Connect with us

Horvátország

VAN BOMBA/NINCS BOMBA: A horvát elnök arra kéri a védelmi minisztert, hogy duguljon el

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milanovic patriot
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Zoran Milanović horvát köztársasági elnök, akit hollywoodi allűrjei miatt gyakran Zoki Bondként emlegetünk a BALK virtuális hasábjain, hétfőn rendhagyó sajtótájékoztatót tartott. Meglepő módon azonban nem volt hajlandó semmit sem mondani az összecsődített újságíróknak a csütörtökön éjjel Zágrábra zuhant szovjet gyártmányú robotrepülőgéppel kapcsolatos vizsgálat ügyében, pedig a kollégák jól megizzadtak a fizetésükért.

A semmi ragozása

Miután Mario Banožić védelmi miniszter vasárnap a drón által kivájt kráter széléről világnak repítette a szenzációt, hogy a Tu-141-es egy 120 kilós repülőbombát szállított, az újságírók természetesen arra kívánták rávenni a köztársasági elnököt, hogy erősítse meg vagy cáfolja a münchauseni, illetve háry jánosi valóságalapú információt.

Milanović, tőle teljesen szokatlan módon, hajthatatlan maradt, és a kérdésözönt azzal verte vissza, hogy a vizsgálat folyik, és az ennek során feltárt információk nem tartóznak a nyilvánosságra.

– A közvéleménynek annyit kell tudni, hogy mindenki biztonságban van, és hogy ehhez hasonló incidensek aligha fordulnak elő a továbbiakban

– mondta visszanyert államférfiúi méltóságával Zoran Milanović, egy cseppet sem Zoki Bondként.

Kedvenc céltábláját, Banožić védelmi minisztert jóformán említeni sem volt hajlandó, nem hogy gyalázni, bár egyszer ugyan elsütötte korábbi poénját, miszerint a miniszter a „körtefáról esett le”. Újságírói unszolásra még annyit mondott, hogy azok, akik a kráter mellett fotózkodtak, most már igazán abbahagyhatnák. Ez azonban nem csak a védelmi miniszternek, hanem a miniszterelnöknek is szólt/szólhatott.

A horvát köztársasági elnök annak a véleményének viszont hangot adott, hogy ezek után Horvátország remélhetőleg megteszi a szükséges lépéseket légvédelme erősítésére.

– Nem titok, hogy Horvátország nem rendelkezik közepes és nagy magasságokban alkalmazható légvédelmi rendszerrel. Ezért elvárom – miután már nemegyszer figyelmeztettem erre az illetékeseket – hogy az elkövetkező időszakban sürgősen szerezzük be, és állítsuk hadrendbe azokat az egyszerűbb rendszereket, amelyeket viszonylag gyorsan és egyszerűen be tudunk szerezni

– jegyezte meg, azt viszont illuzórikusnak nevezte, hogy Horvátoszág amerikai Patriot légvédelmi rendszer vásároljon, mert drágák, nincs aki kezelje őket, és Horvátország nem Izrael, amely napi jellegű támadásoknak van kitéve.

Nem kizárt, hogy Milanović valószínűleg a NASAMS-ra (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) gondolt, amely egy norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú, hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer, ennek beszerzésében Magyarország is érdekelt.

A vért megszagoló cápák eltökéltségével rohamozó újságíróhadnak végül be kellett érnie azzal az államfői gondolatfoszlánnyal, hogy Andrej Plenković miniszterelnök mondja meg már Mario Banožić védelmi miniszternek, „duguljon már el, mert hozzá nem értésével csak bajt okoz.”

Milanović ezt követően vetett még egy fejedelmi pillantást az elégedetlenkedő újságírókra, és jó napot kívánva elviharzott.

A tudósító két centje

Úgy érzem, itt az ideje, hogy bedobjam a közösbe a Rókus-féle magánvéleményt, két cent, lipa, vagy fillér értékben. Elöljáróban, sohasem tartottam magam katonai szakértőnek. Mint nemzedékem túlnyomó többsége én is katonaviselt ember vagyok, három délszláv háborúból tudósítottam, ezenfelül mérsékelten érdekel a hadtörténet, haditechnika és a Google keresőjével is baráti viszonyt ápolok.

A horvát védelmi minisztérium, illetve Mario Banožić védelmi miniszter és holdudvara kivételével, Horvátországban senki sem hiszi el a 120 kilós repülőbomba történetét, amit valaki odabarkácsolt a felderítő robotrepülőgépre.

Egyrészt, tudomásom szerint nem létezik szabványosított szovjet/orosz gyártmányú 120 kilós repülőbomba. Ennek utána lehet nézni a GlobalSecurity.org táblázataiban, a legközelebbi a 100 kilogrammos repeszbomba az OFAB-100NV és ennek változatai.

Viszont még ha esetleg valami elkerülte is a figyelmemet, és létezik valamilyen szovjet/orosz 120 kilós, 40 kilogramm robbanóanyaggal kibélelt repülőbomba, Banožić nyilatkozata továbbra is „emeletes hülyeség”, a miniszter úr szerint ugyanis a bomba felrobbant, és csupán egyes részeit találták meg, beleértve a gyújtószerkezetet is.

A horvát állami televízió (HTV1) reggeli műsorában szerepelt Banožić egyik katonai tanácsadója, Željko Živanović tábornok, aki úgy kísérelte meg eladni „a védelmi miniszter spinjét”, hogy azért nem volt nagyobb kráter, illetve a robbanás ereje azért nem vágta szilánkokra a Tu-141-est, mert irányított – kumulatív – robbanás volt, amit felfogott a puha talaj.

A 40 kiló katonai robbanóanyag robbanása 2-3 méterrel a föld alatt, nyilván sokkal komolyabb következményekkel járt volna, mint az eredeti 3 méter átmérőjű, 1 méter mély kráter. Elég belegondolni abba, hogy a horvát a 90-es években használt 203 milliméteres amerikai M-115-ös tarackjainak lövedéke 91 kilogrammot nyom – azaz majd 30 kilóval kevesebbet, mint az imaginárius bomba – és elképesztően pusztító hatású.

Hogy kinek szól az esti mese, és pláne milyen céllal, csak találgatni lehet. Mindenesetre, a napokban a NATO-miniszterek rendkívüli találkozót tartanak, szerdán pedig Andrej Plenković miniszterelnök Spanyolországba utazik. Itt spanyol kollégájával találkozik, ám bejelentkezett a Torrejón de Ardoz katonai bázisra is, ahol a NATO déli szárnyának légvédelmi központja lakozik.

Hogy nem kitüntetéseket fog osztogatni, az bizonyos.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a -horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava