Connect with us

Horvátország

HŰLT HELYÉT SEM TALÁLTA: A láthatatlan ember kalandjai Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mali tabor
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Most, hogy az ország még mindig a húsvéti sonka-tojás kombó következményeit igyekszik kiheverni – a pedáns statisztikusok szerint Horvátországban átlagban 1700 tonna sonka fogy el Húsvétra – nincs más hátra, mint belenézni a tartalék témákat rejtegető spájzba. Éléskamrámban szerencsére nem találtam oroszokat, viszont ráleltem a láthatatlan ember halhatatlan témájára.

Az apa nyilván üveges volt

A történet – a Večernji list szlavóniai tudósítója szerint – úgy indult, hogy Blanka Gambiraža csődbiztos igyekezett levezetni az eszéki Kereskedelmi Bíróság által elrendelt eljárást a vukovári Endre Trade ellen.

Cégtulajdonosként Roland Moric, illetve nyilván Móric Roland szabadkai lakos, szerb állampolgár volt bejegyezve, és a csődeljárást azért indították meg ellene, mert 28,5 millió kuna (majd 4 millió euró) adósságot halmozott fel az adóhivatal felé.

A sima csődeljárásként induló ügy akkor vett váratlan fordulatot, amikor Gambiraža asszony Rolandunknak hűlt helyét sem találta. Ilyen nevű személyt ugyanis nem ismernek Szabadkán, Móric Rolandnak nincs telefonszáma sem Horvátországban, sem Szerbiában.

Az ügy azután vált még cifrábbá, hogy a csődbiztos írásbeli felszólítást küldött a cég székhelyére, de ez „a címzett ismeretlen” megjegyzéssel jött vissza a kézbesítőtől. Mint kiderült a számos cégnek és irodának otthont adó üzletházban senki sem hallott az Endre Trade vállalatról.

Ugyancsak nem létezőnek bizonyult a raktárhelyiség is, ahol állítólag az Endre Trade kereskedelmi ügyleteinek alapját képező magyarországi gabonának kellett volna lennie. A láthatatlan ember láthatatlan cége nem rendelkezett sem gépkocsival, sem ingatlannal, és a tulajdonos ellen – legalábbis ez idáig – nem folyt semmilyen eljárás sem.

Ahogy az amerikai sorozatokban szokták mondani, még egy kifizetetlen parkolócédulát sem találtak.

Az egyedüli ember, aki valaha látta a Móric Roland néven futó egyént, az vukovári könyvelő-szervíz könyvelője. Blanka Gambiraža tőle szerzett tudomást arról, hogy az Endre Trade állítólag gabonával kereskedett Magyarország és Horvátország között, és hogy rendszeresen eljuttatta hozzá a számlákat könyvelésre.

Ami a csődbiztost illeti, ezzel az ügy lezárult, a nyomozás átkerült a horvát belügyi szervekhez. De mit tehet egy szegény zsaru a láthatatlan emberrel szemben? Semmit. Bottal ütheti a nyomát.

Kastélyt vegyenek!

Hogy a csacska horvátországi beszámoló ne legyen éppen nyúlfarknyi (Húsvét van/volt, nyuszi, ugye érted?), hozzácsaptunk még egy „szenzációs” hírt.

Eladó Corvin János reneszánsz kastélya, a Mali Tabor (Kis Thábor)! A Christie’s Remington Realty Hrvatska ingatlanközvetítő ügynökség a napokban hirdette meg az ingatlant potom 570 ezer eurós áron.

Corvin János halála után az ingatlan Nagy Thábor várával együtt a Rattkayakhoz került akik barokk stílusban építették át a 17. század végén. A 18. század végén a Rattkay család kihalt, a kastélyt előbb a Wintershofen-család örökli, majd a 18. század végén az ír Kavanagh- Ballyane bárók tulajdonába ment át, miután Simon Henry Kavanagh megnősült Leopoldina Mosconnal, Rattkay Anna unokájával.

A kastély meglehetősen ramaty állapotban van, így rá kell még költeni pár milliócskát, de hát akinek van, annak erre is futja. Az 1250 négyzetméter alapterületű ingatlan után eddig arab, és amerikai érdeklődő volt, végső ideje hogy magyar is akadjon…

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott , tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava