Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

FOCI ÉS POLITIKA: A szerb sportsajtó lelkendezett egy örmény transzparens láttán

KÉTSZÍNŰSÉG: Mindenki a saját nacionalizmusába őrül bele
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi Crvena Zvezda szép nagy zakót adott a jereváni Pjunyiknak, amelynek úgy rúgott hét gólt, hogy egyet sem kapott. Belgrádban öt, Jerevánban pedig további két alkalommal akadt be a labda az örmények hálójába, a belgrádi média egy része azonban nem is ennek örült igazán.

- testvériség

A Ringier istállóhoz tartozó Sportal sportportál a meccs kezdetével körülbelül egyidőben azon lelkendezett, hogy az örmények “meleg fogadtatásban” részesítették a Crvena zvezdát.

A megállapítás nem a pályán történtekre vonatkozott, hiszen a Pjunyik a belgrádi 5:0-ás eredménnyel már egy héttel ezelőtt “lefeküdt” a Zvezdának, így a szerb csapatra túl sok izgalom már nem várt Jerevánban.


Az élesszemű szerb újságíróknak így volt idejük arra, hogy a lelátókon felfedezzenek egy transzparenst, amelytől annyira elérzékenyültek, hogy az eredménytől függetlenül rögtön a szívükbe zárták az örményeket.

A transzparensen ugyanis az volt olvasható, hogy “Karabah , Szerbia”.

A két terület között valóban van némi hasonlóság, a 1999-ben rendeztek pogromot Koszovóban, az örmények pedig ugyanazon évtized elején tették ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy a NATO ott nem avatkozott be, aminek felperzselt föld lett az eredménye.

A Sportal arról számolt be a szerb olvasóknak, hogy a transzparenst megtapsolta a Crvena Zvezda mindazon szurkolója, aki elkísérte Jerevánba a csapatot.

Kétszínű szerb magatartás

A szerb sajtóra ugyanakkor hisztériás roham jött rá, amikor Granit Xhaka vagy Xherdan Shaqiri egy-egy gólöröm során az sast jelképező kézmozdulatokat tett. A svájci születésű Xhaka albán gyereke, Shaqiri viszont maga is Koszovóban született.

A szerb és a svájci válogatott az oroszországi világbajnokságon találkozott, ahol Xhaka az 52-dik percben, Shaqiri pedig a 90. percben volt eredményes, mindketten az albán sas jelképével fejezték ki örömüket.


A szerb sajtó rögtön arról kezdett cikkezni, hogy a két focista a szerbeket provokálta, merthogy a kétfejű sast jelképező kézmozdulatokkal Nagy-Albániát idézték meg.

Ugyanaz a hírportál, amely a Jerevánban kifeszített transzparenst “melegen üdvözölte”, akkortájt erősen elmarasztalta a két koszovói származású focistát, és nem sokkal később még azt is észrevette, hogy Xhaka nem csak a pályán “sasoskodik”.

Amikor a szenvedélyek lecsillapodtak, és véget ért a világbajnokság, egy újabb provokáció jelent meg Granit Xhaka, az Arsenal és a svájci válogatott középpályásának rendezésében

– írta a Sportal.rs, amely arra reagált, hogy a Xhaka oldalán szíve választottjával a Seychelle-szigeteken pózolt – és mutatták fel közös erővel a kétfejű sast – az erről készült képet pedig a focista az Instagram-profiljára is kitette, ahol azóta is ott van.

Érdekes lehetett volna megkérdezni a Ferencvárost elpáholó Qarabağ csapatának tagjaitól, hogy ők mit gondolnak arról, ami a jereváni transzparensen szerepelt, mert lehet, hogy ők egészen másképp vélekednek róla, merthogy ők is menekülni kényszerültek az örmény terror elől, ami szellemvárossá változtatta Ağdamot, amely eredetileg a klub székhelye volt.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: