Connect with us

Horvátország

HŰLT HELYÉT SEM TALÁLTA: A láthatatlan ember kalandjai Horvátországban
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Most, hogy az ország még mindig a húsvéti sonka-tojás kombó következményeit igyekszik kiheverni – a pedáns statisztikusok szerint Horvátországban átlagban 1700 tonna sonka fogy el Húsvétra – nincs más hátra, mint belenézni a tartalék témákat rejtegető spájzba. Éléskamrámban szerencsére nem találtam oroszokat, viszont ráleltem a láthatatlan ember halhatatlan témájára.

Az apa nyilván üveges volt

A történet – a Večernji list szlavóniai tudósítója szerint – úgy indult, hogy Blanka Gambiraža csődbiztos igyekezett levezetni az eszéki Kereskedelmi Bíróság által elrendelt eljárást a vukovári Endre Trade ellen.

Cégtulajdonosként Roland Moric, illetve nyilván Móric Roland szabadkai lakos, szerb állampolgár volt bejegyezve, és a csődeljárást azért indították meg ellene, mert 28,5 millió kuna (majd 4 millió euró) adósságot halmozott fel az adóhivatal felé.

A sima csődeljárásként induló ügy akkor vett váratlan fordulatot, amikor Gambiraža asszony Rolandunknak hűlt helyét sem találta. Ilyen nevű személyt ugyanis nem ismernek Szabadkán, Móric Rolandnak nincs telefonszáma sem Horvátországban, sem Szerbiában.

Az ügy azután vált még cifrábbá, hogy a csődbiztos írásbeli felszólítást küldött a cég székhelyére, de ez “a címzett ismeretlen” megjegyzéssel jött vissza a kézbesítőtől. Mint kiderült a számos cégnek és irodának otthont adó üzletházban senki sem hallott az Endre Trade vállalatról.

Ugyancsak nem létezőnek bizonyult a raktárhelyiség is, ahol állítólag az Endre Trade kereskedelmi ügyleteinek alapját képező magyarországi gabonának kellett volna lennie. A láthatatlan ember láthatatlan cége nem rendelkezett sem gépkocsival, sem ingatlannal, és a tulajdonos ellen – legalábbis ez idáig – nem folyt semmilyen eljárás sem.

Ahogy az amerikai sorozatokban szokták mondani, még egy kifizetetlen parkolócédulát sem találtak.

Az egyedüli ember, aki valaha látta a Móric Roland néven futó egyént, az vukovári könyvelő-szervíz könyvelője. Blanka Gambiraža tőle szerzett tudomást arról, hogy az Endre Trade állítólag gabonával kereskedett Magyarország és Horvátország között, és hogy rendszeresen eljuttatta hozzá a számlákat könyvelésre.

Ami a csődbiztost illeti, ezzel az ügy lezárult, a nyomozás átkerült a horvát belügyi szervekhez. De mit tehet egy szegény zsaru a láthatatlan emberrel szemben? Semmit. Bottal ütheti a nyomát.

Kastélyt vegyenek!

Hogy a csacska horvátországi beszámoló ne legyen éppen nyúlfarknyi (Húsvét van/volt, nyuszi, ugye érted?), hozzácsaptunk még egy “szenzációs” hírt.

Eladó Corvin János reneszánsz kastélya, a Mali Tabor (Kis Thábor)! A Christie’s Remington Realty Hrvatska ingatlanközvetítő ügynökség a napokban hirdette meg az ingatlant potom 570 ezer eurós áron.

Corvin János halála után az ingatlan Nagy Thábor várával együtt a Rattkayakhoz került akik barokk stílusban építették át a 17. század végén. A 18. század végén a Rattkay család kihalt, a kastélyt előbb a Wintershofen-család örökli, majd a 18. század végén az ír Kavanagh- Ballyane bárók tulajdonába ment át, miután Simon Henry Kavanagh megnősült Leopoldina Mosconnal, Rattkay Anna unokájával.

A kastély meglehetősen ramaty állapotban van, így rá kell még költeni pár milliócskát, de hát akinek van, annak erre is futja. Az 1250 négyzetméter alapterületű ingatlan után eddig arab, orosz és amerikai érdeklődő volt, végső ideje hogy magyar is akadjon…

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava