Connect with us

Macedónia

FÉLSIKER: Észak-Macedónia tett egy lépést az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése felé

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ZÁSZLÓBONTÁS: A kormány az első csatát megnyerte, a döntő ütközet azonban hátravan

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Észak- Macedónia parlamentje heves vita után támogatta a bolgár vétó feloldását célzó francia javaslatot. Több napos törvényhozási vitát követően a 120 fős parlament 68 képviselője szavazta meg a francia javaslatot tartalmazó kezdeményesést.

Vége az identitásvitának?

Hírügynökségi jelentések szerint az észak-macedóniai parlament szombaton felhatalmazást adott a szkopjei kormánynak a szomszédos Bulgáriával fennálló vita megoldására, megnyitva valamelyest az utat a csatlakozási tárgyalások megkezdése felé.

Háromnapos törvényhozási vitát követően a 120 fős parlament 68 képviselője szavazta meg a francia javaslatot tartalmazó kezdeményesést, amely rávenné Bulgáriát, hogy hagyjon fel a macedón csatlakozási tárgyalások megkezdésének akadályozásával.

A francia kompromisszum értelmében Észak- Macedóniának el kell köteleznie magát az ország alkotmányának módosítása mellett, amelyben elismeri a bolgár kisebbséget, és más kisebbségvédelmi intézkedéseket is hoz, megtiltja például a bolgárokkel szembeni gyűlöletbeszédet.

A megállapodást határozottan ellenző jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért Macedónia (VMRO- DPMNE, röviden csak VMRO) és a baloldali (Levica) képviselői elhagyták a termet, ahol a szavazás után a szocialista vezetésű kormány képviselői uniós és macedón zászlót bontottak.

Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök köszönetet mondott az igennel szavazó képviselőknek.

– Végül a macedón nyelv mindenütt visszhangozni fog Európában

– mondta a macedón miniszterelnök nem kis pátosszal.

A szkopjei kormánynak nem egyedül kellett megvívnia a harcot a parlamentben, ehhez közvetlen segítséget kapott Brüsszelből, méghozzá a “legilletékesebb” személyében, aki ezúttal nem a magyar bővítési biztost küldte ki, nehogy Várhelyi Olivér “összezavarja az ügyeket”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke maga utazott Szkopjéba, hogy a parlamenti képviselőket a megállapodás támogatására buzdítsa.

Von der Leyen csütörtökön azt mondta, hogy amennyiben a macedón parlament támogatja a megállapodást, a brüsszeli bizottság azonnal megkezdi az átvilágítási folyamatot, és már “a jövő héten” beindulhatnak a csatlakozási tárgyalások.

– Azért akartam itt lenni, hogy közvetlenül elmondjam Önöknek, hogy tőlem hallják meg, Európa mennyire várja Önöket, várja, és reméli, hogy még egy lépést tesznek az unió irányába

– jelentette ki az uniós bizottsági elnök, aki máris üdvözölte a szavazás eredményét, akárcsak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az ellenzék hívei a Twitteren ezzel szemben úgy fogalmaztak, hogy egy “hihetetlen esetnek” lehettek szemtanúi tanúi, miszerint az Európai Bizottság elnöke azért kereste fel a macedón fővárost, hogy a parlamentben beszédet mondjon a megalázó francia javaslat mellett, amely alárendelt helyzetbe taszítja Észak- Macedóniát.

Ez csak félsiker

A macedón kormány a csatát megnyerte, de még hátra van a döntő ütközet: az ország alkotmányának módosításához ugyanis kétharmados parlamenti többségre van szükség, ami nincs meg.

Az ellenzéki VMRO többször is közölte, hogy nem támogatja az alkotmány ilyen irányú módosítását, a mai 68 igen pedig közel sincs a kétharmadhoz.

Hrisztijan Mickoszki, a VMRO vezetője egy héttel ezelőtt egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a franciák által felkínált javaslat, semmi mást nem jelent, mint a macedón nép és a macedón identitás “klasszikus asszimilációját”.

A legnagyobb ellenzéki párt hívei szerint a bolgárokkal történő kiegyezés veszélyezteti Észak- Macedónia nemzeti identitását, és túl sok engedményt tesz Bulgáriának azzal az állítással kapcsolatban, hogy az ország nyelve és maga a macedón nép bolgár eredetű.

Szkopjéban július 1-je óta szinte napi rendszerességgel tartanak tiltakozásokat a megállapodás ellen – ezek közül nem egy erőszakos formát öltött. A megmozdulásokat a kormánynak az a bejelentése váltotta ki, hogy támogatja a franciák által felkínált kompromisszumot.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava