Connect with us

NATO

MEGADTÁK AZ ÁRÁT: Törökország megkapta, amit akart, így bővülhet a NATO

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A KOCKA: Négy oldalú találkozó Madridban Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába – jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében. Jens Stoltenberg tájékoztatása szerint a két ország várhatóan már szerdán megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet ugyan még mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia, de a két skandináv ország így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjává válhat.

Nyitott ajtók politikája

Médiajelentések szerint Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO “nyitott ajtók politikája” történelmi sikert ért el, az újonnan csatlakozók tovább erősítik a szövetséget. Hozzátette, hogy a sajtó előtt aláírt memorandum tekintettel van Törökország aggodalmaira, beleértve a fegyverexportot és a terrorellenes harcot is.

Mint mondta, Finnország és Svédország jól képzett katonákkal, modern technológiával és szilárd demokratikus intézményekkel járul hozzá az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, ráadásul megváltoztatja a geostratégiai helyzetet a Baltikumban.

– Bármelyik ország megválaszthatja jövőjét

– jelentette ki Jens Stoltenberg, majd kitért arra, hogy Vlagyimir Putyin a NATO bővítésének ellenzésével épp annak ellenkezőjét érte el.

Finnország és Svédország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz agresszióra hivatkozva.

A tagországok közül egyedül Törökország vétózta meg a csatlakozást, azzal érvelve, hogy Svédország és Finnország pénzzel és fegyverrel is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

A török kormány követelte a PKK tagjainak, valamint a velük szövetséges Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tagjainak kiadatását, továbbá a 2019 októberben indított észak-szíriai török offenzíva miatt elrendelt svéd fegyverszállítási embargó feloldását.

Kérdésre válaszolva a NATO-főtitkár elmondta: a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Az esetleges török vétó miatt egyébként Stockholm módosította a terrorizmus-ellenes törvényét, vagyis ezt gesztust is megtette azért, hogy Oroszország elől menekülve a NATO karjaiba vesse magát.

Az övéké volt a pálya

De nem csak svédek és finnek örülnek, hanem a törökök is elégedettek a fejleményekkel, és természetesen a maguk győzelmének tekintik a finnekkel és svédekkel aláírt megállapodást.

Más kimenetele nem is nagyon lehetett volna az északiakkal folytatott találkozónak, a török eleve győztesként ültek tárgyalóasztalhoz, mert a svédek és a finnek “kutya-, illetve medveszorítóba” kerültek (madár-madár), nekik volt fontos a csatlakozás.

A török internet népe ezt valahogy úgy fogalmazta meg, hogy ha Svédország és Finnország nem tartja be az ígéreteit, akkor Törökország élni fog a vétójogával. Az “övéké volt a pálya, az övéké volt a tárgyalóasztal”, amit magyarul úgy mondhatnánk, hogy lejtett a pálya, lejtett a tárgyalóasztal.

A megállapodást követően Recep Tayyip Erdoğan török elnök hivatala közölte, hogy Törökország megkapta Svédországtól és Finnországtól, amit akart annak fejében, hogy beleegyezzen a két ország csatlakozásába a nyugati katonai szövetséghez.

– Törökország jelentős eredményeket ért el a terrorszervezetek elleni harcban, Törökország elérte, amit akart

– olvasható az ankarai közleményben, amely “didalmasan” hozzáteszi, hogy a svédek és a finnek megállapodtak Törökországgal a “teljes mértékű együttműködésben a PKK és más kurd fegyveres csoportok elleni harcban”.

– Abba is beleegyeztek, hogy feloldják a Törökországba irányuló fegyverszállításokra vonatkozó embargóikat, amelyeket Ankara 2019-es szíriai katonai betörése miatt vezettek be

– fogalmaz a török elnöki közlemény.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) évtizedek óta harcol a török állam ellen, ami már több tízezer emberéletet követelt. A PKK-t Ankara és legtöbb nyugati szövetségese terrorista szervezetnek minősítette, így a nagyobb problémát a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia jelentette, amely fontos szereplője volt az Iszlám Állam ellen indított háborúnak, ennek során az Egyesült Államok által vezette nemzetközi szövetség egyik tagjának számított.

A megállapodás túl későn jött létre ahhoz, horvát részről az ország elnöke reagáljon a fejleményekre, de várható, hogy Zoran Milanović csendesen, vagy nem is éppen csendesen őrjöngeni fog, mert a horvát delegáció “nem alkotott valamit” Bosznia- Hercegovina, értsd a boszniai horvátok érdekében.

A Večernji list egyik késő esti cikkében fel is tette a kérdést, hogy az ügyben tesz-e valamit Milanović?

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Törökország

ISZTAMBULI NAGYBAZÁR: Erdoğan zöld utat adott a svéd NATO-csatlakozásnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

isztambul, bazár
Jens Stoltemberg főtitkár szerint ez egy történelmi lépés, amely minden NATO-szövetségest erősebbé tesz (Forrás: Twitter, Jens Stoltenberg)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A NATO vilniusi csúcsa előtt úgy tűnik, sikerült pontot tenni a svéd NATO-csatlakozás több mint egy éve húzódó ügyére: hosszas tárgyalások után Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy támogatja az észak-európai ország tagságát a világ legerősebb katonai szervezetében. Az alkudozási folyamat nem volt mentes látványos követelésektől és sértődésektől, ami miatt páran biztosan azt érezhették, főleg a svéd delegáció részéről, hogy az isztambuli Nagybazárban vannak.

Isztambuli Nagybazár

Bő egy éve a török államfő jelezte, hogy Svédországnak (s akkor még Finnországnak) számos feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy tagságot nyerjen a védelmi szövetségben.

Ide tartozott a különböző, a török állam által terrorista szervezeteknek tartott szerveződés elleni fellépés – a jelentős kurd kisebbség miatt a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK támogatói játszották itt a fő szerepet, de a gülenisták is vehették a lapot –, több tucat személy kiadása – ez a létszám később már több mint száz főre nőtt, legalábbis retorikailag –, hadiipari együttműködés újraindítása.

Isztambul, bazár, Erdoğan

A tavalyi NATO-csúcs után sikerül megszerezni a török támogatást, de nem a parlamenti ratifikációt, viszont létrehoztak egy háromoldalú mechanizmust, amely alapvetően a terrorellenes fellépést hivatott monitorozni a török érdekek szerint a két északi államban.

A svédek, többszöri törökországi látogatás után számos lépést tettek a török feltételek kielégítésére.

Újraindult a fegyverexport, még ősszel módosították az alkotmányt, hogy ezzel is megkönnyítsék a terrorellenes törvény változtatását, ami végül május elején meg is történt.

A májusi török választások idején, s az azt megelőző kampány során is igyekeztek inkább hátrább lépni – a csatlakozás ügye amúgy is belpolitikai kérdéssé vált, ebben a helyzetben érdemes volt nem kiélezni a feszültséget, különösen az év eleji Koránégető akció után.

A júniusi újabb égetés az egész muszlim világban felháborodást váltott ki, Erdoğan maga is elítélte az akciót – akkor sokak számára úgy tűnt, tényleg a füstbe ment a gyors svéd csatlakozás, legalábbis a NATO-csúcs előtt.

Politikai alkudozás

A vilniusi csúcsra ráfordulva a török államfő többször jelezte, hogy elégedetlen a svéd erőfeszítésekkel: a korábbiakhoz képest még azt is bedobta, hogy az országot vegyék fel az Európai Unióba – ha már a csatlakozási tárgyalások 2005-ben még éppen Erdoğan alatt kezdődtek.

Végezetül a NATO-főtitkár, a svéd miniszterelnök és a török államfő közös, hétpontos nyilatkozatot adott ki a csúcs előestéjén. Ebben kiemelték a svédek eredményeit, illetve megerősítették a még tavaly, a finnek részvételével létrehozott háromoldalú mechanizmust.

Stockholm egyúttal vállalta, hogy nem támogatja a PKK-t és a hozzá tartozó szervezeteket, valamint a Gülen-mozgalmat, amit FETÖ néven Törökországban szintén terrorista szervezetként tartanak nyilván.

Az eddig elért eredmények megőrzése végett továbbra is fenntartják a mechanizmust, ezt nem fogja befolyásolni a svéd csatlakozás.

Végezetül Svédország vállalta, hogy támogatja Törökország csatlakozását az EU-hoz, valamint az évek óta napirenden lévő vízumliberalizációt és a még 1995-ben aláírt vámunió modernizációját.

A nyilatkozat alapján a török fél mindezért cserébe vállalta, hogy a Nagy Török Nemzetgyűlés elé terjeszti a csatlakozási protokollt, és azon fog dolgozni, hogy a parlament ratifikálja azt.

isztambuli bazar putyin

A Szputnyik jelentése szerint Putyin orosz elnök megszüntette Erdoğan követését az Instagramon (Forrás: Szputnyik)

A svéd nagykövetnek ezután vissza kell fognia magát

A régóta húzódó folyamat befejezettnek tűnik.

Már az is optimizmusra adhatott okot, hogy a török parlament július 1-jén nem ment nyári szünetre, erről már június közepén döntöttek. Később pedig a Házbizottság munkájáról újabb döntés született, miszerint a hónap végéig biztosan tart a parlamenti munka.

Erdoğan pedig a májusi országos választás után biztos többségre számíthat a törvényhozásban, s nagy valószínűséggel ugyanúgy különösebb gond nélkül ratifikálni fogják a protokollt, mint ahogy márciusban megtették a finnekkel.

De a nagy vitával és a nemzetközi kritikák ellenére mit nyert Erdoğan?

Alapvető nyereség, hogy egy jól mediatizálható környezetben, egy NATO-csúcs előestéjén demonstrálhatott erőt, és ért el lényegében annyi eredményt, amit sikerként lehetett felmutatni.

A helyzet a választási kampány során nem érett meg erre, az új parlament összeülése előtt pedig túl olcsó lett volna gyorsan megszavazni a svéd csatlakozást, látványos eredmények nélkül.

A nyilatkozatban foglalt svéd vállalások egyrészt már korábban megtörténtek, másrészt pedig inkább szimbolikusnak tekinthetők – nem várható, hogy Stockholm válik majd a török csatlakozás motorjává –, de annyiban a kormánypárti erők megelégedésére szolgálhat, hogy a korábbi évek emberi jogi, jogállami kritikái után a svéd nagykövetnek ezután majd vissza kell fognia magát.

A török-svéd egyezkedés mögött meghúzódik az amerikai szál is; a török kormány már évek óta F-16-os vadászgépeket szeretne beszerezni az Egyesült Államokból. A török sajtó úgy tudja, hogy Joe Biden amerikai elnöktől pozitív válasz érkezett az ügyben.

Ez persze messze nem jelenti azt, hogy hamarosan érkezne a 40 amerikai gép, de optimistábban lehet tekinteni a jövőre.

Noha Erdoğan jelezte, hogy a NATO-csatlakozás és az F-16-osok ügye két különböző kérdés, sokan azonban úgy látják Törökországban, hogy a nemrég újraválasztott elnöknek erőt demonstrálva nemcsak a gazdag EU-tag Svédországtól sikerült kedvezményeket kicsikarnia, hanem a világ legerősebb katonai hatalmától is.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava