Connect with us

Migráció

TÉVHIT: Várhelyi szerint némi anyagi ráfordítással megváltoztatható a migrációs helyzet a Nyugat-Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

varhelyi konferencia
Listen to this article

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa Bécsben részt vett az Európai Unió migrációs konferenciáján, majd kijelentette, hogy végre megváltozhat a migrációs helyzet a Nyugat- Balkánon. Szerinte ehhez – a probléma nagyságához mérten – egy nem túlzottan jelentős összeg is elegendő lesz.

A migránsok nem mennek haza

A magyar származású bővítési biztos úgy vélte, hogy a bécsi konferencián született megállapodások alapján megállítható az illegális migráció.

– A mai konferencia megváltoztathatja a migrációs helyzetet a Nyugat- Balkánon, mert végre azokról a témákról beszéltünk és döntöttünk, amelyek valóban meg tudják állítani az illegális migrációt, ezek pedig a határvédelem és az illegális migránsok visszaküldése a származási országba

– hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa a magyar közmédiának adott interjújában.

A BALK tapasztalatai szerint a szerbiai befogadó központokban a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) működteti az úgynevezett AVRR-programot (Assisted Voluntary Return and Reintegration), amely lehetővé teszi a migránsok számára, hogy visszatérjenek származási országukba.

– Hát, nem rohanják le őket, de vannak, akik visszamennek. Évente pár száz ember tér vissza a szülőhazájába a segítségükkel

– nyilatkozta nemrég a BALK-nak Elez Aleksa, a nagykikindai befogadó központ turnusvezetője, aki hozzátette, hogy ez a szám nem Nagykikindára, hanem az összes szerbiai befogadó központra vonatkozik, vagyis becslések szerint a Szerbián egy év alatt áthaladó mintegy százezer migránsra. Ehhez képest a pár száz migráns valóban nem túl nagy szám.

– Megszervezik nekik a visszatérést, kapnak repülőjegyet, szereznek nekik útlevelet, ez önkéntes alapon zajlik

– tette még hozzá a turnusvezető, aki szerint a migránsoknak a hazatérés helyett inkább az a céljuk, hogy eljussanak Nyugat- Európa országaiba, Németországba, Franciaországba vagy Olaszországba, ahol sok esetben kapnak is munkát.

Feneketlen kút

Várhelyi szerint az Európai Unió most úgy igyekszik feltartóztatni a migrációt a Nyugat- Balkánon, hogy némi pénzt önt a rendszerbe. A kijelentés nehezen értelmezhető, főleg ha tekintettbe vesszük, hogy a felkínált összeg biztosan nem old meg semmit, ahogy a Törökországnak adott ennél jóval nagyobb “tartásdíj” is csak enyhített a helyzeten, de egy centivel sem jutottunk közelebb a migránsválság lezárásához.

– A Nyugat- Balkán számára 60 százalékkal, 355 millió euróra (126 milliárd forintra) megemeltük az uniós forrásokat a költségvetésben, hogy ezzel is támogassuk ezt a folyamatot, és végre a migrációban forduljon a kocka, és egyértelmű legyen, hogy az illegális migránsok és embercsempészek számára nincs jövő

– hangsúlyozta a magyar EU-biztos.

A pénzek leosztásakor Bosznia- Hercegovina is beáll a sorba, a bosnyák származású Selmo Cikotić bosznia-hercegovinai biztonsági miniszter erről is megbeszélést folytatott az uniós bővítési biztossal.

Hivatalos szarajevói közlés szerint szóba került a várható uniós támogatás, amiből folytatják a belföldi intézmények kapacitásainak megteremtését a migrációs helyzet megoldása érdekében. Cikotić arról tájékoztatta Várhelyit, hogy a boszniai biztonsági minisztérium tavalyi intézkedéseinek köszönhetően jelentősen javult a migránshelyzet Bosznia- Hercegovinában, ami mellékesen szólva korábban gyalázatos volt, az országban ugyanis jóformán egyetlenegy tisztességes befogadó központ sincs, ami pedig volt/van, azt általában nem a biztonsági minisztérium, hanem az IOM működteti.

A migrációs konferenciát hatodik éve rendezik meg az osztrák fővárosban. Valamennyi alkalommal az Európára nehezedő migrációs nyomást vitatták meg, ennek ellenére most ott tartunk, ahol tartunk. A világot gyötrő nagyobb problémák azonban egyelőre háttérbe szorítják ezt a kérdést mindaddig, amíg netalán Ukrajnából nem indul el egy egészen másmilyen migráció az Európai Unió felé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava