Connect with us

A Háború

TANÍTÓ NÉNI, Ő KEZDTE! Tovább dúl a horvát belpolitikai perpatvar, a külföldi tartózkodás sem akadály
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A miniszterelnök-védelmi miniszter-köztársasági elnök háromszögben folyó gyerekes durcáskodás, illetve serdülő korú méricsgélés szerdán is folytatódott. Illetve még kedden az esti órákban, amikor Zoran Milanović köztársasági elnök főparancsnoki minőségében kiadta az ukázt a hadseregnek, amellyel megtiltotta, hogy a katonai gépek átrepüljenek a horvát városok felett.

A drón már csak ürügy

A vurstli kapuját Milanović köztársasági elnök tárta szélesre szerdai sajtótájékoztatójával, amelyen most a változatosság kedvéért Andrej Plenković miniszterelnököt vette célba.

Szerinte az olcsó politikai poénszerzést szolgálta, hogy a francia Rafale-ok és a horvát MIG-ek éppen akkor húztak el alacsonyan Zágráb felett, amikor a miniszterelnök sajtótájékoztatóját tartotta, ami egy pillanatra Plenkovićba fojtotta a szót.

A köztársasági elnök szerint a kormány ezzel akarja elvonni a polgárok figyelmét korrupciós botrányairól és honvédelmi politikájának hiányosságairól.

Miután a keddi rendelet eléggé általánosra sikeredett, ezért egyesekben azt a képzetet keltette, hogy a horvát hadsereg főparancsnoka megtiltotta a szövetséges gépek számára a horvát légtér használatát, Milanović ezért szerdán pontosított, mondván, hogy ez kizárólag a városok feletti repkedésre vonatkozik, és nem érinti a légierő gyakorló repüléseit vagy a szövetségesekkel történő közös gyakorlatokat.

Itt Milanović, alias Zoki Bond, fejet hajtott az amerikaiak professzionalizmusa előtt, akik az elnöki rendelet után azonnal kapcsolatba léptek vele az olaszországi Avianoból érkező F-16-osok miatt. A félreértéseket seperc alatt tisztázták, és az F-16-osok vígan landoltak a zágrábi nemzetközi repülőtér katonai részlegében.

Mielőtt még elutazott volna Brüsszelbe a NATO minisztereinek rendkívüli ülésére, Mario Banožić védelmi miniszter dacosan bejelentette, hogy bizony a gyakorlórepülések folytatódnak, és annak a véleményének adott hangot, hogy: “a közös védelem a biztonságérzetet erősíti, és semmiképpen sem a polgárok nyugtalanítására irányul”.

Kinek az anyja lopott harisnyát a Corvin áruházban?

A spanyol kollégájának meghívására Madridban tartózkodó Andrej Plenković úgy tetszik, rossz néven vette a köztársasági elnök ügyeskedését/ügyetlenkedését, mert a messzi Spanyolországban tartott sajtótájékoztatóját sem tudta úgy abszorválni, hogy ne üzent volna haza.

A horvát miniszterelnök így hát arra használta a horvát sajtó képviselőit, hogy kioktassa Milanovićot, mert szerint a köztársasági elnöknek semmi köze nincs ahhoz, hogy ki, mikor és hogyan közlekedni a horvát légtérben, mert ez kizárólag a kormány, illetve védelmi minisztérium jogkörébe tartozik. (Nyilván beleértve ebbe a hívatlan drónt is.)

Ugyanakkor a horvát kormányfő azt is leszögezte, hogy minden művelet, ami a szövetséges erőkkel történő hadgyakorlatokkal kapcsolatos, a kormány által meghozott terv alapján történik, amelyet a kötelező procedúra során a köztársasági elnök is jóváhagyott.

Miután az ingerenciákat így tisztázottnak vélte, Plenković nekilátott egy kicsit kiszínezni az esetet:

– Ami a francia Rafale-ok és a horvát MIG-ek közös gyakorlórepülését illeti, azon a véleményen vagyok, hogy ezek a Horvátországgal való partneri viszony és erőteljes szolidaritás üzenetét továbbították, merthogy a fővárosra egy drón zuhant.

Egyúttal felháborodásának adott hangot, hogy Milanović állítása szerint a harci repülők Zágráb feletti megjelenése egyeztetve volt a sajtótájékoztató időpontjával, szerinte ugyanis véletlen egybeesés történt, mert ő Jens Stoltenberg NATO-főtitkár téves nyilatkozata miatt kényszerült reagálni a jelzett időpontban.

Hogy mennyire idegesítheti Plenkovićot a rakoncátlan köztársasági elnök, bizonyítja az is, hogy tőle teljesen rendhagyó módon Milanović nyilatkozatait Kreml-közelieknek nevezte.

Ami a NATO déli szárnyának légvédelmét összefogó Torrejón de Ardoz támaszpontra tett látogatást illeti, Plenković reggel kilenckor körülbelül egy órás beszélgetést folytatott a támaszpont parancsnokával Fernando de la Cruzzal, s ennek során megtárgyalták a rendszer működését, illetve a zágrábi incidens körülményeit.

– Elemezni kell a zágrábi drónbaleset minden körülményét, valamint javítani kell a szövetségesek közötti együttműködést és információcserét az ilyen események megelőzése érdekében

– jegyezte meg Plenković az esettel kapcsolatban a Twitteren

A horvát miniszterelnök ezután folytatta hivatalos spanyolországi látogatását, a kíséretében tartózkodó horvát tisztek (Michael Križanec, a horvát légierő parancsnoka és Krešimir Tafra, a légtérfigyelő zászlóalj parancsnoka), illetve a hírszerzők főnöke Danijel Markić azonban a támaszponton maradt. Az újságírók nem léphettek a katonai létesítmény területére, ezért részletek esetleg majd csak akkor szivárognak ki, amikor újabb anyázásra kerül sor az elnöki-miniszterelnöki reláción.

Annak örömében, hogy Mario Banožić védelmi miniszter nem szolgáltatott további megírásra érdemes anyagot brüsszeli tartózkodása folyamán, zárom soraimat.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava