Connect with us

Bulgária

BALKÁNI LÉGI TÚRA: Négy ország légterén repült át egy azonosítatlan kisrepülő

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

photo verybig 218421
play icon A cikk meghallgatása

A négy ország légterén “zavartalanul áthaladó” Beechcraft típusú, kétmotoros gép Debrecen térségében szállt fel engedély nélkül, kelet-európai idő szerint szerdán 17.30-kor. Nyolc perccel később a magyar Gripenek elfogták, de a kisgép sem rádióhívásokra, sem a vizuális jelekre nem reagált. Miután nem tanúsított ellenséges és veszélyes magatartást, egyik ország légiereje és légvédelme sem bántotta.

A kikapcsolt válasz-jeladóval (transzponderrel) repülő, azonosítatlan gép Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe. Nem sokkal később az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F-16-os vadászgépe szegődött a nyomába.

A gép Karánsebes – Szörvényvár felé folytatta útját, 19 óra körül két percig a szerb légteret is érintette, majd átrepült Bulgáriába. Időközben a két amerikai vadászgép visszatért a fetesti-i légitámaszpontra, a célpont követését pedig két román F-16-os vette át.

Szerb médiajelentések szerint a gépnek két utasa volt, de arról nem szólnak a hírek, hogy a szerbek bármit is tettek volna, igaz náluk csak két percig tartózkodott az alacsonyan szálló azonosítatlan repülő objektum, amely azonban nem klasszikus értelemben vett UFO volt.

Bolgár sajtóbeszámolók szerint a jóváhagyott repülési terv nélkül haladó kisgép tegnap nem sokkal 19 óra után lépett be Bulgária légterébe, a “bonyolult hidrometeorológiai viszonyok közepette” Bulgária is aktiválta a légierőt.

Miután megállapítást nyert, hogy a gép Bulgáriában szállt le, a bolgár hatóságok a rendőrség közreműködésével megtalálták a leszállóhelyet, ezzel kapcsolatban azonban csak annyit közöltek, hogy az ügyben nyomozás folyik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava