Connect with us

Szerbia

PÉLDÁTLAN CIRKUSZ: Gyilkosságért 40 évet kapott, majd kisétált a bíróságról

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ESZTRÁDMŰVÉSZEK: Az elítélt és az áldozat
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Zoran Marjanovićot 40 évre ítélték, mert megölte a feleségét, majd az ítélet kimondását követően szabadon engedték! A férfi a bíróságról kilépve betért egy közeli kávézóba, majd elhajtott egy ezüst színű Mercedesszel. A rendőrségnek most az a dolga, hogy megtalálja, és letartóztassa.

A történet

Zoran Marjanović, miután felesége Jelena meggyilkolásáért 40 év börtönbüntetésre ítélték, barátnője, Zorica és családja kíséretében kisétált a tárgyalóteremből, és elhagyta a bíróság épületét.

Bár 40 évet kapott, Marjanović egy papírlappal – valószínűleg az ítélettel a kezében – kisétált a tárgyalóteremből.

Az elítéltet láthatóan megviselte a kimondott büntetés, megtörten és kisírt arccal lépett ki a tárgyalóteremből, ahol az első házasságából származó fia ölelte át.

Marjanović a bírósági épületből kilépve barátnőjével, Zoricával, testvérével és fiával először egy közeli kávézóba ment, majd nem sokkal később beültek egy ezüst színű Mercedesbe, és nagy valószínűséggel a borčai családi ház felé vették az irányt. Borča Belgrád egyik külvárosa a Duna vajdasági oldalán.


Érte mentek

Mégsem kellett egy-két nap ahhoz, hogy a szerb rendőrség őrizetbe vegye a délelőtt első fokon elítélt, majd hazaengedett Zoran Marjanovićot. Minden bizonnyal a nagy médiafelhajtásnak köszönhetően a már 14 óra körül őrizetbe vették a férfit, akit otthon találtak. A helyszínt a készenléti rendőrség két egysége, a rendőrség különleges egységének tucatnyi tagja szállta meg. A rendőrök bementek a borčai családi házba, majd néhány perccel később kihozták a megbilincselt kezű férfit, akit felesége brutális meggyilkolása miatt ítéltek el. A bíróság szerint Marjanović egy kemény tárggyal nyolc-tíz csapást mért az asszony fejére, vagyis addig ütötte, amíg nem halt meg.


A Blic napilap/hírportál érdeklődésére hivatalosan azt közölték, hogy Marjanovićot azért nem vitték azonnal a börtönbe, mert előbb át kell adni a belügyminisztériumnak, illetve a rendőrségnek a férfi letartóztatására vonatkozó határozatot, a rendőrök majd csak ezt követően intézkedhetnek.

A Blic úgy tudja, hogy a „megalkotott határozatot” a Szerbiai Belügyminisztérium Kutatási Főosztálya kapja, amely majd végrehajtja. A rendőrök tehát csak ezt követően mennek ki Marjanovićért, és viszik börtönbe – feltéve, ha megtalálják, az átfutási időn arra éppen elegendő, hogy a férfi kikerüljön a hatóságok látóköréből.

A papirológia és a végrehajtás várhatóan egy-két napon belül zajlik le, ha minden simán megy.

Esztrádművészek

Jelena Marjanović a „Grand Csillagai” (Zvezde Granda) produkció énekesnője volt, 2016 április 2-án gyilkolták meg, amikor egy töltésen kocogott.

A hosszas vizsgálódás során a gyanú végül férjére, Zoran Marjanović zeneszerzőre terelődött, akit a belgrádi felsőbíróság első fokon negyven év börtönre ítélt.

A Zoran és Jelena Marjanovićnak egy közös lányuk van. A gyilkosság napján hármasban mentek ki a töltésre, ahol a későbbi áldozat kocogott, férje és lánya pedig sétáltak.

Nem sokkal később a férfi felhívta a rendőrséget, hogy bejelentse felesége eltűnését, a nő holttestét a következő napon egy csatornában találták meg.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava