Connect with us

B A Balkanac

FEST ’22: Nitram, a tasmán ördög

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nitram
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Minapi hír, hogy Belgrádban véget ért a jubiláris ötvenedik nemzetközi filmfesztivál, amelynek győztese az ausztrál Nitram című film lett. Rendezője Justin Kurzel, főszereplője Caleb Landry Jones, kimagasló mellékszereplője Anthony LaPaglia. A szerb sajtó mindenütt kiemeli, hogy díjat kapott a Strahinja Banović is, amellyel mi már előzőleg bővebben foglalkoztunk, így most külön nem térünk ki rá. Csupán annyit róla, hogy rendezője, Stefan Arsenijević lett a legjobb szerbiai rendező.

A zsűri elnöke, Miloš Biković színművész alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy bizony nehéz volt dönteniük, hiszen nagyon sok minőségi alkotás szerepelt a szemlén – összesen majdnem száz, közel négyszáz vetítéssel –, és nem egy esetben csaknem vékonyka hajszálon múlott, ki kapja a díjat. Előtte a búcsúmisét celebráló, szépséges Katarina Radivojević színésznő azokról a hátráltató, egyben szomorú körülményekről szólt, amelyek közt ez a félszázadik fesztivál zajlani kényszerült. Természetesen itt elsősorban a vírust, majd az oroszokat említette… Na, nem így, de tény, hogy röviden kitért az ukrán háborúra is. Persze, főképp csak úgy, mint hangulatrontó elemre, kimerítő politizálás nélkül. Ugyanakkor nem mulasztotta el kiemelni, hogy mindenek ellenére összességében az 50. FEST a béke reményét sugározta. Az optimizmusét, ami nélkül aligha lehet akár egy centit is haladni előre.

A sok elismerés között említsük meg a legjobb európai/mediterráni filmért járó díjat, amelynek Yvan Attal rendező örvendhet. A vád című filmjében a francia Attal a szexuális kizsákmányolás kérdésével foglalkozik egy lélektanilag hajszálpontosan kidolgozott drámában, amelyben szembeállítja az érintett feleket. A legjobb színésznő Suzanne Jouannet pont Attal filmjében hozta kiváló figuráját, illetve hát nyújtotta kiváló teljesítményét, míg a legjobb férfi színész egy fiatal texasi muzsikus: Caleb Landry Jones a fődíjas a Nitramból. Caleb, aki sikeresen váltott lovat, nyergelt át a filmipar táltosára, s ugyanezért mellesleg nyert már egy aranyat Cannes-ban.

– De miről is van szó ebben az ausztrál moziban?

Úgy látszik, vér nélkül nem megy. Justen Kurzel aranycsillogású alkotása egy közepesen retardált srác, bizonyos Martin Bryant 1996-os ámokfutását dolgozza fel, amelyben – elborulásának pillanatában – a tömeggyilkos harmincöt embert megöl és huszonhármat megsebesít a tasmániai Port Arthur valamelyik skanzenszerű történelmi negyedében. Egyébként a vérontás a fegyverviselés szigorításához vezetett Ausztráliában. A félautomata puskák beszerzésének teljes betiltásához – az automata Kalasnyikovokról nem is beszélve –, ugyanakkor Ausztrália nagyon nem szívesen emlékszik a véres eseményre, ezért sokan dühvel fogadták odahaza Kurzel filmjét. Justen Kurzelét, aki ezzel akárha belenyúlt volna a vöröshangya-fészekbe; belekavart a kollektív emlékezetbe, vagy nevezzük bűntudatnak ugyanazt, mert sokan érzik úgy, hogy valamiféle sorozatos tömeghiba vezethetett el egy becsavarodott kenguru bakugrásaival a katasztrófához, amelyben Martin, aki még a nevét sem tudta rendesen leírni, szinte csak sodródott az árral. Anyátlanul, apátlanul, hazátlanul és magatehetetlenül, miközben igazából senkinek sem jutott eszébe odahajítani neki a mentőövet.

A szülőktől kezdve – az iskolán át – csütörtököt mondott az egész társadalom, tetézve a fegyverbeszerzés akkor még alig létező akadályaival. Kész ! Hát nem? Ott még Márai Sándorunk is könnyedén fegyverhez jutott, de ő még egy fegyverkezelési tanfolyamra is beiratkozott. Más kérdés, hogy annak befejeztével – igazi úriemberként – nem másokat, hanem saját magát lőtte le.

A Martin Bryant életéről és „munkásságáról” szóló film a hobarti főkórház égési sérülteket ápoló osztályán kezdődik. Egy, a kórházról műsort készítő riporter kérdez egy szőke srácot, aki csúnya sérüléseket szenvedett, miután otthon, hátul az udvarban felrobbant a saját maga barkácsolta űrkutató rakétája. Az érdeklődésre, hogy tanult-e a leckéből, a fiú azt válaszolja, hogy igen, ám mégse fogja abbahagyni a tűzzel való játszadozást. Mintegy tükörből láthatjuk majd a nevét: NITRAM. Igen, ő az, aki tizenhét évvel később annyi emberéletet kiolt majd. Később elfogják, valami hihetetlen mennyiségű évre ítélik, így életében semmi esélye szabadulni, valamelyik ausztrál börtönben tölti maradék életét. Ami sokak szerint rá nézve jobb is, mert az áldozatok még mindig élő hozzátartozói sosem múló fájdalmukban és dühükben széttépnék.

Sokan még a film forgatása közben Scott Morrison miniszterelnökhöz fordultak, hogy ha módjában áll, állítsa le a projektet, amire Morrison nemmel válaszolt, azonban megpróbált odahatni, hogy legalább egy időre odázzák el a befejezést. Nem sikerült. – Így legutóbb Belgrádban is láthatta a közönség. Hogy ott milyen sebeket téphetett fel, jó kérdés. Annak a fiatalembernek az őrülete, aki a legvadabb ámokfutásában is egyedül maradt eltérően azoktól, akik a hasonló kalandba egész hadseregeket visznek magukkal népes társaságul. (Vagy ami ennél is szebb: küldenek előre.)

B A Balkanac

Lábakelt Piroska és az ő színes társasága

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Piroska
Ez csak a fél mű, amelynek a másik fele sincs meg (Forrás: Jutarnji list)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Ha végignézünk a képlopások hosszú lajstromán, láthatjuk, hogy az egyik leghíresebb még az első világháború előtt történt, ha nem is sokkal. Akkor a Mona Lisa sétált ki észrevétlen a párizsi Louvre-ból. Persze úgy, hogy meglovasította valaki. Nevezetesen egy Vincenzo Perugia nevű olasz vendégmunkás. Tettét – mondhatni – hazaszeretetből követte el, bármily furcsán hangzik is.

Ugyanis Vincenzo szent meggyőződése volt, hogy a rejtélyes mosolyú Giocondának otthon, Itáliában a helye, Leonardo da Vinci hazájában meg a sajátéban, meg mindahányukéban, és nem másutt. Nem Franciaországban kell somolyognia oly vonzón, sejtelmesen, hanem otthon, talián élvezetre és büszkeségre. Hogy ezt a maga naivságában csakugyan így is gondolta Perugia, egyértelműen mutatja az, miszerint csak egy ideig bujtatta a hölgyet, aztán tárgyalásokba kezdett az Uffizival. Egy ilyen kvázi egyezkedés alkalmával kapták el a zsaruk, akiket a képtár igazgatója értesített a furcsa, különösebb anyagi tét nélküli „üzletkötés” bárgyú kísérletéről.

Piroska

Egy ellopott kiállítás hűlt és kissé nedves helye Zágrábban (Forrás: Jutarnji list)

Szóval, ez már eléggé régen volt, viszont van egy egészen új, amely május derekán kapott visszhangot a horvát sajtóban. (Nekünk Kalapis detektív kolléga továbbította az ügyet.) Külön érdekessége a dolognak, hogy Zágrábban egész kiállításnak veszett nyoma, aligha hazaszeretetből. Legalábbis nehéz lenne hasonló indítékot felfedezni abban, ami ott történt. Márpedig történt az, hogy valaki ellopta a fővárosi iparművészeti iskola Isidor Kršnjaviról elnevezett kiállítóterme előtti téren közszemlére bocsátott műveket. Azok egyébként abból a szomorú okból kerültek ki házon kívülre, mert a szóban forgó épület súlyosan megsérült a legutóbbi földrengésben, és még szomorúbb okból kerülhettek el valahova ezek az értékes alkotások – senki sem tudja, hova.

Piroska

AZ EGÉSZ MŰ: Veszélyesen piros (Opasno crvena), Željko Koprolčec és Duško Šibl alkotása, (Forrás: Jutarnji list)

Jó kérdés tényleg: vajon hová utazott el társaival együtt, ha nem is a nagyival Piroska? A hatóságnak fogalma sincs, vagy persze: a nyomozás érdekében nem nyilatkozik. Aztán egyelőre itt tart a dolog, ha nincs újabb fejlemény, amiről nem tudunk. Mindenesetre bődületes skandalum, vélekednek sokan.

Nos, tudnivaló ugyebár, hogy óriási hírneve ellenére a Mona Lisa egy viszonylag kis kép, Zágrábban viszont tíz darab méretes, erős csavarokkal lábas fémkeretre rögzített táblakép tűnt el úgy, hogy a tettes vagy tettesek az éj leple alatt egyszerűen kitekergették, netán levágták a srófokat. A súlyos, aszfaltba ágyazott keret nem kellett nekik, elég volt az esőálló műanyag tábla, amely mindkét oldalán egy-egy művet tartalmazott. Illetve hát tartalmaz még a legjobb remények szerint. Nevezetesen Željko Koprolčec fotográfus és Duško Šibl festőművész közös munkáját. Munkáit. Az aktfotókat a fényképész készítette, hogy utána a festő mintegy felöltöztesse őket pirosba-vörösbe, meg egyéb színárnyalatokba. Cinóberbe. Mi Piroskának neveztük el a nekünk is leginkább tetszőt. Veszélyes Pirosnak, aki tényleg OPASNO CRVENA, ahogy nem mellékesen az egész kiállítás címe eredetileg hangzik.

Ennek kapcsán írta Mirko Ilić – ahogy mi meg róla eggyel hátrébb (ha minden igaz)! –, hogy amíg Koprolčec fotográfusi tevékenységében szuverénül uralva a mezőnyt minimálisra csökkenti a színeket, velük együtt a mozgást is, csupán a fény dinamikáját tartja meg, addig Šibl pont fordítva dolgozik. Nála valósággal tobzódik, táncol minden…

– … ilymód remekül kiegészítik egymást – mintegy a szavába vágva véljük mi. – És akkor ennyi?

Hát, körülbelül. A sajtóból még meg lehet tudni röviden, hogy Željko Koprolčec sok híres horvát személyiség portréját jegyzi. Így például Ena Begovićét, Josipa Lisacét, Arsen Dedićét, Rade Šerbedžijáét, továbbá hogy New Yorkban is többször kiállított, ahol pontosan az aktjaival vált ismertté. Ugyanakkor a Londonban végzett Duško Šiblről már angol monográfia is született, ami hát nem kis dolog.

Piroska

Veszélyesen piros (Opasno crvena), Željko Koprolčec és Duško Šibl alkotása

Ez akkor így itt a zágrábi Piroska remélhetőleg nem végérvényesen lezáruló, örökre éjjeli-hajnali ködbe vesző története. Még meglesz a Farkas is végül, de stb., stb. Ebbe a csapdába mégse sétáljunk bele, a rég kilőtt poénok banalitásába. (Pedig nem félünk a farkastól, mert: …nem bánt az csak megkóstol. Írta rég Edward Albee, aki egy másik történethez tartozik, bár nem egyszer őt is ellopták. Az estek vaksötétjében vagy pislákoló lámpák gyér fényében. – Néha meg egyenest káprázatos rivaldafényben, aztán csókolom. Ki tehet bármit is?)

P. S. Időközben Zvonimir Pištalo alezredes azt nyilatkozta, hogy gondosan kielemezték a térfigyelő kamerák felvételeit, annak alapján állíthatja, hogy nyomon vannak, és személyesen ígéretet tett arra, rövidesen lezárják az ügyet. Legalábbis annak a nyomozati részét.

Egyébként jut eszünkbe, vajon tudják-e, hogy a huszadik század egyik legnagyobb képlopása Budapesten történt, méghozzá 1982-ben. Akkor két Raffaello, két Tintoretto, két Tiepolo és egy Giorgione festmény tűnt el. Ott is valami újjáépítés folyt, a tolvajok az állványok segítségével másztak be a Szépművészeti Múzeumba, ahol néma maradt a hibás riasztórendszer. Szerencsére pár ujjlenyomatot hagytak hátra a betörők, annak alapján az Interpol beazonosította őket, az olasz csendőrség pedig elfogta: a nápolyi camorra tagjait – szőröstül-művestül. Mert ha nem is Rómába, de minden út Itáliába vezet? Mindenesetre tökéletes HAPPY END. (Ebben a III. sztoriban legalábbis.)

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava