Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Albánia

A VILÁGFŐNÖK IS JÓVÁHAGYTA: Az EU megnyitotta a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

IDEIGLENES ÁTTÖRÉS: A kép, amely a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban bejárta Európát
A cikk meghallgatása

Az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben bejelentette, hogy megnyitották az uniós csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak- Macedóniával. Az Edi Rama albán és Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök részvételével tartott sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen elmondta: a bizottság azonnal megkezdi a munkát az Albániából és Észak- Macedóniából delegált tárgyalócsoportokkal.

Politikai kísértések

A folyamat első lépéseként megkezdődik az uniós vívmányok átvilágítása a két országban, amely lehetővé teszi számukra, hogy megismerjék az uniós jogokat és kötelezettségeket.

– Ezzel nagyon gyorsan fogunk haladni

– tette hozzá Von der Leyen.

Szerinte a csatlakozási tárgyalások előrehaladtával lendületet kapnak majd a beruházások, javulni fognak a kereskedelmi kapcsolatok az EU és a két tagjelölt ország között:

– Szorosabb lesz az együttműködés a kulcsfontosságú területeken, mint például az energia vagy a közlekedés, maximalizálni fogják az uniós finanszírozás felhasználását és hatását. Ez új munkahelyeket, új üzleti lehetőségeket jelent.

Dimitar Kovacsevszki, Észak- Macedónia miniszterelnöke gratulált Észak- Macedónia polgárainak az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

– Ők érdemlik meg leginkább ezt az eseményt. Nem engedtek semmiféle kihívásnak, nehéz engedmények és kompromisszumok hegyeinek, hogy beteljesítsék álmukat az európai családhoz való tartozásról

– ismét elég nagy pátosszal a macedón miniszterelnök.

A tárgyalások megkezdésekor Rama az EU-csatlakozást az albán nemzet “élet-halál kérdésének” nevezte, ami “egyesítő erőként” hathat a Nyugat- Balkánon.

Szeretnék rámutatni, hogy hat ezzel a hat nyugat-balkáni országból nem csak kettő, hanem négy kezdte meg [a csatlakozási tárgyalásokat]. Egy olyan területen, mint a Balkán, ez azt jelenti, hogy a politikai életben kevesebb a történelem kísértés.

A világfőnök is jóváhagyta

Az Atlanti-óceán túloldaláról Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a csatlakozási tárgyalások megkezdését a két nyugat-balkáni országgal, tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzetre.

– Egy olyan pillanatban, amikor Oroszország szétzúzta a békét Európában, most fontosabb, mint bármikor máskor, hogy támogassuk a törekvést az egységes, szabad és békés Európára. A demokratikus, biztonságos és virágzó Nyugat- Balkán továbbra is létfontosságú ennek a jövőképnek a szempontjából

– jelentette ki Joe Biden a Fehér Ház közleménye szerint.

Albánia és Észak- Macedónia újabb lépést tett előre az uniós tagság felé, miután a bolgár parlament június végén úgy döntött, visszavonja az Észak- Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétót.

Észak- Macedónia 2005-ben kapott tagjelölti státuszt, Albánia viszont jóval később, csak 2014-ben. A csatlakozási tárgyalások megkezdése a “túszállapot” megszűnését jelenti számára, miután korábban az Európai Unió összekapcsolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését a két országgal.

A csatlakozási tárgyalások évekig, de akár évtizedekig is eltarthatnak, mert egyes EU-tagállamok közben is blokkolhatják az előrehaladást, mint ezt korábban láttuk Horvátország és Szlovénia esetében.

Két országot már majdnem egy, egy harmadikat pedig több mint három évtizede előszobáztat az Európai Unió.

Montenegró és Szerbia például 2012-ben, illetve 2014-ben kezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg Törökország már 1999-ben tagjelölti státuszt kapott, de a tárgyalásokat gyakorlatilag befagyasztották.

Az áttörés ellenére az első EU-csatlakozási fejezetek megnyitása csak a második kormányközi konferencia után várható, amelyet azután tartanak, hogy Észak- Macedónia felveszi az alkotmányba a bolgár nemzetiséggel kapcsolatos módosítást, ami a bolgár vétó feloldásának egyik feltétele.

Észak- Macedónia esetében a dolog már itt elbukhat, mert a szkopjei kormánynak nincs meg az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többsége.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava