Connect with us

Bosznia

UKRAJNA FARVIZE: Megosztja az Ukrajnának és Moldovának felkínált tagjelölti tagság az Európai Uniót

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ÚJONC: Tanja Fajon szlovén külügyminiszter svéd kollégája, Ann Linde társaságában Luxemburgban

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ukrajna és Moldova akár már ezen a héten tagjelölti státuszt kaphat az Európai Uniótól, Grúziának és Bosznia- Hercegovinának viszont a jelek szerint még várnia kell, nem beszélve Albániáról és Észak- Macedóniáról. Grúzia egyelőre alig kerül szóba, Bosznia- Hercegovina miatt viszont Horvátország, Szlovénia és Ausztria is szót emelt. A kérdésben parázs viták várhatók mind az uniós külügyi tanács, mind az Európai Tanács ülésén, miután Ukrajna és Moldova beelőzött a Balkán elé, amelynek csatlakozása továbbra is az egyik legvitatottabb külpolitikai kérdés, természetesen az Ukrajna elleni agresszió után.

Csökkentsék az elvárásokat!

A tagjelölti státusz megadásához mind a 27 ország egyetértésére szükség van, ám ez Ukrajna és Moldova esetében aligha várható, hacsak Bosznia- Hercegovina nem kapja meg ugyanezt a státusz, vagyis – mint a BALK-on mondani szoktuk – Ukrajna farvizén nem evez be az Európai Unióba.

A leghangosabb ebben a kérdésben Zoran Milanović horvát államfő, aki úgy nyilatkozott, hogy ha Ukrajna megkapja a tagjelölti státuszt, akkor ez Bosznia- Hercegovinának is jár. Milanović hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak csökkentenie kell a nyugat-balkáni országokra vonatkozó normákat, hogy azok könnyebben csatlakozhassanak.

– Bosznia- Hercegovina biztonsági és minden egyéb értelemben jobb állapotban van, mint Ukrajna, és semmi sem indokolja, sem gazdasági, sem biztonsági, sem emberi szempont, hogy Bosznia- Hercegovina ne kapja meg a tagjelölti státuszt

– mutatott rá a horvát elnök, aki szerint Bosznia- Hercegovinának aznap meg kell adni a tagjelölti státuszt, amikor Ukrajna megkapja.

Hasonlóan vélekedik Karl Nehammer osztrák kancellár és Borut Pahor szlovén elnök is. Nehammer szerint az Ukrajna EU-tagságáról folyó vitában mellőzni kellene az érzelmeket, szerinte ugyanis Ukrajna gyors csatlakozásának “nincs reálitása”. Az osztrák kancellár ennek ellenére úgy vélte, hogy meg kell adni az EU-tagjelölti státuszt Ukrajnának, feltéve, hogy más pályázók – a nyugat-balkáni országok és Moldova – ugyanilyen elbírálásban részesülnek.

A múlt héten Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon egyeztetett moldovai hivatali partnerével Natalia Gavrilițával, akit arról tájékoztatott, hogy pozitívan fogadta a moldovai kormány tervét az európai uniós tagjelölti státusz megszerzésére vonatkozóan. Az ukrán miniszterelnökkel ilyen egyeztetés nem történt, így hasonló állásfoglalásra sem került sor, és az is kérdés, hogy a balkáni bővítést folyamatosan sürgető Magyarország miként áll hozzá Bosznia- Hercegovina ügyéhez.

Érdekes ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin szerint Oroszországnak semmi kifogása sincs Ukrajna uniós csatlakozása ellen, mert az Európai Unió nem katonai blokk. Az orosz elnök ugyanakkor nehezen tudja elképzelni Ukrajna uniós csatlakozását a szigorú belépési követelmények miatt.

Tehát nem csak Bosznia- Hercegovina miatt kellene lejjebb vinni az elvárosokat, hanem Ukrajna, és valószínűleg Moldova esetében is ahhoz, és nem az orosz elnök kívánsága miatt, hanem hogy ezek az országok könnyebben csatlakozhassanak az EU-hoz. És természetesen valamikor abba kellene hagyni a háborút!

Szlovén álláspont

Tanja Fajon szlovén külügyminiszter az uniós diplomáciai vezetők luxemburgi találkozóján, amelyen az ukrajnai helyzetről, valamint az ország tagjelölt státuszának megadásáról tárgyalnak, átadja a Bosznia- Hercegovina tagjelölti tagságára vonatkozó szlovén tervet.

Szlovénia nem csak a délszláv rokonság alapján érintett, hanem gazdasági téren is, hiszen rengeteg bosznia-hercegovinai állampolgár dolgozik Szlovéniában, ami körülbelül igaz Ausztriára is.

– Először vagyok itt a szlovén diplomácia vezetőjeként, és megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a találkozón. Ma fontos megbeszélésünk lesz Ukrajnáról. Szlovénia továbbra is támogatja Ukrajnát és az ország lakosságát. Támogatjuk továbbá a tagjelölt státusz megadását a keleti partnerség valamennyi országának

– hangoztatta Luxemburgba érve az új szlovén kormány külügyminisztere, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a mai találkozón nem szabad megfeledkezni a Nyugat- Balkánról sem.

– Szlovénia ma tervet terjeszt elő Bosznia- Hercegovina támogatására és a tagjelölti státusz megadására. Megtárgyaljuk továbbá az Albániával és Észak- Macedóniával folytatott tárgyalások megkezdését, valamint a koszovói vízumrendszer liberalizációját is, amit szintén támogatunk

– tette hozzá Fajon, akivel körülbelül hasonló álláspontot képviselt a cseh, az osztrák és a görög külügyminiszter, akik szintén megemlítették Albániát és Észak- Macedóniát is. Miután a mostani külügyminiszteri találkozón az Európai Tanács ülését készítik elő, így ismét – mint már említettük – parázs viták várhatók, és egyelőre nem világos, hogy a szintén említett farvízen kinek sikerült közelebb kerülnie az Európai Unióhoz.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava