Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

ELMARADTAK AZ OROSZOK: Kevesebb a turista Montenegróban, viszont némileg több a magyar

sveti stefan
SVETI STEFAN: A Montenegró egyik "védjegyének" számító sziget

Olvasási idő: 2 perc

Lényegesen kevesebb vendég érkezik Montenegróba, mint három évvel ezelőtt, vagyis a járvány előtt. Főleg az oroszok és az ukránok maradtak el, amit nem kell külön magyarázni, de kevesebb a kínai, a brit, a lengyel és a francia vendég is, a kínaiak szinte már kerülik az országot.

Orosz, ukrán, kínai

A montenegrói statisztikai hivatal adatai szerint júniusban 128 ezer külföldi pihent a montenegrói szállodákban, míg három éve ugyanebben a hónapban 146 ezren nyaraltak a balkáni országban, vagyis mintegy 13 százalékkal visszaesett a turisták száma.

Idén júniusban 481 ezer vendégéjszaka realizálódott, 2019-ben pedig 601 ezer, amiből adódik a következtetés, hogy nem csak kevesebben keresik fel a montenegrói tengerpartot, hanem a vendégek gyorsabban is távoznak. Három évvel ezelőtt a 4,11 volt az átlagos vendégéjszakák száma, idén már csak 3,75.


Különösen látványos a visszaesés az orosz vendégek esetében, ami nem csak az ukrajnai háborúval magyarázható, hanem az Oroszországgal szembeni kimondottan ellenséges magatartással is, aminek legutóbbi megnyilvánulása az volt, hogy Montenegró nem adott átrepülési engedélyt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gépének.

Idén mindössze 3,1 ezer orosz nyaralt a montenegrói tengerparton, 2019 júniusában ez a szám közel 16,2 ezer volt, de ami még tragikusabb montenegrói szempontból, hogy az oroszok idén átlagosan csak alig több mint három napot maradtak náluk, míg 2019-ben átlagosan 7,5 napot pihentek ott. Ezért az orosz turisták által megvalósított vendégéjszakák száma 112 ezerről alig több, mint tízezerre esett vissza.

Idén mindössze kétezer ukrán turista nyaralt júniusban Montenegróban a korábbi 3,3 ezerhez képeset, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 17,6 ezerről 8,8 ezerre csökkent.

Ugyanebben az időszakban a kínaiak szinte eltűntek a montenegrói tengerpartról, 2019-ben még 10,3 ezer kínai vendéget jegyeztek fel, idén viszont csak mindössze 678-at, de mivel átutazó vendégekről van szó – a vendégéjszakák száma alig haladja meg a vendégszámot – így az ő távolmaradásuk nem jelent annyira érzékeny veszteséget.

A többiek

A statisztika szerint kevesebb vendég érkezett Franciaországból, Nagy-Britanniából, Lengyelországból, Olaszországból, Ausztriából, Romániából, Csehországból, Törökországból, Svédországból és Norvégiából is.

A nagyobb mértékű visszaesést az akadályozta meg, hogy megnőtt a szomszédos országokból, vagyis a Szerbiából és a Bosznia-Hercegovinából, továbbá az Albániából és a Koszovóból, valamint az egyes nem szomszédos országból, vagyis az Izraelből, Németországból és az USA-ból érkező vendégek száma.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Szerbiából a korábbi közel 15,4 ezer helyett 24,6 ezren nyaraltak Montenegróban, Bosznia-Hercegovina esetében pedig megduplázódott a jelenlét a vendégek száma tekintetében, idén majdnem 9,5 ezer volt a korábbi 4,3 ezerhez képest.

Így a szerbiai és a bosznia-hercegovinai állampolgárok a leggyakoribb vendégek a montenegrói tengerparton, ahol ők adják az ott pihenő külföldiek majdnem egyharmadát.

A “duplázás” szinte teljes egészében igaz Koszovóra és Albániára is, Koszovóból 5,7 ezer vendég érkezett a korábbi 3,1 ezer helyett, Albániából pedig 3,2 ezer a három évvel ezelőtti 1,6 ezer helyett.

A nem szomszédos országok közül Izrael 6,1 ezerről nyolcezerre, az Egyesült Államok pedig 3,7 ezerről 4,3 ezerre erősített, de Németország is javított, hiszen a korábbi 8,3 ezer helyett 8,7 ezer ember “kívánta meg” Montenegrót.

Némileg emelkedett a Magyarországról Montenegróba indulók száma is, 2022 júniusában 2095-en voltak a korábbi 1971 turistához képest, de kicsit többen érkeztek Észtországból, Izlandról, Litvániából, Luxemburgból, Máltáról és Szlovéniából is.

Montenegróban továbbra is a legkeresettebb hely Budva, ahol júniusban 49,5 ezren nyaraltak, ám ez jóval kevesebb a három évvel ezelőtti 61,7 ezerhez képest. Ugyanakkor mintegy 2500-zal megnövekedett a Barba és a Kotorba érkezők száma, Barban 11,2 ezer, Kotorban pedig 9,8 ezer vendég volt a nyár első hónapjában.


Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!TÖRVÉNYTELEN: Az oroszok propaganda célokra használják fel a halállal fenyegetett zsoldosokat
Amióta a demokrácia és a szabadság bajnokai úgy határoztak, hogy letiltják a hozzáférést az orosz portálokhoz, mint amilyen a Szputnyik, ...
Bővebben…
VÉRBOSSZÚ: Újraéledhet a régi törzsi szokás Montenegróban a cetinjei ámokfutás után
Vuk Borilović nemrégiben tíz embert ölt meg Montenegróban, mielőtt valaki őt is lelőtte. Az egyelőre nem tisztázódott, hogy a rendőrség ...
Bővebben…
HALMAZÁLLAPOT: Amikor az élet lustán folyik, mint a méz
Kedves Feleim! Ha valaki véletlenül hiányolta volna hétfői megnyilvánulásomat: Cérnán búcsú volt, Nagyboldogasszony & stuff, így társadalmi életet voltam kénytelen ...
Bővebben…
SZÉKEK ÉS BÁZISOK: Amerikaiak képeznek ki szerb katonákat, az oroszoknak szúrja a szemét
Szerbia fokozta együttműködését a NATO-val, miután az orosz nagykövet kijelentette, hogy Moszkva "érdekeltségi listáján" szerepel egy orosz katonai bázis létrehozása ...
Bővebben…
MÁR BE IS VETETTÉK: Kulcsfontosságúak lehetnek-e az Ukrajnának most küldött amerikai rakéták?
Az Egyesült Államok a napokban erősítette meg, hogy lokátorromboló rakétákkal segíti Ukrajnát a legveszélyesebb orosz fegyverrendszerek megsemmisítésében. Erről a befolyásos ...
Bővebben…
VISSZATÉRTEK: Megérkeztek az EUFOR-misszióba az első német katonák
Augusztus 15-én a délutáni órákban több boszniai hírportálon jelent meg közlemény arról, hogy megérkeztek az országba az EUFOR Althea misszióhoz ...
Bővebben…
CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: