Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

KITELEPÜLT: Megkezdte működését a szlovén követségi ügyvivő Kijevben

kijevi szloven ugyvivo
Boštjan Lesjak ezredes elfoglalta a szlovén nagykövetséget Kijevben (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 1 perc

Délelőtt kilenc órától Kijevben ismét működik Szlovénia ukrajnai nagykövetsége, ahol Boštjan Lesjak követségi ügyvivő teljesít szolgálatot. A szlovén kormányoldalon az olvasható, hogy a , Tomaž Mencin a lengyel-ukrán határon fekvő városból folytatja a munkát, ahol sok más, Ukrajnába akkreditált nagykövet is dolgozik.

Lesjak alezredesi ranggal rendelkezik, de Ljubljana áthelyezett diplomáciai szolgálatra, és Kijevbe küldte, hogy kifejezze az ukrán kormánynak erkölcsi támogatását.

A szlovén ellenzéki pártok kifogásolták, hogy katonatisztet küld az ukrán fővárosba a közepette, amit “önkényes és veszélyes” lépésnek neveztek a kormány, illetve részéről.

Janša erre úgy reagált, hogy a kijevi szlovén diplomáciai képviselet “teljes felhatalmazással” fog fellépni az ukrajnai rendkívüli állapot idején, és visszautasította az ellenzék azon vádjait, hogy ez kockázatos lépés volt, és hogy “-diplomáciai missziót” küldött Ukrajnába.

Sajtóértesülések szerint Lesjak 2015 és között civil tagként már tevékenykedett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójában Ukrajnában, a Donbasz térségében.

A szlovén miniszterelnök egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Ukrajnának közvetlen diplomáciai támogatásra van szüksége, és Szlovénia diplomatái hamarosan visszatérnek Kijevbe.

Janša akkor felvetette azt is, hogy mások is követhetnék Szlovénia példáját. Egész pontosan a következőket írta a Twitteren: “azon dolgozunk, hogy az Európai Unió ugyanezt tegye”, vagyis sürgette, hogy más uniós országok is küldjenek diplomatákat az ukrán fővárosba, de nincs túl nagy tolongás ezen a téren.

A ljubljanai napilap/hírportál akkor azzal kommentálta a döntést, hogy a “szolidaritás elhanyagolható szimbolikus dimenziója mellett” nincs hozzáadott értéke egy szlovén jelenlétének Kijevben, ahol többé-kevésbé magányos lesz.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: