Connect with us

A Háború

DONYECKI VADON: Ukrán ketrecben a szerb fekete párduc(?)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bagira
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A horvát média (index.hr, Jutarnji list) az ukrán védelmi minisztérium értesüléseire hivatkozva adta hírül, hogy az ukránok állítólag elfogták Danijela Lazović szerb állampolgárt, aki Bagira harci néven a donyecki 11. különleges hadosztályban szolgált, mint mesterlövész. Az ukránok már évek óta keresik, mivel állítólag a szerb “fekete párduc” 40 áldozata közül sokan civilek voltak.

Az élet írja a legfurcsább sztorikat

Lazović kisasszony esetében bebizonyosodott, hogy a nagy betűs ÉLET a legnagyobb forgatókönyvíró, és ha filmre viszik a történetét, akkor esetleg valamelyik pofozkodós Oscarra ő is benevezhet, mint mélyről jött szuperhős.

Szerb források szerint a 32 éves Danijela Lazović egy szerbiai kisvárosban, Gornji Milanovacban született, fiatal korában tehetséges kézilabdázó volt. Az edzés miatt költözött Galambócra, amelynek közelében helyezkedik el az ismert Tumane kolostor. Itt egy gyenge pillanatában át akart térni az iszlámra, de aztán meggondolta magát, és hátrahagyva minden világi hívságot, bevonult a nevezett Tumane kolostorba.

Itt fényes karriert futott be, mert következő említésekor már mint Ksenija anya, a kolostor vezetője, azaz igumanija jelenik meg előttünk. A szentéletű vasfazékról azonban kiderült, hogy kormos a füle, mert egy bizonyos idő után Ksenija anya sűrű belgrádi látogatásairól szólt a fáma, amikor polgári öltözékben, apácához kevéssé illő viselkedést tanúsított a fővárosban.

Ezután titokzatos utazásai Koszovóra vezettek. Miután ezek egyre sűrűbbé váltak, felkeltették a rendőrség érdeklődését is, hogy végül kábítószer-kereskedelemért ítéljék el. A főnökasszony-díler a börtönből szabadulva 2014-ben eltűnt Szerbiából, hogy Ukrajnában a szakadár Donyecki Népköztársaságban tűnjön fel.

A Szerb Huszárezred katonája

A szerbiai Blic a szerb biztonsági szolgálatok adataira is hivatkozva, ukrajnai pályafutását úgy ismerteti, hogy kezdetben a szerb zsoldosokat tömörítő “Szerb Huszárezredben” teljesített szolgálatott gyalogosként, majd átkerült a drónvédelmi osztagba.

Több donbaszi harctéren megfordult, és mesterlövészként szerzett hírnevet magának. A belgrádi államügyészség Danijela Lazović ellen vizsgálatot indított, de ekkor kiderült, hogy nem tartózkodik bejelentett tartózkodási helyén, és családja sem tudott semmit hollétéről.

Az internet tanúsága szerint Danijela Lazović az oroszokat támogató “önkéntesek” között valóságos hírességgé vált, és interjúi során nemegyszer politikai nyilatkozatokat is adott, ellenezve például Szerbia EU-tagságát.

A Blic 2018-ból származó információi szerint Danijela Lazović Oroszországban élt élettársával.

Az ukrán források többek között nyilvánosságra hozták az egyik ukrán katona Facebook-bejegyzését, ahol az mellékelte Danijela Lazović szolgálati könyvének fényképét. Ennék tanúsága szerint Lazović Irina Sztarikova álnéven harcolt az ukrán harctéren.

Az ukránok egyúttal azt állítják, hogy Lazović fogságba esése után úgy nyilatkozott, hogy miután megsebesült, harcostársai magára hagyták, biztosra véve a halálát.

Cáfol a szerb belügy

A szerb belügyminisztérium cáfolta az Ukrajnából érkező híreket, amelyek szerint elfogták Danijela Lazović szerb állampolgárt, aki egy személyben kézilabdázó, kicsapongó főapáca, kábítószer-kereskedő, huszárkodó hölgyemény, mesterlövész, és Bagira, a fekete párduc az ukrán vadonban.

A Bagira harci néven ismert mesterlövészt az ukrán most elfogták, de nem a szerb belügy szerint, ő nem lehet azonos Danijela Lazovićtyal, akit a szerb rendőrség 2020-ban letartóztatott, és azóta a požarevaci börtönben tölti hatéves büntetését. Lehet, hogy mégsem ukrán, hanem szerb ketrecben álmodozik az Oscarról a szerb fekete párduc.

Egyúttal a szerb belügy azt is megállapította, hogy a leközölt képeken nem Danijela Lazović szerepel (vélhetőleg a katonakönyvre gondolnak).

Hogy ebben mennyi az igazság, azt nem tudjuk, különben is, most háború van. Wali, a világ leghíresebb mesterlövésze is feltámadt, miután állítólag kilőttek az oroszok, hogy pár napra rá Kijevből jelentkezzen – de hogy a történet jó, az bizonyos. Vagyis, hogy bionyos, miután a Z betű nem kívánatos az utóbbi időben. Törölni kellene az ábécéből!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava