Connect with us

Szerbia

MEGINT VANDALIMUS: Ismét “megkövezték” Vučić szupervonatát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HÁTTAL A MÚLTNAK: A Sólyom vonat az újvidéki állomáson (Forrás: 021)
A cikk meghallgatása

Rövid időn belül másodszor dobálták meg a “Sólyom” (Soko) névre keresztelt szerb szupervonatot, amely Újvidék és Belgrád között közlekedik, ahol sebessége elérheti a 200 kilométer per órát is. A két város közötti pálya része lesz a Budapest- Belgrádi közötti vasúti forgalomnak, de arra még várni kell, hogy az egész szakasz megépüljön.

A “Srbija Voz” közlése szerint az eset vasárnap 16 óra 20 perc körül történt, de ezúttal nem csak a “Sólyom” vált célponttá, hanem a Lazarevacra induló BG Voz gyorsvonat is. Mindkét szerelvényt akkor dobálták meg, amikor elhagyta a zimonyi állomást.

Ez már nem az első ilyen eset, több mint két héttel ezelőtt ugyanis már történt egy hasonló incidens, akkor azonban csak a Sokot dobálták meg a kamendini állomáson.

A rendőrség azt a kődobálást követően talált három gyereket, akiket azzal gyanúsítanak, hogy május 28-án kárt okoztak a Sólyom gyorsvonatban. A rendőrök elbeszélgettek a szülőkkel, valamint értesítették a kiskorú bűnelkövetőkkel foglalkozó ügyosztályt és a szociális központot.

A szerb vasúttársaság az újabb esettel kapcsolatban megismételte, hogy a “vandál cselekedet” veszélyezteti a közlekedésben résztvevők biztonságát, a vasúti infrastruktúra megrongálása pedig akadályozza a vasúti forgalom szabályos lefolyását.

A közlemény szerint a szerb belügyminisztérium a Srbija Vozzal együttműködve minden szükséges intézkedést megtesz az elkövetők felkutatására, és az ilyen helyzetek megismétlődésének megelőzésére.

A múltkor is valami hasonlót közöltek, az eset azonban mégis megismétlődött, de akár azt is mondhatnánk, hogy “megduplázódott”, mivel egy másik vonatot is támadás ért. Most azonban már mintha komolyabban vennék az esetet, mert bizottságot hoztak létre, a kődobáláson kívül ugyanis előfordult, hogy akadályok jelentek meg a síneken, valamint ellopták a védőkerítés és a vezetékek egy részét, ami miatt vasutasokat vettek őrizetbe.

Hivatalosan most arra figyelmeztettek, hogy a jogszabályok értelmében fognak eljárni mindazok ellen, akik veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, és megrongálják a vasúttársaság vagyonát, miután Szerbia több, mint egymilliárd eurót költött az Újvidék és Belgrád közötti építkezésre. A szerb törvények szerint ezek a bűncselekmények öt év szabadságvesztéssel járhatnak, de nyolc év börtönre is ítélhetők a támadók, ha valaki megsérül, vagy ha nagyobb anyagi kár keletkezik.

Aleksandar Vučić szerb államfő többszöri halasztást követően március 19-én adta át a szupervonatot, az ünnepségen megjelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, így a két miniszterelnök “egy vonaton evezett” a ki tudja mennyire fényes jövő felé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava