Connect with us

Szerbia

BIZONYTALANSÁG: Putyin egyelőre nem tárgyal a szerb elnökkel
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Növekszik a gázpiaci bizonytalanság a Balkánon miután az orosz elnök egyelőre nem akar tárgyalni a szerb államfővel, miközben május 31-én lejár a szerbiai gázszállításokkal kapcsolatos megállapodás. Vučić a múlt hétvégén jelentette be, hogy nem utazik Moszkvában, hanem most szerdán vagy csütörtökön telefonon beszél orosz kollégájával.

Az egyik vezető orosz hírportál szerint Vlagyimir Putyin nem tervezi, hogy a közeljövőben megbeszélést folytat Aleksandar Vučić szerb elnökkel. A RIA Novosztyi ezt Dmitrij Peszkovra orosz elnök szóvivőre hivatkozva írta.

Peszkov ezzel kapcsolatban közölte: nincsenek konkrét tervek arra, hogy Putyin mikor tárgyal a szerb elnökkel, vagyis egyelőre nincs benne az orosz elnök naptárában a megbeszélés.

A Kreml sajtóképviselője azonban megjegyezte, hogy sort lehet keríteni a tárgyalásra, ha arra szükség mutatkozik.

– Ilyen beszélgetés nincs betervezve a következő néhány napra, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet nagyon gyorsan beütemezni. Tudják, hogy a kapcsolataink Belgráddal prioritást élveznek, szövetségesi és baráti szinten vannak, így ha szükséges lesz rá, akkor tárgyalunk

– mondta Peszkov.

Aleksandar Vučić szerb elnök a múlt héten azt mondta, hogy most kedden, szerdán vagy csütörtökön tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az utóbbi néhány napban a szerb elnök telenyilatkozta a sajtót arról, hogy három kérdése van Putyinhoz a gázszállítással kapcsolatban.

Az első kettő arra vonatkozik, hogy Oroszország mennyi gázt szállít Szerbiának és mennyiért. Nyilatkozatai szerint a harmadik kérdés a gázszállítás biztonságára vonatkozik.

Vučić kezdetben azt kommunikálta, hogy a biztonság kérdése nem csak rajtuk, vagyis Oroszországon és Szerbián múlik, hanem a bolgárokon is. A bolgárok felemlegetése azonban később lemaradt a szerb elnök médiakijelentéseiből.

Tény viszont, hogy Kiril Petkov bolgár miniszterelnök nemrégiben az Egyesült Államokban járt, ahol találkozott Kamala Harris amerikai alelnökkel, akivel éppenséggel a gázszállításokról is tárgyalt.

A bolgár kormány akkori közleménye szerint Petkov Washingtonban ígéretet kapott arra, hogy Bulgária alacsonyabb áron juthat hozzá cseppfolyósított földgázhoz az Egyesült Államoktól, mint a Gazpromtól, vagyis Bulgária “az amerikaiak kezében van”.

A túltengő vučići médiakommunikáció mellett a szerb elnök elkövetett egy alapvető hibát is, hétfőn ugyanis fogadta Christopher Hillt, az Egyesült Államok szerbiai nagykövetét, és a találkozón minden kétséget kizáróan szóba került a gázszállítás témája is, bár ezt hivatalosan nemigen emlegették.

Az sem kizárt, hogy a “szövetségesi és baráti kapcsolatok” ellenére Moszkva nem vette jónéven, hogy a Putyinnal tervezett beszélgetés előtt a szerb elnök az amerikai nagykövettel “egyeztet.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava