Connect with us

A Háború

AZ UKRÁNOK VISSZAVÁGTAK: Megoldódik a Zágrábnál becsapódott drón “származása”? (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A mára már rendelkezésre álló műholdfelvételek akár magyarázatot is adhatnak arra, hogy a szovjet gyártmányú drónnak nevezett “repülő kasztni” honnan indult útjára. Az ukránok március 15-én támadást hajtottak végre az orosz hadsereg herszoni támaszpontja ellen, amiről a műholdfelvételek mellett közösségi oldalakról származó képek és megfigyelő drónok által készített képsorok is tanúskodnak.

Visszavették a légibázist Herszonnál

A Planet Labs amerikai állami Föld-képalkotási cég által készített felvételek arra utalnak, hogy március 15-én kora délután az ukrán erők támadást indítottak a korábban orosz kézre került herszoni légibázis ellen.

A The War Zone katonai hírportál a Planet Labstól kapott felvételekre hivatkozva azt írja, hogy az ukrán erők számos orosz helikoptert rongáltak vagy semmisítettek meg, és egyéb károkat is okoztak az ország déli részén található herszoni légibázis elleni támadás során. Heteken belül ez volt a második nagy ukrán támadás a bázis ellen.

A mostani támadást megelőző felvételeken nem csak helikopterek körvonalai vehetők ki, hanem más légi alkalmatosságoké is, (lásd a fenti képet!) amelyek – egyesek szerint – meglehetősen hasonlítanak ahhoz a drónhoz, amely a múlt csütörtökön Zágrábban zuhant le.

Miután a horvát fővárost március 11-én találta el az ismeretlen eredetű drón – amelyet ha valóban Herszonból indítottak – akkor azt nagy valószínűséggel az oroszok tehették, miután akkor már, vagy akkor még ők ellenőrizték a bázist.

Ukrán videó

Az ukránok közben közzétettek egy videót, amely hihetetlen mértékű pusztításról tanúskodik a Herszon város közelében lévő katonai légibázison, ahol az orosz erők helikoptereiket és drónjaikat tartották.

A bázison lángoló orosz járművek és helikopterek láthatók, vagy olyan korábban kiégett katonai eszközök, amelyek valószínűleg a március 7-i ukrán tüzérségi támadás következtében semmisültek meg.

Az egész bázist repülőgépek és járművek roncsai borítják. Feltételezhető, hogy ezeknek a járműveknek egy része egykor az ukránoké volt, akik nem vitték magukkal azokat, amikor az oroszok kiszorították őket a bázisról.

Az ukrán hatóságok közölték, hogy a korábbi támadás során 30 helikoptert semmisítettek meg, amit független elemzők akkor szkeptikusan fogadtak, mivel a bázison az első támadás során lényegesen kisebb károk keletkeztek, mint most, a keddi támadás következtében.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava