Connect with us

Szerbia

MEGINT VANDALIMUS: Ismét “megkövezték” Vučić szupervonatát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HÁTTAL A MÚLTNAK: A Sólyom vonat az újvidéki állomáson (Forrás: 021)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Rövid időn belül másodszor dobálták meg a “Sólyom” (Soko) névre keresztelt szerb szupervonatot, amely Újvidék és Belgrád között közlekedik, ahol sebessége elérheti a 200 kilométer per órát is. A két város közötti pálya része lesz a Budapest- Belgrádi közötti vasúti forgalomnak, de arra még várni kell, hogy az egész szakasz megépüljön.

A “Srbija Voz” közlése szerint az eset vasárnap 16 óra 20 perc körül történt, de ezúttal nem csak a “Sólyom” vált célponttá, hanem a Lazarevacra induló BG Voz gyorsvonat is. Mindkét szerelvényt akkor dobálták meg, amikor elhagyta a zimonyi állomást.

Ez már nem az első ilyen eset, több mint két héttel ezelőtt ugyanis már történt egy hasonló incidens, akkor azonban csak a Sokot dobálták meg a kamendini állomáson.

A rendőrség azt a kődobálást követően talált három gyereket, akiket azzal gyanúsítanak, hogy május 28-án kárt okoztak a Sólyom gyorsvonatban. A rendőrök elbeszélgettek a szülőkkel, valamint értesítették a kiskorú bűnelkövetőkkel foglalkozó ügyosztályt és a szociális központot.

A szerb vasúttársaság az újabb esettel kapcsolatban megismételte, hogy a “vandál cselekedet” veszélyezteti a közlekedésben résztvevők biztonságát, a vasúti infrastruktúra megrongálása pedig akadályozza a vasúti forgalom szabályos lefolyását.

A közlemény szerint a szerb belügyminisztérium a Srbija Vozzal együttműködve minden szükséges intézkedést megtesz az elkövetők felkutatására, és az ilyen helyzetek megismétlődésének megelőzésére.

A múltkor is valami hasonlót közöltek, az eset azonban mégis megismétlődött, de akár azt is mondhatnánk, hogy “megduplázódott”, mivel egy másik vonatot is támadás ért. Most azonban már mintha komolyabban vennék az esetet, mert bizottságot hoztak létre, a kődobáláson kívül ugyanis előfordult, hogy akadályok jelentek meg a síneken, valamint ellopták a védőkerítés és a vezetékek egy részét, ami miatt vasutasokat vettek őrizetbe.

Hivatalosan most arra figyelmeztettek, hogy a jogszabályok értelmében fognak eljárni mindazok ellen, akik veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, és megrongálják a vasúttársaság vagyonát, miután Szerbia több, mint egymilliárd eurót költött az Újvidék és Belgrád közötti építkezésre. A szerb törvények szerint ezek a bűncselekmények öt év szabadságvesztéssel járhatnak, de nyolc év börtönre is ítélhetők a támadók, ha valaki megsérül, vagy ha nagyobb anyagi kár keletkezik.

Aleksandar Vučić szerb államfő többszöri halasztást követően március 19-én adta át a szupervonatot, az ünnepségen megjelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, így a két miniszterelnök “egy vonaton evezett” a ki tudja mennyire fényes jövő felé.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ehhez még hozzátette, hogy megismételte Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava