Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Magyarország

HOL TANKOL A MAGYAR? Most a magyarok járnak át benzinért Horvátországba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat magyar benzin magyarok horvatorszag
A cikk meghallgatása

Változnak az idők, az emberi/magyar leleményesség azonban a régi. A zágrábi Večernji list beszámolója szerint fordult a kocka, most a magyarok járnak át Horvátországba benzint vételezni: egy tankon akár 35 eurót is megspórolhatnak.

A magyar kormány valóban alacsonyan tartja az üzemanyagok árát, de a korlátozott árak – amelyek tényleg alacsonyabbak, mint Horvátországban – csak a magántulajdonban lévő járművekre vonatkoznak.

Az összes többi, beleértve bármilyen hivatali és céges autót, valamint az autósiskolák járműveit, július végén kikerült a kormányrendelet alól, és azóta tankoláskor esetükben a piaci, állami beavatkozás nélküli árat kell fizetni, ami magasabb, mint amennyit a horvát benzinkutakon kérnek a benzinért.

A vállalkozók, például az autósiskolák tulajdonosai, de mások is, akik céges járművel/járművekkel rendelkeznek, és a rendelet hatálya alá esnek, egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy a vállalkozásuk megsínyli a magas üzemanyagárakat.

A Večernji list szerint akik olyan szerencsések, hogy viszonylag közel vannak a horvát határhoz, rendszeresen járnak tankolni Horvátországba.

A 95-ös benzin Horvátországban, ahol szintén intervenciós árak vannak érvényben, jelenleg 11,19 kuna (1,49 EUR), a gázolajé pedig 12,35 kuna (1,64 EUR).

A magyar kormány továbbra is (még) 480 forinton tartja a benzin árát – így a magyarok 1,20 euró körüli összeget fizet egy liter benzinért, ha nem céges autóban ülnek. Ha viszont céges autóval járnak, akkor 1,99 euróba kerül egy liter benzin, és több mint 2 euró egy liter gázolaj.

A horvát napilap/hírportál ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy egészen a közelmúltig sok külföldi autó tűnt fel a magyar kutakon, amelyekbe olcsó üzemanyagot töltöttek, most azonban fordult a kocka, és a horvát határ közelében lakók járnak át Horvátországba tankolni, a leggyakoribb vásárlók pedig a lap által gyakran emlegetett autóiskolák tulajdonosai.

– Egy magyar, akivel beszélgettünk, azt mondja, hogy jó átváltási árfolyam esetén körülbelül 53 forintot ad egy kunáért, és így 35 eurót spórol meg egy 70 literes tankon

– írja a Večernji, amely szerint hasonlóan vélekednek azok a magyarok is, akik céges autóval mentek nyaralni, többségük azonban a túl messze lakik a határtól ahhoz, hogy “az új tankolási formát” napi gyakorlatként vezesse be.

A zágrábi lap szerint ez nem csak horvát jelenség, a határ mentén élő magyarok máshol is a szomszédba járnak át tankolni.

A zágrábi lap megjegyzi, hogy további probléma Magyarországon az üzemanyaghiány, főleg a kisebb, magántulajdonban lévő benzinkutaknál, miután a MOL folyamatosan csökkenti a kiszállításokat – amelyek egyes esetekben már 50 százalékra, vagy éppenséggel az alá mennek.

– A MOL különböző magyarázatokat adott a korlátozott szállítás okát illetően, attól kezdve, hogy március óta 258 új partnerrel kötött szerződést, és a csökkentett szállítások csak rájuk vonatkoznak, egészen addig, hogy ezzel a lépéssel akarják biztosítani az üzemanyag egyenletes elosztását

– jegyzi meg a horvát lap, amely szerint a magánautókra vonatkozó rendelkezéssel Orbán Viktor lépésre lépésre zárja ki a magyarok egy-egy csoportját az “Európa legolcsóbb üzemanyaga” néven emlegetett projektből, amely a teherautókkal indított, majd a céges autókkal folytatódott.

A Večernji azzal zárja a cikket, hogy a bírálatok ellenére, amelyek szerint ez a kormányzati beavatkozás nem tartható fenn, a magyar miniszterelnök közölte, hogy nem adja fel, és legalább októberig maradnak a jelenlegi benzinárak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava