Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

SZIJJÁRTÓ: Brüsszel szálljon le a magas lóról!

277759473 510792400514058 4395501601815615062 n
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel tárgyal Mostarban (Forrás: Facebook)
Olvasási idő: 2 perc

A külgazdasági és nem azért utazott Bosznia-Hercegovinába, hogy Milorad Dodikkal tárgyaljon – mint azt korábban írtunk – hanem azért, hogy megnyissa a Mostari Nemzetközi Vásárt, amelynek Magyarország a partnerországa. Ez azonban alkalmat kínált Péter számára, hogy találkozzon és megbeszélést folytasson a vezetővel – is.

A beszéd

A a vásár megnyitásakor úgy nyilatkozott, hogy elfogadhatatlanul lassú a - európai uniós integrációja, ami stratégiai hiba, illetve káros a regionális stabilitás szempontjából is, ezért Magyarország ismét a folyamat felgyorsítására szólítja fel Brüsszelt.

A magyar külgazdaság és külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Mostari Nemzetközi Vásár megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta: “mi, akik Közép-Európában élünk, értjük és átérezzük a nyugat-balkáni térség integrációs folyamatának fontosságát”.

Sajnáljuk, hogy az EU egyes tagállamai és a brüsszeli intézmények esetében ez a megértés nem mindig teljes. Itt az ideje, hogy megüzenjük Brüsszelnek, hogy le kell szállni a magas lóról, és elég a nagyképű nyilatkozatokból

– tette hozzá Szijjártó Péter, aki úgy vélekedett, hogy a blokknak nem a térségbeli országok vezetőiről kellene beszélnie, hanem velük kellene konzultálnia, ugyanis ezeket a demokratikusan megválasztott politikusokat “nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni”.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a vasárnapi magyarországi választáson a kormánypárt sorozatban negyedszer aratott fölényes győzelmet, ami szerinte megerősíti a nemzeti érdek érvényesítésére épülő, kölcsönös tiszteletre alapozott, szuverén külpolitika legitimitását is.

Mint mondta, ennek fókuszában hangsúlyosan szerepel a és Magyarország közötti együttműködés erősítése, illetve a térség integrációjának felgyorsítása. A magyar álláspontja szerint Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az EU-ba, Bosznia Hercegovinának pedig meg kell adni a tagjelölti státuszt.

Ezt az álláspontunkat a jövőben még határozottabban fogjuk képviselni ezzel a választási győzelemmel a hátunk mögött

– emelte ki a magyar miniszter, aki Mostarban találkozott Dragan Čovićtyal, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) bosznia-hercegovinai vezetőjével és Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával, valamint horvát kollégájával Gordan Grlić Radmannal.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A találkozók

A HDZ helyi vezetőjével folytatott megbeszélése után Szijjártó kijelentette, hogy a bosznia-hercegovinai horvátok mindig számíthatnak Magyarország támogatására. Kiemelte, hogy Budapest Čovićot barátjának tekinti.

Nagyon kevés olyan politikus van, aki ennyire korrektül beszélt Magyarországról és a választásokról. Észrevettük, értékeltük és nagyra becsüljük az ilyen viszonyulást

– mondta Szijjártó.

A magyar külügyminiszter találkozott Milorad Dodikkal is, aki elmondta, hogy örömmel beszélt Szijjártóval a nagyon intenzív együttműködésről.

Gratuláltam neki és kollégáinak, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek a nagyszerű választási győzelemhez, ami azért fontos számunkra a Szerb Köztársaságban, mert fontos megállapodásokat kötöttünk ezzel a struktúrával és Magyarországgal. A mai napon megerősítettük, hogy mindezeket továbbra is megvalósítjuk és új projektek felkutatására törekszünk

– mondta Dodik, aki rámutatott arra, hogy Magyarország elkötelezte magát a balkáni stabilizáció és béke, valamint a helyzet megértése mellett.


Szijjártó Péter Mostarban találkozott a horvát külügyminiszterrel is, akit a barátjának nevezett a Facebookon.

A horvát külügyminiszterrel, Gordan Grlić-Radman barátommal az elmúlt napokban sűrűn voltunk kapcsolatban, folyamatosan érdeklődött a választás során, szurkolt az együttműködés folytatásáért, úgyhogy a találkozó hangulatára panasz nem lehet. A stabilitásnak, a személyes kapcsolatoknak, az államközi együttműködésnek hatalmas szerepe van, ezt most kamatoztatjuk

– írta a internetes bejegyzésében a magyar külgazdasági és külügyminiszter.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: