Connect with us

A Háború

KIKERÜLIK MAGYARORSZÁGOT: A KFOR ukrán kontingense a háború miatt hazamegy

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukraijnai kfor
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

A koszovói KFOR-misszió negyven ukrán tagja hazatér, miután Volodimir Zelenszkij államfő elrendelte, hogy a háború miatt az ukrán fegyveres erőik minden tagja sürgősen vonuljon ki a különböző békefenntartó missziókból, és azonnal menjen haza.

Az koszovói távozásáról a belgrádi Beta hírügynökség számolt be a Balkan Security Network szakportálra hivatkozva.

Az általában megbízható forrásnak tekinthető szerb hírügynökség szerint az ukrán katonák meg nem nevezett okok miatt nem Közép- Szerbián és Magyarországon keresztül térnek vissza hazájukba.

Egyelőre nem világos, hogy ennek kivitelezése miként történik, hogyan viszik magukkal a szárazföldi harci, terep- és egyéb járműveket, vagy netán azok nélkül térnek haza.

Az ukrán elnök március 7-én utasította a hadsereg minden tagját, akik nemzetközi küldetésben vettek részt, hogy térjenek vissza külföldről, de a KFOR-parancsnokság kezdetben ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán szakasz a misszió része maradjon, ezért csak most hagyja el Koszovót.

Tavaly október óta a koszovói NATO-misszió, a KFOR élén Kajári Ferenc, a Magyar Honvédség vezérőrnagya áll, aki egy évig, vagyis idén őszig lesz a KFOR huszonhatodik, egyúttal első magyar parancsnoka.

– Több hetes latolgatás után az ukrán hadsereg nehéz helyzete miatt értelmetlenné vált, hogy kiképzett embereket tartsanak távol az országtól. Ezért kapott az ukrán egység a Bondsteeltől visszatérési parancsot

– olvasható a belgrádi jelentésben, amely szerint eddig az ukrán katonák a Ferizaj (Uroševac) melletti Bondsteel amerikai bázison tartózkodtak, a Koszovó keleti részét irányító KFOR-egységek részeként.

A Bondsteelben az ukrán egység speciálisan átalakított terepjárókat használt, amelyeket a Lvivi Gépgyártó és Javító Intézetben a koszovói misszió számára alakítottak át, a járművek amerikai adományból származnak.

Az ukránok 2011-ben 40 járművet kaptak, két fős kabinnal és nyolc fő befogadására alkalmas raktérrel. A ballisztikus védelemmel ellátott járművek prototípusa 2012-ben a koszovói Malishevëben (Mališevo) készült el, a többit 2015-ben alakították át Lvivben.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava