Connect with us

Horvátország

A KUTYA ÉS A KARAVÁN: Magyar mintára extraprofit adót vezet be Horvátország?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KÉT PÉNZÜGYMINISZTER: Az egyik érkezik, a másik távozik

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Miután lemondott a horvát kormány egyik erőssége, Zdravko Marić pénzügyminiszter és Horvátország ugyanazon a napon pert veszített a MOL ellen, egy pillanatra úgy tűnt, hogy Andrej Plenković miniszterelnök keserves időszaknak néz elébe, mert hogy másnap ráadásul az Európai Ügyészség utasítására a rendőrség bekísérte Tomislav Tolušić volt mezőgazdasági minisztert. Őt, rövidebben szólva, csalással és visszaéléssel vádolják, minek köszönhetően 300 ezer eurónyi összeggel károsította meg az európai alapokat. Hogy is fordulhatott elő?

Ürömre öröm

A lekapcsolt férfiút – aki azóta borásznak csapott fel – minisztersége idején kedvenc lábbelije után “Spiccpatának” (špic papak) csúfolták. Tolušić sorsa várhatóan a bíróságon dől el, ám tekintettel arra, hogy az ugyancsak az Európai Ügyészség utasítására még tavaly előállított másik ex-miniszter, Gabrijela Žalac ügyében meglehetősen lassan őrölnek Isten malmai, a Tolušić-ügy is elhúzódhat pár évecskét: no, de mit tehetünk, nem a fergeteges sebesség jellemzi a horvát igazságszolgáltatást.

Viszont, mint ez mostanra talán még a horvát ellenzéknek is világos, Plekovićon a botrányok nem tudnak kifogni. Pénteken ugyanis ismét nagy diadalt hirdetett, miután Gordan Grlić Radman külügyminiszter bejelentette, hogy Horvátország hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD). ”

– Bejelentjük, hogy az OECD főtitkárhelyettesével, Ulrik Vestergaard Knudsennel folytatott zágrábi találkozón hivatalosan is megkezdtük a tárgyalásokat

– mondta Grlić Radman, majd hozzátette, hogy Horvátország számára ez történelmi pillanat, miután a schengeni- és az euróövezethez való csatlakozás után az OECD-tagság már igazán “hab a tortán”.

És már az a veszély sem fenyeget, hogy a svédek vagy a finnek keresztbe tesznek, mert a mindig “egyenes beszédű” horvát elnök – ki tudja milyen isteni vagy más sugallatra – megszavazta a két északi ország csatlakozását a NATO-hoz.

Pletykák és fejlemények

Sanja Musić Milanović háborgó anyai ösztönei kapcsán kirobbant kisebbfajta botrány – miután a “first mother” erélyes beavatkozással harcolta ki, hogy megemeljék csemetéje iskolai osztályzatait – teljes mértékben az elvárások szerint alakult.

Egyrészt szinte teljesen elmosta a “váratlan” pénzügyminiszteri lemondás, valamint a borásszá felcsapott Tolušić letartóztatása körül támadt zűrzavar, másrészt pedig az Oktatásügyi Minisztérium bejelentette, hogy figyelmeztetésben részesíti a zágrábi Klasszikus Gimnáziumot, amely az anyai közbenjárásra színkitűnő diákot csinált az elnöki csemetéből. Pont. Ennyi.

Zdravko Marić pénzügyminiszter sajtótájékoztatója sem hozott váratlan fordulatot. Mint elmondta, lemondásának személyes okai vannak, a jövőben családjával szeretne több időt tölteni, a politikától távol. Jelen pillanatban még nincsenek semmilyen konkrét tervei, még senki sem kínált fel neki semmilyen pozíciót, és köszöni szépen, de a parlamenti mandátumát sem fogja aktiválni.

Az újságírók majd két órán keresztül faggatták, keresték rajta a fogást, de Marić nem hagyta magát kiprovokálni. Még azután sem, hogy nyíltan mellének szegezték a kérdést, hogy vajon mit gondol, ki fogja elhinni neki, hogy “csak úgy”, ok nélkül távozott.

Az ex-pénzügyér angyali nyugalommal annyit válaszolt, hogy ő megérti azokat, akik gyanakodva fogadják lemondását, de sajnos ez ügyben semmit sem tehet. Marić választékos szavakkal méltatta utódját, Marko Primoracot, mondván, hogy jó kezekben hagyja a minisztériumot, és hogy meg van győződve arról, hogy Primorac meg tud majd felelni minden kihívásnak.

A jövendőbeli pénzügyminiszternek – aki különben koronavírus-fertőzés miatt izolációban leledzik -, mindenestre jól fel kell kötni majd azt a bizonyos ruhadarabot, mert máris megindult ellene a hajtóvadászat. Egyesek azt kifogásolják, hogy majd 10 ezer eurót szedett be egy 18 oldalas recenzióért, amit különben állami megrendelésre készített.

Mások ezzel párhuzamosan a körül szimatolnak, hogy Primorac 2020. szeptember elején engedélyeztette az Economic üzleti szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozást, majd 2021. február végén megalapította az Economica Consulting d.o.o. céget.

A vállalkozási engedély megszerzése és a párhuzamos cégalapítás önmagában nem illegális, de a horvát adóhivatal, különösen az elmúlt néhány évben, nem nézi jószemmel, mert gyakran találkoztak olyan esetekkel, amikor az érintettek így igyekeznek elkerülni a ÁFA-körbe történő belépést.

Szóval Primoracra máris rászálltak, pedig még be sem iktatták.

Ezenfelül egyes szerfelett gonosz emberek azt híresztelik, hogy Primorac első feladata az extraprofit adó kivetése lesz, követve a magyar példát. És akkor csodálkoznak rajta, hogy Marić lemondott. Mint már számtalanszor elmondtam, nemcsak miniszterelnöknek, de miniszternek sem könnyű lenni. Minden sajnálatunk az övéké, különös tekintettel Spiccpatára.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia3 óra telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava