Connect with us

Szerbia

OROSZOK ÉS UKRÁNOK: Szerbia a menekültek & migránsok országa

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

600 euró egy 20 négyzetméteres garzonlakás havi bérleti díja Belgrád Zvezdara városrészében
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt három évtizedben beigazolódott, hogy Szerbia a “menekültek országa”. A volt Jugoszlávia hadszíntereiről érkező szerbek és más nemzetek tagjait (romák) követően az Ázsiából és Afrikából érkező “menekültek és a nomádok” kezdtek betörni az országba. Ez év februárja óta csatlakoznak hozzájuk az orosz-ukrán háború elől menekülő ukrán és orosz állampolgárok is.

Oroszok és ukránok Belgrádban

Az ukrán menekültek csoportja nem túl népes. Több tucatnyian vannak az állami befogadóállomásokon, többnyire nők és gyerekek, viszont mindkét volt szovjet tagköztársaság területéről, vagyis Ukrajnából és Oroszországból is, egyre többet látni belőlük Belgrád utcáin, ahol sokan turistának néznék őket, ha nem lenne az ukrajnai fegyveres konfliktus.

Orosz szót nagyon gyakran hallani Belgrád különböző pontjain, főleg fiatalok ejtik ki, modern és európai megjelenésű fiatalok, nyilvánvalóan jómódúak. Vagyis olyan emberekről van szó, akik nem néznek ki menekültnek.

Ennek a cikknek a szerzője 2015-ben, az európai migránsválság kezdetén számos Közel- Keletről (főleg Szíriából) érkezett menekülttel találkozott. Ezek akkoriban többnyire jómódú, tanult és jólszituált emberek voltak, akik féltették az életüket, a biztonságukat és a vagyonukat. A helyzet az, hogy a szegényeknek általában esélyük sincs arra, hogy elmeneküljenek a bombák vagy az éhínség, legfőképp pedig a mozgósítás elől.

Ana (28) és Petro (31) fiatal házasok, nemrég Harkovból érkeztek Szerbiába, és még mindig nem tudják, hogy mihez kezdjenek. A családom barátai fogadták be őket a házukba, egy Belgrádhoz közeli külterületi településen, majd megkerestek, hogy irányítsam a jövevényeket az illetékes szolgálatokhoz információért és segítségért. A fiatal ukrán házaspár a háború végeztével haza kíván térni, de addig Szerbiában keresnek szállást maguknak.

Vannak más példák is. Rengeteg ukrán és orosz rendszámú autó cirkál Belgrádban, amelyek tulajdonosai kétségkívül kövér bugyellárissal érkeztek. Ez egyértelműen arra utal, hogy ezek az emberek Szerbiába helyezték át a székhelyüket. Vagyis nem csak ukrán állampolgárokról van szó, akiknek rakéták röpdösnek a fejük felett, hanem szankciók által érintett orosz állampolgárokról is.

Itt elsősorban az IT szektorban foglalkoztatott, külföldi (nyugati) cégekre alkalmazottairól van szó, akiknek a munkaadói intenzíven működnek valahol Európában és/vagy az Egyesült Államokban.

Sanja (25) orosz, moszkvai nő, aki egy hónapja került Belgrádba, miután egy amerikai informatikai cég Moszkvából Szerbiába szervezte át a székhelyét. Sanja programozó, nagyon jól keres, és csak az egyike a munkaadója által Belgrádba áthelyezett 700 alkalmazottnak.

Szerinte ez egy nagyon jó lehetőség az oroszok számára – Belgrád sokkal olcsóbb, a nyelv és a kultúra nagyon hasonló, az oroszokra általában szimpátiával tekintenek a helyiek, a város társadalmi és éjszakai élete pedig, ami a fiatalok számára a legfontosabb, a legmagasabb szinten van.

Egekben a lakásárak

Szerbiában a vastag pénztárcájú ügyfeleknek leginkább a kereskedők és a különböző szolgáltatásokat nyújtók örülnek, ennek a helyzetnek azonban vannak negatív vetületei is: a szerb fővárosban ugyanis az egekbe szöktek az ingatlanárak, legyen szó vételről vagy bérlésről.

A Zvezdara negyed egyes részein (Belgrádnak az a városrésze, ahol élek, 30 percnyi sétára a városközponttól) az egészen átlagos, körülbelül 40 négyzetméteres lakásokat minimum havi 500 euróért adják ki. Összehasonlításképpen: a hivatalosan foglalkoztatott szerbek több mint fele ennél kisebb fizetésért dolgozik. Néhány vonzóbb helyen azonban 800-1000 euróig is felmennek a bérleti díjak, amit az orosz és (egyes) ukrán vendégek gond nélkül megfizetnek.

A belgrádi bérlakás-tulajdonosok elégedetten dörzsölik a markukat, sok belgrádi alakítja át gyorsan-frissen az ingatlanát, és ad fel hirdetéseket a kelet-európai ügyfelekre specializálódott AirBnB és Booking platformokon.

Sok vidéki diák és munkás ugyanakkor kétségbe van esve, mert az árak kicsúsztak az ellenőrzés alól, ezért nem tudnak maguknak megfelelő áron lakást találni a fővárosban. Az egyetlen megoldás az lehet, hogy a külvárosokba menekülnek, ahol olcsóbban, vagy valakivel közösen bérelnek lakást, hogy megosszák a költségeket.

A helyzet netalán a véletlen műve? Nem mondanánk, nyilvánvaló ugyanis, hogy sok orosz és amerikai cég paravánként használja Szerbiát ahhoz, hogy folytassa egymással az üzletelést a Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók ellenére.

Ez a tény alátámasztja azt a tézist, miszerint Szerbia nem alkalmazhat szankciókat a Kreml ellen, ha nem akar lemondani arról, hogy sok cég Szerbián keresztül, elsősorban a nyugati nyilvánosságtól távol hajtson végre különféle ügyleteket. Ezzel Belgrád sajátos módon ismét fontos pont lesz a nemzetközi sakktáblán.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava