Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

A KUTYA ÉS A KARAVÁN: Magyar mintára extraprofit adót vezet be Horvátország?

KÉT PÉNZÜGYMINISZTER: Az egyik érkezik, a másik távozik
KÉT PÉNZÜGYMINISZTER: Az egyik érkezik, a másik távozik
Olvasási idő: 3 perc

Miután lemondott a horvát egyik erőssége, Zdravko Marić pénzügyminiszter és ugyanazon a napon pert veszített a MOL ellen, egy pillanatra úgy tűnt, hogy miniszterelnök keserves időszaknak néz elébe, mert hogy másnap ráadásul az Európai Ügyészség utasítására a rendőrség bekísérte Tomislav Tolušić volt mezőgazdasági minisztert. Őt, rövidebben szólva, csalással és visszaéléssel vádolják, minek köszönhetően 300 ezer eurónyi összeggel károsította meg az európai alapokat. Hogy is fordulhatott elő?

Ürömre öröm

A lekapcsolt férfiút – aki azóta borásznak csapott fel – minisztersége idején kedvenc lábbelije után “Spiccpatának” (špic papak) csúfolták. Tolušić sorsa várhatóan a bíróságon dől el, ám tekintettel arra, hogy az ugyancsak az Európai Ügyészség utasítására még tavaly előállított másik ex-miniszter, Gabrijela Žalac ügyében meglehetősen lassan őrölnek Isten malmai, a Tolušić-ügy is elhúzódhat pár évecskét: no, de mit tehetünk, nem a fergeteges sebesség jellemzi a horvát igazságszolgáltatást.

Viszont, mint ez mostanra talán még a horvát ellenzéknek is világos, Plekovićon a botrányok nem tudnak kifogni. Pénteken ugyanis ismét nagy diadalt hirdetett, miután Gordan Grlić Radman bejelentette, hogy Horvátország hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD). “


Bejelentjük, hogy az OECD főtitkárhelyettesével, Ulrik Vestergaard Knudsennel folytatott zágrábi találkozón hivatalosan is megkezdtük a tárgyalásokat

– mondta Grlić Radman, majd hozzátette, hogy Horvátország számára ez történelmi pillanat, miután a schengeni- és az euróövezethez való csatlakozás után az OECD-tagság már igazán “hab a tortán”.

És már az a veszély sem fenyeget, hogy a svédek vagy a finnek keresztbe tesznek, mert a mindig “egyenes beszédű” horvát – ki tudja milyen isteni vagy más sugallatra – megszavazta a két északi ország csatlakozását a NATO-hoz.

Pletykák és fejlemények

Sanja Musić háborgó anyai ösztönei kapcsán kirobbant kisebbfajta botrány – miután a “first mother” erélyes beavatkozással harcolta ki, hogy megemeljék csemetéje iskolai osztályzatait – teljes mértékben az elvárások szerint alakult.

Egyrészt szinte teljesen elmosta a “váratlan” pénzügyminiszteri lemondás, valamint a borásszá felcsapott Tolušić letartóztatása körül támadt zűrzavar, másrészt pedig az Oktatásügyi Minisztérium bejelentette, hogy figyelmeztetésben részesíti a zágrábi Klasszikus Gimnáziumot, amely az anyai közbenjárásra színkitűnő diákot csinált az elnöki csemetéből. Pont. Ennyi.

Zdravko Marić pénzügyminiszter sajtótájékoztatója sem hozott váratlan fordulatot. Mint elmondta, lemondásának személyes okai vannak, a jövőben családjával szeretne több időt tölteni, a politikától távol. Jelen pillanatban még nincsenek semmilyen konkrét tervei, még senki sem kínált fel neki semmilyen pozíciót, és köszöni szépen, de a parlamenti mandátumát sem fogja aktiválni.


Az újságírók majd két órán keresztül faggatták, keresték rajta a fogást, de Marić nem hagyta magát kiprovokálni. Még azután sem, hogy nyíltan mellének szegezték a kérdést, hogy vajon mit gondol, ki fogja elhinni neki, hogy “csak úgy”, ok nélkül távozott.

Az ex-pénzügyér angyali nyugalommal annyit válaszolt, hogy ő megérti azokat, akik gyanakodva fogadják lemondását, de sajnos ez ügyben semmit sem tehet. Marić választékos szavakkal méltatta utódját, Marko Primoracot, mondván, hogy jó kezekben hagyja a minisztériumot, és hogy meg van győződve arról, hogy Primorac meg tud majd felelni minden kihívásnak.

A jövendőbeli pénzügyminiszternek – aki különben -fertőzés miatt izolációban leledzik -, mindenestre jól fel kell kötni majd azt a bizonyos ruhadarabot, mert máris megindult ellene a hajtóvadászat. Egyesek azt kifogásolják, hogy majd 10 ezer eurót szedett be egy 18 oldalas recenzióért, amit különben állami megrendelésre készített.

Mások ezzel párhuzamosan a körül szimatolnak, hogy Primorac 2020. szeptember elején engedélyeztette az Economic üzleti szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozást, majd 2021. február végén megalapította az Economica Consulting d.o.o. céget.

A vállalkozási engedély megszerzése és a párhuzamos cégalapítás önmagában nem , de a horvát adóhivatal, különösen az elmúlt néhány évben, nem nézi jószemmel, mert gyakran találkoztak olyan esetekkel, amikor az érintettek így igyekeznek elkerülni a ÁFA-körbe történő belépést.

Szóval Primoracra máris rászálltak, pedig még be sem iktatták.


Ezenfelül egyes szerfelett gonosz emberek azt híresztelik, hogy Primorac első feladata az kivetése lesz, követve a magyar példát. És akkor csodálkoznak rajta, hogy Marić lemondott. Mint már számtalanszor elmondtam, nemcsak miniszterelnöknek, de miniszternek sem könnyű lenni. Minden sajnálatunk az övéké, különös tekintettel Spiccpatára.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: