel. Az tény, hogy Grbin és a zágrábi alapszervezet között már egy ideje villongások vannak. Viktor Gotovac, a zágrábi alapszervezet elnöke ugyan cáfolta, hogy bármilyen ellentétek lennének a zágrábiak és a polai (Pula) származású elnök között, mégis megjegyezte: Grbinnek két hónapja volt rá, hogy elsimítsa a Bírunk!-kal való ellentéteket, de mégsem tett semmit.

Gotovac ezzel közvetlenül Grbinre hárította a felelősséget a koalíció felbomlása miatt. Hogy mi fog történni a legnagyobb horvát ellenzéki párt berkeiben, pillanatnyilag nem tudni. Azt viszont igen, hogy a koalíció Mate Rimac robottaxi-projektje miatt bomlott fel.

Tomašević polgármester ugyanis szavazásra akarta bocsátani azt a pályázati felhívást, amelynek értelmében a Rimac kapta volna meg a város tulajdonában lévő területen való építkezés jogát.

A szociáldemokraták értesítették a polgármestert, hogy a javaslat ellen fognak szavazni. Az indoklás az volt, hogy Tomašević olyan pályázatot akar kiírni, amellyel kapcsolatban előre világos, hogy Rimac lesz a befutó, amivel megvalósul Milan Bandić volt polgármester és a HDZ ígérete a “horvát csodagyereknek”.

Hétfői értesülések szerint az SDP azt is nehezményezte, hogy a főváros újabb 1 milliárd 800 millió kuna kölcsönt szándékozik felvenni.

Tomašević polgármester ezt nonszensznek nevezte, mivel szerinte egyszerűen arról van szó, hogy a kölcsön a meglévő kötelezettségek fedezésére szolgál, s miután ezzel az összeggel számos rövid lejáratú kölcsönt tudnának lezárni, lényegében a kérdéses összeg csupán 8%-a az, ami új kölcsönnek tekinthető.

A polgármester árnyéka

Tomislav Tomašević mai sajtónyilatkozataiban meglehetősen harcias hangnemet ütött meg, mondván, hogy készen áll az esetleges előrehozott választásokra, vagyis nem riad meg saját árnyékától.

– Nem avatkozom be mások belső pártviszonyaiba, de nem leszek ezek eszköze, és azt sem engedem meg, hogy bizonyos érdekek miatt zsaroljanak. Ha ez az ára, akkor készen állok az új választásokra

– mondta Tomašević, aki ugyan magabiztosnak igyekszik mutatkozni, a polgármester, illetve a Bírunk! helyzete közel sem rózsás.

Mint erről már annak idején beszámoltunk, a mindennemű kormányzási tapasztalatot nélkülöző, javarészt különböző aktivistákat tömörítő Bírunk!-nak ugyancsak meggyűlt a baja a főváros irányításával. Továbbá, az új szemétszállítási rendszer sem váltotta ki a polgárok lelkesedését, sőt a helyzet eléggé feszült a választók és a város vezetése között.

Hogy Tomašević meg tudja-e esetleg ismételni Ivica Puljak spliti ellenzéki polgármesterének bravúrját, aki az előrehozott választásokon másodszor is lelépte a favorizált kormánypárti jelölteket, nem lehet tudni.

A jelenlegi politikai helyzetben még az is elképzelhető, hogy végül a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) lehet a nevető harmadik, amennyiben sikerül egységesítenie a jobboldali szavazókat.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava