Connect with us

A Háború

ATOM: Szerbiában nem emelkedett a sugárzási szint, készültség viszont van Csernobil miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz ukran
A cikk meghallgatása

A Szerbiai Sugár- és Nukleáris Biztonsági Igazgatóság Megfigyelési, Ellenőrzési és Vészhelyzeti Osztályának vezetője kijelentette, hogy jelenleg nincs sugárzási veszély Szerbiában. Vedrana Vuletić erről azt követően nyilatkozott, hogy orosz hadsereg elfoglalta Csernobilt, majd nem sokkal később az ukrán atomenergia-felügyelet a sugárzás szintjének emelkedéséről számolt be.

Majd leülepszik

Vuletić a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy nem számít a radioaktivitás emelkedésére az elkövetkező napokban, de az igazgatóság bármilyen lehetőségre fel van készülve.

– Fokoztuk a készültséget, és szorosan figyelemmel kísérjük, hogy mi történik az atomerőművekkel Ukrajnában

ukrajnai atom

Atomerőművek Ukrajnában

– jelentette ki a szerb illetékese, aki szerint beérkezett az igazgatósághoz az ukrán felügyelőség jelentése, amely szerint a tavalyi átlagértékekhez képest megnövekedett sugárzást mértek.

– Nem történt katasztrófa, nem volt semmiféle probléma az ott tárolt tüzelőanyaggal, de a felszíni réteg megbolygatása, és az 1986-ban kiszabadult szennyező részecskék felemelkedése miatt megnövekedett sugárzást észlelték

– magyarázta Vuletić, aki szerint a térségben

Kiemelte, hogy a terület továbbra is szennyezett, miután a csernobili katasztrófa idején közepes felezési idejű Cézium-137 került ki a környezetbe, de azóta újabb szennyezés nem történt.

A szerb nukleáris vészhelyzeti vezető szerint a sugárzás szintjének emelkedése lokális jelenség, és nem számítanak arra, hogy eléri Szerbiát, miután a felkeveredett por egy bizonyos idő után után leülepszik.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava