Connect with us

Magyarország

ORBÁN A SZERBEK KÖZT: Normális körülmények között a választási győzelmek után mindketten élvezhetnénk a “mézesheteket”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A pohar fenekere nezett
A cikk meghallgatása

Nagyon nehéz tél vár az egész világra, de ezt az itt élő emberek még nem látják, mert semmi sem hiányzik, és a válság lényegében nem érezhető – mondta Aleksandar Vučić szerb államfő, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen nyitotta meg az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt. A magyar vendég egyetértett a nehéz télre vonatkozó jóslattal, és megerősítette, hogy a két ország a közelgő válságban számíthat egymásra, amit a szerb elnök a maga részészéről egyetértően nyugtázott. Orbán Viktornak a miniszterelnöki beiktatást követően ez az első külföldi útja, amit akár szimbolikus jelentőségének is tekinthetünk.

A szerbek már a gáztárolóban vannak

Vučić a fenti jóslattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy fel kell készülni minden eshetőségre, és hozzátette, hogy Orbán Viktorral arról éppen arról tárgyalt a vásár megnyitója előtt, hogy miként lehetne túlélni ezt a válságot, és hogy miként lehetne egymás segítségére a két ország.

– Mivel Szerbia és Magyarország is jelentős mezőgazdasággal rendelkezik, ezen a területen valószínűleg nem lesz szükség egymás megsegítésére, de ha bármiben is hiányt szenvedne egyik vagy másik ország, a szomszédja kész segíteni neki

– húzta alá a szerb elnök, aki szerint ha nem ér véget az ukrajnai háború, a világ egynegyedének komoly élelmezési gondokkal kell szembenéznie.

– Ezért fontos, hogy az energiahordozókat és az élelmiszereket is bebiztosítsuk a magunk számára

– szögezte le a szerb államfő, majd azzal folytatta, hogy “ha együttműködünk, akkor mindannyiunk számára könnyebb lesz”.

Vučić megjegyezte, hogy Magyarország hét évvel ezelőtt még csak a hetedik helyen állt a kereskedelmi árucsere mértékét tekintve, ma azonban már Szerbia második legfontosabb partnere, ami a kapcsolatok jelentős javulására utal.

– Ez azt bizonyítja, hogy megvan a kölcsönös bizalom és tisztelet, valamint a kölcsönös érdek is

– húzta alá, majd hozzátette, hogy Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót kíván beszerezni, ám az országnak nincsenek tárolókapacitásai, a magyar miniszterelnök viszont ígéretet tett arra, hogy Szerbia használhatja a magyar tárolókat, amiről a BALK itt írt.

Vučić arra is rámutatott, hogy Szerbia csak kevés állammal ápol olyan jó kapcsolatot, mint Magyarországgal, talán csak azokkal, amelyek a Nyitott Balkán kezdeményezésben vesznek részt (Észak- Macedónia és Albánia).

Kiemelte, hogy néhány nappal ezelőtt a magyar külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben képviselte Szerbia érdekeit is, ami arról tanúskodik, hogy Magyarország mindig és mindenhol Szerbia mellett áll.

Arra a kérdésre, hogy Szerbia összehangolja-e döntéseit az Európai Unióval az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban, Vučić azt mondta, sok a követelés, de az ő dolga az, hogy Szerbiával törődjön, és ne az EU-val.

– Törődni fogunk az EU-val, amikor az unió tagja leszünk, most viszont az a dolgunk, hogy Szerbiával foglalkozzunk, hogy legyen elegendő élelem és üzemanyag, valamint hogy rendben legyen az integritás és az alkotmány

– jelentette ki Vučić alig néhány nappal azt követően, hogy együtt csevapozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

A magyar partner

Az újvidéki Mezőgazdasági Vásár partnere ezúttal Magyarország, amire legutóbb 12 évvel ezelőtt volt példa.

Az újvidéki vásárt megtekintő magyar miniszterelnök azt mondta, hogy egyetért azzal az állásponttal, miszerint Magyarország és Szerbia számíthat egymásra a vágtató európai infláció, a világméretű éhezés, az emelkedő árak és az ukrajnai háborús konfliktusok közepette.

– Normális körülmények között a választási győzelmek után mindketten élvezhetnénk a mézesheteket, leengedhetnénk és pihenhetnénk

– mondta Orbán a szerb médiajelentések szerint, aki nyilván arra utalt, hogy mindketten megnyerték a választásokat, amelyeket mindkét országban egyaránt április 3-án tartottak meg. Magyarországon azóta már megalakult a kormány, Szerbiában ez még várta magára.

– A jó hír az, hogy a korábbi tárgyalások alapján Magyarország számíthat Szerbiára, Szerbia pedig Magyarországra, mert mindkét ország erős a mezőgazdaságban, és biztonságban lesz a gáz és élelmiszeripari termékek tekintetében

– jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki szintén úgy vélte, hogy “keményebb lesz a tél, mint sokan gondolnák”.

– Ha nem tudunk mindenkinek kenyeret biztosítani, akkor hatalmas tömegek indulhatnak meg Európa felé, akik életben akarnak maradni. Ez a migráció nem lesz tekintettel sem Szerbiára, sem Magyarországra, hanem letarol mindenkit. Ha el akarjuk kerülni mindezt, akkor az embereknek élelmet kell biztosítanunk

– mondta a magyar kormányfő, aki ismét bírálta az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat, amelyeket újfent az atombombával hasonlított össze, és amelyek szerinte éhséghez és migránstömeg megjelenéséhez vezethetnek a határon.

– Mindenekelőtt arra kell gondolnunk, hogy megetetjük a saját népünket és az összes embert a világon

– jelentette ki Orbán, akit az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárra elkísért Lázár János építési és beruházási miniszterjelölt, szerb részről pedig megjelent Miloš Vučević újvidéki polgármester, akit a szerb miniszterelnöki poszt egyik várományosának tekintenek.

A szervezők szerint seregszemlén idén 1100 kiállító vesz részt a világ 21 országából, ami 80 százaléka a koronavírus-járvány előtti, 2019-es vásáron résztvevők számának.

Magyarországról 53 kiállító érkezett az egy hétig tartó agrárszemlére. A magyar vendégek több mint 1200 négyzetméteren mutatkoznak be május 21-e és 27-e között.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a magyar megjelenés három helyszínen valósul meg.

Az érdeklődők a fő nemzeti standon megismerhetik “Magyarország páratlan gazdasági, szellemi, kulturális, valamint turisztikai és gasztronómiai értékeit”, további másik két helyszínen pedig 35 exportképes magyar vállalat mutatkozik be.

(Forrás: MTI, szerb média)

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava