Connect with us

Szerbia

BIZONYTALANSÁG: Putyin egyelőre nem tárgyal a szerb elnökkel

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

elmarado targyalas
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Növekszik a gázpiaci bizonytalanság a Balkánon miután az elnök egyelőre nem akar tárgyalni a szerb államfővel, miközben május 31-én lejár a szerbiai gázszállításokkal kapcsolatos megállapodás. Vučić a múlt hétvégén jelentette be, hogy nem utazik Moszkvában, hanem most szerdán vagy csütörtökön telefonon beszél orosz kollégájával.

Az egyik vezető orosz hírportál szerint Vlagyimir Putyin nem tervezi, hogy a közeljövőben megbeszélést folytat Aleksandar Vučić szerb elnökkel. A RIA Novosztyi ezt Dmitrij Peszkovra orosz elnök szóvivőre hivatkozva írta.

Peszkov ezzel kapcsolatban közölte: nincsenek konkrét tervek arra, hogy Putyin mikor tárgyal a szerb elnökkel, vagyis egyelőre nincs benne az orosz elnök naptárában a megbeszélés.

A Kreml sajtóképviselője azonban megjegyezte, hogy sort lehet keríteni a tárgyalásra, ha arra szükség mutatkozik.

– Ilyen beszélgetés nincs betervezve a következő néhány napra, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet nagyon gyorsan beütemezni. Tudják, hogy a kapcsolataink Belgráddal prioritást élveznek, szövetségesi és baráti szinten vannak, így ha szükséges lesz rá, akkor tárgyalunk

– mondta Peszkov.

Aleksandar Vučić szerb elnök a múlt héten azt mondta, hogy most kedden, szerdán vagy csütörtökön tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az utóbbi néhány napban a szerb elnök telenyilatkozta a sajtót arról, hogy három kérdése van Putyinhoz a gázszállítással kapcsolatban.

Az első kettő arra vonatkozik, hogy Oroszország mennyi gázt szállít Szerbiának és mennyiért. Nyilatkozatai szerint a harmadik kérdés a gázszállítás biztonságára vonatkozik.

Vučić kezdetben azt kommunikálta, hogy a biztonság kérdése nem csak rajtuk, vagyis Oroszországon és Szerbián múlik, hanem a bolgárokon is. A bolgárok felemlegetése azonban később lemaradt a szerb elnök médiakijelentéseiből.

Tény viszont, hogy Kiril Petkov bolgár miniszterelnök nemrégiben az Egyesült Államokban járt, ahol találkozott Kamala Harris amerikai alelnökkel, akivel éppenséggel a gázszállításokról is tárgyalt.

A bolgár kormány akkori közleménye szerint Petkov Washingtonban ígéretet kapott arra, hogy Bulgária alacsonyabb áron juthat hozzá cseppfolyósított földgázhoz az Egyesült Államoktól, mint a Gazpromtól, vagyis Bulgária „az amerikaiak kezében van”.

A túltengő vučići médiakommunikáció mellett a szerb elnök elkövetett egy alapvető hibát is, hétfőn ugyanis fogadta Christopher Hillt, az Egyesült Államok szerbiai nagykövetét, és a találkozón minden kétséget kizáróan szóba került a gázszállítás témája is, bár ezt hivatalosan nemigen emlegették.

Az sem kizárt, hogy a „szövetségesi és baráti kapcsolatok” ellenére Moszkva nem vette jónéven, hogy a Putyinnal tervezett beszélgetés előtt a szerb elnök az amerikai nagykövettel „egyeztet.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott .

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava