Connect with us

A Háború

KITELEPÜLT: Megkezdte működését a szlovén követségi ügyvivő Kijevben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kijevi szloven ugyvivo
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Délelőtt kilenc órától Kijevben ismét működik Szlovénia ukrajnai nagykövetsége, ahol Boštjan Lesjak követségi ügyvivő teljesít szolgálatot. A szlovén kormányoldalon az olvasható, hogy a nagykövet, Tomaž Mencin a lengyel-ukrán határon fekvő Rzeszów városból folytatja a munkát, ahol sok más, Ukrajnába akkreditált nagykövet is dolgozik.

Lesjak alezredesi ranggal rendelkezik, de Ljubljana áthelyezett diplomáciai szolgálatra, és Kijevbe küldte, hogy kifejezze az ukrán kormánynak erkölcsi támogatását.

A szlovén ellenzéki pártok kifogásolták, hogy Szlovénia katonatisztet küld az ukrán fővárosba a háború közepette, amit “önkényes és veszélyes” lépésnek neveztek a kormány, illetve Janez Janša miniszterelnök részéről.

Janša erre úgy reagált, hogy a kijevi szlovén diplomáciai képviselet “teljes felhatalmazással” fog fellépni az ukrajnai rendkívüli állapot idején, és visszautasította az ellenzék azon vádjait, hogy ez kockázatos lépés volt, és hogy “fegyveres-diplomáciai missziót” küldött Ukrajnába.

Sajtóértesülések szerint Lesjak 2015 és 2019 között civil tagként már tevékenykedett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójában Ukrajnában, a Donbasz térségében.

A szlovén miniszterelnök egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Ukrajnának közvetlen diplomáciai támogatásra van szüksége, és Szlovénia diplomatái hamarosan visszatérnek Kijevbe.

Janša akkor felvetette azt is, hogy mások is követhetnék Szlovénia példáját. Egész pontosan a következőket írta a Twitteren: “azon dolgozunk, hogy az Európai Unió ugyanezt tegye”, vagyis sürgette, hogy más uniós országok is küldjenek diplomatákat az ukrán fővárosba, de nincs túl nagy tolongás ezen a téren.

A ljubljanai Delo napilap/hírportál akkor azzal kommentálta a döntést, hogy a “szolidaritás elhanyagolható szimbolikus dimenziója mellett” nincs hozzáadott értéke egy szlovén diplomata jelenlétének Kijevben, ahol többé-kevésbé magányos lesz.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava