Connect with us

Szerbia

ELMARADTAK AZ OROSZOK: Kevesebb a turista Montenegróban, viszont némileg több a magyar

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Lényegesen kevesebb vendég érkezik Montenegróba, mint három évvel ezelőtt, vagyis a járvány előtt. Főleg az oroszok és az ukránok maradtak el, amit nem kell külön magyarázni, de kevesebb a kínai, a brit, a lengyel és a francia vendég is, a kínaiak szinte már kerülik az országot.

Orosz, ukrán, kínai

A montenegrói statisztikai hivatal adatai szerint júniusban 128 ezer külföldi pihent a montenegrói szállodákban, míg három éve ugyanebben a hónapban 146 ezren nyaraltak a balkáni országban, vagyis mintegy 13 százalékkal visszaesett a turisták száma.

Idén júniusban 481 ezer vendégéjszaka realizálódott, 2019-ben pedig 601 ezer, amiből adódik a következtetés, hogy nem csak kevesebben keresik fel a montenegrói tengerpartot, hanem a vendégek gyorsabban is távoznak. Három évvel ezelőtt a 4,11 volt az átlagos vendégéjszakák száma, idén már csak 3,75.

Különösen látványos a visszaesés az orosz vendégek esetében, ami nem csak az ukrajnai háborúval magyarázható, hanem az Oroszországgal szembeni kimondottan ellenséges magatartással is, aminek legutóbbi megnyilvánulása az volt, hogy Montenegró nem adott átrepülési engedélyt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gépének.

Idén mindössze 3,1 ezer orosz nyaralt a montenegrói tengerparton, 2019 júniusában ez a szám közel 16,2 ezer volt, de ami még tragikusabb montenegrói szempontból, hogy az oroszok idén átlagosan csak alig több mint három napot maradtak náluk, míg 2019-ben átlagosan 7,5 napot pihentek ott. Ezért az orosz turisták által megvalósított vendégéjszakák száma 112 ezerről alig több, mint tízezerre esett vissza.

Idén mindössze kétezer ukrán turista nyaralt júniusban Montenegróban a korábbi 3,3 ezerhez képeset, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 17,6 ezerről 8,8 ezerre csökkent.

Ugyanebben az időszakban a kínaiak szinte eltűntek a montenegrói tengerpartról, 2019-ben még 10,3 ezer kínai vendéget jegyeztek fel, idén viszont csak mindössze 678-at, de mivel átutazó vendégekről van szó – a vendégéjszakák száma alig haladja meg a vendégszámot – így az ő távolmaradásuk nem jelent annyira érzékeny veszteséget.

A többiek

A statisztika szerint kevesebb vendég érkezett Franciaországból, Nagy- Britanniából, Lengyelországból, Olaszországból, Ausztriából, Romániából, Csehországból, Törökországból, Svédországból és Norvégiából is.

A nagyobb mértékű visszaesést az akadályozta meg, hogy megnőtt a szomszédos országokból, vagyis a Szerbiából és a Bosznia- Hercegovinából, továbbá az Albániából és a Koszovóból, valamint az egyes nem szomszédos országból, vagyis az Izraelből, Németországból és az USA-ból érkező vendégek száma.

Szerbiából a korábbi közel 15,4 ezer helyett 24,6 ezren nyaraltak Montenegróban, Bosznia- Hercegovina esetében pedig megduplázódott a jelenlét a vendégek száma tekintetében, idén majdnem 9,5 ezer volt a korábbi 4,3 ezerhez képest.

Így a szerbiai és a bosznia-hercegovinai állampolgárok a leggyakoribb vendégek a montenegrói tengerparton, ahol ők adják az ott pihenő külföldiek majdnem egyharmadát.

A “duplázás” szinte teljes egészében igaz Koszovóra és Albániára is, Koszovóból 5,7 ezer vendég érkezett a korábbi 3,1 ezer helyett, Albániából pedig 3,2 ezer a három évvel ezelőtti 1,6 ezer helyett.

A nem szomszédos országok közül Izrael 6,1 ezerről nyolcezerre, az Egyesült Államok pedig 3,7 ezerről 4,3 ezerre erősített, de Németország is javított, hiszen a korábbi 8,3 ezer helyett 8,7 ezer ember “kívánta meg” Montenegrót.

Némileg emelkedett a Magyarországról Montenegróba indulók száma is, 2022 júniusában 2095-en voltak a korábbi 1971 turistához képest, de kicsit többen érkeztek Észtországból, Izlandról, Litvániából, Luxemburgból, Máltáról és Szlovéniából is.

Montenegróban továbbra is a legkeresettebb hely Budva, ahol júniusban 49,5 ezren nyaraltak, ám ez jóval kevesebb a három évvel ezelőtti 61,7 ezerhez képest. Ugyanakkor mintegy 2500-zal megnövekedett a Barba és a Kotorba érkezők száma, Barban 11,2 ezer, Kotorban pedig 9,8 ezer vendég volt a nyár első hónapjában.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava