Connect with us

Szerbia

FOCI ÉS POLITIKA: A szerb sportsajtó lelkendezett egy örmény transzparens láttán

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jerevan
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi Crvena Zvezda szép nagy zakót adott a jereváni Pjunyiknak, amelynek úgy rúgott hét gólt, hogy egyet sem kapott. Belgrádban öt, Jerevánban pedig további két alkalommal akadt be a labda az örmények hálójába, a belgrádi média egy része azonban nem is ennek örült igazán.

Szerb-örmény testvériség

A Ringier istállóhoz tartozó Sportal sportportál a meccs kezdetével körülbelül egyidőben azon lelkendezett, hogy az örmények “meleg fogadtatásban” részesítették a Crvena zvezdát.

A megállapítás nem a pályán történtekre vonatkozott, hiszen a Pjunyik a belgrádi 5:0-ás eredménnyel már egy héttel ezelőtt “lefeküdt” a Zvezdának, így a szerb csapatra túl sok izgalom már nem várt Jerevánban.

Az élesszemű szerb újságíróknak így volt idejük arra, hogy a lelátókon felfedezzenek egy transzparenst, amelytől annyira elérzékenyültek, hogy az eredménytől függetlenül rögtön a szívükbe zárták az örményeket.

A transzparensen ugyanis az volt olvasható, hogy “Karabah Örményország, Koszovó Szerbia”.

A két terület között valóban van némi hasonlóság, a szerbek 1999-ben rendeztek pogromot Koszovóban, az örmények pedig ugyanazon évtized elején tették ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy a NATO ott nem avatkozott be, aminek felperzselt föld lett az eredménye.

A Sportal arról számolt be a szerb olvasóknak, hogy a transzparenst megtapsolta a Crvena Zvezda mindazon szurkolója, aki elkísérte Jerevánba a csapatot.

Kétszínű szerb magatartás

A szerb sajtóra ugyanakkor hisztériás roham jött rá, amikor Granit Xhaka vagy Xherdan Shaqiri egy-egy gólöröm során az albán sast jelképező kézmozdulatokat tett. A svájci születésű Xhaka koszovói albán szülők gyereke, Shaqiri viszont maga is Koszovóban született.

A szerb és a svájci válogatott az oroszországi világbajnokságon találkozott, ahol Xhaka az 52-dik percben, Shaqiri pedig a 90. percben volt eredményes, mindketten az albán sas jelképével fejezték ki örömüket.

A szerb sajtó rögtön arról kezdett cikkezni, hogy a két focista a szerbeket provokálta, merthogy a kétfejű sast jelképező kézmozdulatokkal Nagy- Albániát idézték meg.

Ugyanaz a hírportál, amely a Jerevánban kifeszített transzparenst “melegen üdvözölte”, akkortájt erősen elmarasztalta a két koszovói származású focistát, és nem sokkal később még azt is észrevette, hogy Xhaka nem csak a pályán “sasoskodik”.

– Amikor a szenvedélyek lecsillapodtak, és véget ért a világbajnokság, egy újabb provokáció jelent meg Granit Xhaka, az Arsenal és a svájci válogatott középpályásának rendezésében

xhaka sas

– írta a Sportal.rs, amely arra reagált, hogy a Xhaka oldalán szíve választottjával a Seychelle-szigeteken pózolt – és mutatták fel közös erővel a kétfejű sast – az erről készült képet pedig a focista az Instagram-profiljára is kitette, ahol azóta is ott van.

Érdekes lehetett volna megkérdezni a Ferencvárost elpáholó Qarabağ csapatának tagjaitól, hogy ők mit gondolnak arról, ami a jereváni transzparensen szerepelt, mert lehet, hogy ők egészen másképp vélekednek róla, merthogy ők is menekülni kényszerültek az örmény terror elől, ami szellemvárossá változtatta Ağdamot, amely eredetileg a klub székhelye volt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava