Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

A GYILKOS KORÁN KELT: Egymásra lövöldöztek a magyar határ közelében lévő makkhetesi erdőben a migránsok

MAKKHETES: A migránsok a makkhetesi mini játszótéren lévő elágazásnál várják be a társaikat, közben hintáznak egy kicsit (Fotó: BALK)
Olvasási idő: 3 perc

A külterületén található Makkhetes (Makova sedmica) városrészben szombaton délelőtt fegyveres összecsapás volt a migránsok között. Az első információk szerint egy belehalt sérüléseibe, heten pedig súlyosan megsebesültek. Egyre gyakrabban fordul elő Szerbiában, hogy a migránsok lőfegyvert használnak, legutóbb a zombori befogadó központ közelében történt hasonló eset, miután terjedelmes riport jelent meg egy embercsempészettel foglalkozó csoportól a Balkan Insight portálon, amelyet a BALK is átvett.

Rivális bandák lövöldöztek

Szerbiai médiajelentések szerint a lövöldözésben egy migráns életét vesztette, heten pedig súlyosan megsebesültek. A szerbiai állami úgy tudja, hogy két rivális csoport csapott össze, a vita tárgya pedig valószínűleg az volt, hogy ki csempésze át a migránsokat Magyarországra.

A sebesült migránsokat a kórházban ápolják, egy 16 éves lány életveszélyes állapotban van.


Mirsad Nalić, a makkhetesi önkormányzat elnöke a történtekkel kapcsolatban kijelentette, hogy az állítólag az afgán és a migránsok között történt fegyveres konfliktus reggel hét óra körül zajlott le, vagyis a migránsok lövöldözésekkel kezdték a napot.

Bizonyos összefüggés biztosan van a zombori bűnbanda és a mostani eset között, erre utal az önkormányzati vezető nyilatkozata is.

Napokig, reggeltől estig járnak ide a zombori rendszámú taxik, és viszik a migránsokat az erdőbe. A rendőrség visszafordítja őket, de egy óra múlva ismét itt vannak

– mondta Nalić, aki elismeréssel adózott a ök odaadó munkájáért. A zombori befogadó központban többnyire arab migránsok tartózkodnak, az őket csempésző szíriai csoport azonban harcban áll az afgán bandákkal.

Türelmes biztos

Vladimir Cucić, a Menekültügyi és Migrációs hivatal vezetője megerősítette az N1 hírtelevíziónak/hírportálnak, hogy valóban történt, de egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi okozta a lövöldözést.

A menekültügyi biztos szerint a jelen pillanatban felelőtlenség lenne azt feltételezni, hogy embercsempészbandák közötti összecsapásról van szó, ezzel kapcsolatban arra kérte az újságírókat, hogy várják ki a rendőrségi nyomozás végét.


A biztos közben hálálkodott egyet a rendőrségnek, a csendőrségnek és a szabadkai katasztrófavédelemnek a gyors reagálásért, de ettől senki sem lett okosabb, viszont a “biztos biztos abban”, hogy a helyzet hamarosan megnyugszik.

Az esettel kapcsolatban megnyilvánult Stevan Bakić, is, aki szerint a helyi lakosságot ez alkalommal nem fenyegette semmiféle veszély, és nem is aggódik a szabadkaiak biztonsága miatt.

A polgármester részéről elhangzott az a “panelmondat” is, hogy a szabadkai lövöldözést követőn “magasabb szintre emelik” Szabadka ának biztonságát, aminek valóságtartalma valószínűleg a nullához konvergál.

Vigyázat, Vulin-veszély a Makkhetesnél!

A helyszínre érkezett Szerbia “hasbeszélő belügyminisztere”, Aleksandar Vulin is, akitől semmilyen konkrétumra nem számíthatunk, azt viszont minden kétséget kizáróan ezeregyedik alkalommal is elmondja, hogy a migránsoknak a befogadó központokban van a helyük, és hogy Szerbia mindent megtesz azért, hogy gondot viseljen róluk, ám ugyanakkor megvédi saját lakosságát/állampolgárait is. Ezt már mindenki kívülről fújja.

De még ennyit sem mondott. Úgy távozott, hogy egy szó nem hagyta el a száját az esettel kapcsolatban – mondhatnánk, hogy eliszkolt – az általa vezetett minisztérium pedig egy gyengécske közleménnyel lepte meg a közvéleményt, amely szerint a belügyminisztérium munkatársai intenzíven dolgoznak a két migránscsoport közötti konfliktus körülményeinek feltárásán és a szereplők azonosításán.

Hát, hajrá! Szurkolunk nekik erősen.


A BALK a térségben járva korábban azt tapasztalata, hogy mindig van migráns az erdős-homokos külvárosi területen, amely egészen a magyar határig nyúlik.

Azt is tudjuk, hogy a Makkhetesre vezető utakat a szerb rendőrség gyakran, kritikus helyzetekben szinte folyamatosan ellenőrzi, viszont soha, vagy csak elvétve tesz bármi érdemlegeset is, legfeljebb eljátssza a rá kidelegált “sziszifuszi” szerepet a migránsok iránti “emberséges bánásmódot” illetően.

Ilyen rendőri magatartás mellett csak idő kérdése volt, hogy mikor történik meg az első tragikus végkifejlettel záruló eset, mert akkor már szinte lehetetlen a rendőri intézkedés, amikor a migránsok Makkhetesnél elérik a határmenti erdőt, részben a fák, részben pedig az erdőben kanyargó hepehupás utak miatt, amelyeken 20 kilométeres sebességnél gyorsabban még a szerb rendőrautók sem képesek haladni.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: