Connect with us

A Háború

KIKERÜLIK MAGYARORSZÁGOT: A KFOR ukrán kontingense a háború miatt hazamegy

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukraijnai kfor
play icon A cikk meghallgatása

A koszovói KFOR-misszió negyven ukrán tagja hazatér, miután Volodimir Zelenszkij államfő elrendelte, hogy a háború miatt az ukrán fegyveres erőik minden tagja sürgősen vonuljon ki a különböző békefenntartó missziókból, és azonnal menjen haza.

Az ukránok koszovói távozásáról a belgrádi Beta hírügynökség számolt be a Balkan Security Network szakportálra hivatkozva.

Az általában megbízható forrásnak tekinthető szerb hírügynökség szerint az ukrán katonák meg nem nevezett okok miatt nem Közép- Szerbián és Magyarországon keresztül térnek vissza hazájukba.

Egyelőre nem világos, hogy ennek kivitelezése miként történik, hogyan viszik magukkal a szárazföldi harci, terep- és egyéb járműveket, vagy netán azok nélkül térnek haza.

Az ukrán elnök március 7-én utasította a hadsereg minden tagját, akik nemzetközi küldetésben vettek részt, hogy térjenek vissza külföldről, de a KFOR-parancsnokság kezdetben ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán szakasz a misszió része maradjon, ezért csak most hagyja el Koszovót.

Tavaly október óta a koszovói NATO-misszió, a KFOR élén Kajári Ferenc, a Magyar Honvédség vezérőrnagya áll, aki egy évig, vagyis idén őszig lesz a KFOR huszonhatodik, egyúttal első magyar parancsnoka.

– Több hetes latolgatás után az ukrán hadsereg nehéz helyzete miatt értelmetlenné vált, hogy kiképzett embereket tartsanak távol az országtól. Ezért kapott az ukrán egység a Bondsteeltől visszatérési parancsot

– olvasható a belgrádi jelentésben, amely szerint eddig az ukrán katonák a Ferizaj (Uroševac) melletti Bondsteel amerikai bázison tartózkodtak, a Koszovó keleti részét irányító KFOR-egységek részeként.

A Bondsteelben az ukrán egység speciálisan átalakított terepjárókat használt, amelyeket a Lvivi Gépgyártó és Javító Intézetben a koszovói misszió számára alakítottak át, a járművek amerikai adományból származnak.

Az ukránok 2011-ben 40 járművet kaptak, két fős kabinnal és nyolc fő befogadására alkalmas raktérrel. A ballisztikus védelemmel ellátott járművek prototípusa 2012-ben a koszovói Malishevëben (Mališevo) készült el, a többit 2015-ben alakították át Lvivben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava