Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Európai Unió

NEM LESZ UNIÓS ATOMBOMBA: A magyar miniszterelnök elérte, amit akart

FUBHoBvWQAAfvs5
MEGSZÜLETETT A HATODIK: Mindenki a maga sikerességét látja benne
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Unió csak úgy tudta elfogadni az Oroszország elleni újabb szankciókat, hogy engedett a magyar miniszterelnöknek. A megállapodást létrejöttét éjjel egy óra körül jelentette be személyesen Orbán Viktor a miniszterelnöki Facebook-oldalon. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor a Twitteren posztolt, ahol úgy vélte, hogy az orosz olajexport betiltásával az EU a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háború befejezése érdekében.

Sikerült kivédeni

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfő éjjel Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozó első napját követően bejelentette, hogy “sikerült megvédeni a rezsicsökkentést és visszaverni az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon”.

Van elég bajunk enélkül is. Egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot. Ez felért volna egy atombombával. De ezt sikerült elkerülni

– hangoztatta a kormányfő, aki kijelentette, hogy “olyan megállapodást hoztak tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat.

A családok ma este nyugodtan aludhatnak, a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni

– tette hozzá Orbán Viktor.

A lehető legnagyobb nyomás

A hírről Twitter-üzenetben számolt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki szerint az orosz olajexport betiltásával az EU a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háború befejezése érdekében.

Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Szerinte az orosz olaj kivitelének tilalma “hatalmas finanszírozási forrást vág el” Moszkva hadigépezetétől.

A tanácsi elnök arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió új szankciós csomagja “más kemény intézkedéseket is tartalmaz”, köztük azokat, amelyekkel a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárják a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkeznek, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket a megszorító intézkedések hatálya alá vonják.

Charles Michel üzenetében – Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva – azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot. Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt.

Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat


– fogalmazott az európai tanácsi elnök, és felszólította a Kremlt arra is, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a megállapodást, és közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: